Wiatr - Wszyscy tam mówią że to b. wietrzna wyspa i że wieje b. często ale ja czekałem 3 dni aż zawieje. Nazywa się Meltemi - PN silny ( 20-35 kt ), mocno nierówny z powodu dyszy między Naxos i Paros i wzgórz.
Nierówny też w różnych miejscach zatoki. Wygodny x-onshore z prawej. Nie widziałem żeby kogoś ratowali. Każdy dopływa do plaży z lewej strony zatoki nic nie robiąc. Sprzęt też.
Moja statystyka to 50%.
Woda - ciepły chop
Jak wieje konkretnie to chop 30-80cm w zal. od siły wiatru. Nieisotny przybój.
Temperatura - b.ciepła. Mimo statystyk na 23C miała napweno 27-28C i to nawet po pomieszaniu się z głęboką.
Lazur, b. słona, krystalicznie czysta. Zero wypłyceń - 3m od brzegu po pas. 6m - bez dna.
Plaża - w miarę pusta
Gruby żwirek. No tak 3-4mm.
Podobnie jak wiocha - mało turystów ( 26 czerwiec - 7 lipiec ). Pojedyncze kapeluchy i bez tłoku. Całe połacie plaży na wywalenie się ze sprzętem.
Mówią że są w pełni zarezerwowani na ich "sezon", który z niewiadomego powodu trwa tu tylko 2 letnie miesiące.
Brak natomiast parasolek z leżakami. Raczej z powodu miejsca. Jakby postawili to znacznie ograniczyłoby to miejsce na starty. Chociaż mogłoby też skupić kaeluchy w jednym miejscu.
Przepiękne otoczenie plaży dwoma półwyspami na których dodatkowo są górki. Do tego wysepka z kapliczką w zasięgu i inne wystające dalej skałkowe wysepki.
Myślę, że dla zuchów Paros jest w zasięgu .... no może z jakąś asekuracją

Latawce ( podaję rozmiary bow jakie widziałem w użyciu - Cabrinhy albo Waroo )
9,12,16. Ten ostatni to raczej rzadko i w wydaniu C-shejp.
Ja z kompletem 7 i 10 FS Pulse obstawiam każdy wiatr w Mikri. Jak widzę że pływają na 12 Cabrinha to biore 10. A jak widze 9m2 to czas wyjąć 7.
Identyczne odczucie miałem na Fuerte jeśli chodzi o porównanie bow i Pulse.
Jak wieje porządnie to naliczyłem ok 10 kitów + 10 WS. To raczej max.
Jak dojecać - masakra
Samochód nie wydaje się optymalnym środkiem. 3 dni, 2 noclegi
Nocleg: po ok 70€ za noc za 4 osoby, różne warunki - Najtaniej i najlepiej w Pireusie przy porcie w okolicach ul. Politechnik. Wypas hotel za 60€.
Ceny bez śniadania. Polecam ranną wizytę w piekarni i kefir ze sklepu

Autostrady: winietki lub opłaty. Każdy kraj 7-30€. Dużo pieniędzy i z powrotem.
Jedzenie po drodze - 30€ na rodzinne posiedzenie
PROM - kosmos 214-227€ w jedną stronę ( 4x30€ za ludzi i prawie 100 za auto > 4,6m )
Jedynym wytłumaczeniem kosztów poróży to traktować ją jak część pobytu na wakacjach. Wtedy poz apromem i autostradami jest ten sam koszt co dzienny koszt wakacji ( 60-70€ za nocleg i 30€ za jedzenie dziennie + ew. atrakcje ) )
Samolot do Aten całkiem drogi x 4 osoby. Potem prom lub następny samolot lokalny na Naxos ( jest lotnisko choć trawa wyrasta między płytami betonu ) nie wiem za ile.
Jedzenie na miejscu - spoko
sałatka 5-7 € ( można traktować jako lunch w ciągu dnia )
rano śniadanie - w hotelu francuskim - raczej ubogie - kontynentalne. U Greków nie wiem jakie - wliczone w nocleg
W samej Mikri Vigla - 3 lokaleskie tawerny ( raczej syf ), dwa szkółkowe beach baro-restauracje i 2 markety dobrze zaopatrzone
główny posiłek - wszędzie 7-9€
gyros pita w porcie w Naxos - 1.80€
Spanie - najmniejszy problem
W samej Mikri Vigla sporo pensjonatów. Wszystkie odpowiadają ładnie na maile z zapytaniem o dostępność w terminie i cenę ze śniadaniem
Naliczyłem tak ok 15-20 szt. lepiej lub gorzej usytuowane. Ceny tak ok 50-80€ za 4 osobową rodzinę.
Przy spocie ... głównie liczy się Orkos, Oasis i Hotel Mikri Vigla - fajne warunki - tzn mają baseny co jest ważne jak z dzieciakami.
Poza spotem może być trochę mniej miło bo jak przygrzeje słonko albo słonko z wiatrem to nie ma gdzie siedzieć - pustynia.
Szkółki kite + ws
2 sztuki:
Flisvos ( główną kwaterę mają w Naxos ale tam nie wolno kitować z powodu lotniska )
związana z pensjonatem Orkos
Thalasea ( chyba były Mistral bo prowadzi francuz i coś tak czytałem w necie )
związana z pensjonatem MV
córka coś tam pożyczała ( ws ) ale tak to więcej nic nie mogę powiedzieć. Pewnie dość drogawe. W porównaniu z Chałupami nawet 170%.
Raczej normalni i spoko.
Najbliższe ( jedyne na wyspie ) miasto - Naxos vel Hora vel Chora
Tam jest port promowy i lotnisko. No i "turystyczna cywilizacja" ( restauracje, pocztówki, bankomaty itp )
Okoliczne atrakcje ( jak nie wieje )
Naxos - pa wyżej
Filoti - super miasteczko lokaleskie - łza sie kręci jak pięknie tam jest.
Inne plaże ( jak nie wieje bo jak wieje to raczej MV jest jedyna )
kupe dookoła wyspy - przepiękne, małe, kameralne, zatoczki ze wzgórzami na okalających półwyspach. 5€ parasol z 2 leżakami na cały dzień.
Pewnie inne miejcowości też ale nie byłem na razie. PD-Wschodnia część wyspy - pono b. słabe drogi.
Wypożyczalnie aut i nie tylko
Jest kilka ale b. drogo. Mały Hunday 40€ na dobe. Benzyna jak wszędzie w Europie. Tzn nic tańsza ani droższa
Mnóstwo jest jednak wypożyczalni alternatywnych. B. popularne motorowery, quady i takie większe ... ja to nazywałem MADMAXy