Katchberg lub Obertauern

Miejscówki Kitesurfingowe
yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2007, 11:23

KATCHBERG lub OBERTAUERN
Czy orientuje się ktoś może, czy w tych ośrodkach (lub w pobliżu) są jakieś fajne spoty do snowkite'a???
Będę miał okazję do wyjazdów co 2-3 tygodnie na 3-4 dni, a na reklamowym filmiku widziałem kawałeczek ze snowkajciarzami, więc coś tam musi być???
Jeśli ktoś cokolwiek wie, to proszę o kilka słów :D:D:D

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post18 wrz 2007, 13:40

Po pierwsze, wystarczy jak bedziesz pisac normalna trzcionka ;-),
Po drugie znam w miare dobrze oba spoty,
Po trzecie co ty tam bedziesz robic co 2-3 tygodnie?? Od ciebie to przeciez chyba z 1000km ;-)

A po czwarte do rzeczy:
Obertauern to bardzo znany osrodek narciarsko/snowboardowy w Austrii, ale rownierz od paru lat MEKKA SNOWKITE, z szkolka, z zawodami,
wiec tam na bank bedziesz mogl pojezdzic, a nawet za to jezdzenie zapacic, hehe.(ale od biedy za wyciagi nie musisz placic) Mozna chyba na dziko rownierz, ale jest nawet przygotowany teren gdzie oficjalnie sie snowkitetuje.
Jezdzi sie na przeleczy, wiec w miare bezpiecznie, nigdzie nie spadniesz, ale istnieje 'ryzyko' tloku.

Katschberg jezeli chodzi o snowkite, to biala plama jezeli chodzi o kite austryjacki, nigdy nie slyszalem zeby ktos tam jezdzil,
ale ja sie mocno to tego przymierzam w tym roku, bo u gory jest w miare plasko.Ale wlasnie w odroznieniu do Obertauern jest to jazda na 'szczycie gory', jest tam sporo miejsca, kawalek idelanie plaski, plus jedna strona lagodnie schodzaca w dol, ale na pewno trzeba uwazac, bo z dwuch innych stron jest stromo! No i tam jazda na pewno na 'dziko' i na pewno bez tloku.
Tutaj raczej bez karnetu na wyciagi sie nie obejdzie, a dole slabo widze snowkite.

Popatrz na linki osrodkow narciarkich, ale rownierz na:
http://www.kiteschule.at/Homepage/winter.htm - i potem na location (prawy dol) - to jest strona snowkiteszkoly z fotami z Oberrtauern, np takimi:
Obrazek

Z Katschberg moge jedyne moje foto wstawic:
To jest sam plaski szczyt, po strukturze sniegu moge powiedziec, ze tam 'musi' czesto wiac
Obrazek

to jest widok w inna strone(grudzien, malo sniegu), gdzie jest lekkie nachylenie stoku, ale ponizej jest jakby siodlo dobre do snowkite
Obrazek

yanosik
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2007, 15:03

MArcinBe pisze:Po pierwsze, wystarczy jak bedziesz pisac normalna trzcionka ;-),
Po drugie znam w miare dobrze oba spoty,
Po trzecie co ty tam bedziesz robic co 2-3 tygodnie?? Od ciebie to przeciez chyba z 1000km ;-)

1.Zawsze otwieram nowy topic grubą czcionką :)
2. :)
3. http://www.skiforum.pl/showthread.php?t=4895 , a w tym sezonie wypadło na Karyntię

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mówią ci coś te zdjęcia??? Szczególnie dwa ostatnie!! Gdzie to jest i czy tam potrafi zawiać???

http://www.alpinforum.com/forum/viewtop ... katschberg

I dzięki!!! :):):)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2007, 21:51 przez yanosik, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2007, 15:05

A jak z wiatrem w Obertauern - wieje, nie wieje. Mocno, słabo :?:

I co masz na myśli pisząc, że trzeba zapłacić :?: Od kiedy to za snowkite trzeba placić :?: ;)

MArcinBe

Post18 wrz 2007, 15:31

Ten temat ze skiforum to przeciez powiesc...Zobaczylem sam poczatek i koniec. Moje zdanie, Hochkar to wiocha.... jak juz tyle jechac to wole 100 a nawet 200 km dalej. Rozumiem, ze teraz mocno myslicie o Karyntii, czyli szansa na ratunek u was jest :lol:

Obertauern to jest Salzburg tam jest inny karnet (mialem sezonowy karnet na Salzburg przez 4 lata - super sprawa), Katschberg lapie sie pod Salzburg i Karyntie. Karnet na Salzburg jest duzo drozszy od Karyntii+Wschodni Tyrol (Karyntie obstawiam od roku bo moja dziewczyna jest z Karyntii). Do Karyntii jest chyba ciut dalej z Polski, zalezy dokad jechac.

Dobra ale do tematu, bo temat gdzie w Austrii jezdzic na narty, deche, to temat rzeka, wady, zalety.... jest wiele wspanialych miejsc, ale na pewno Hochkar bylby w koncowce mojej dlugiej listy ;-)

Tak zdjecia mi mowia wiele, bo to jest prawie to samo miejsce z ktorego ja robilem moje zdjecia, czyli plaski szczyt i ta strona ktora lagodnie schodzi w dol plus za nia siodlo i pagorki. Tam wlasnie chce w tym roku uderzyc z kajtem.W zwiazku z tym ze jest w miare wysoko i u gory plasko to jak tylko w gorach tam wieje to tam tez powinno wiac i kazdy kierunek wiatru chodzi, jak mocno? od zera do pewnie 100kmh i wiecej, ale statystyk nie znam

Obertauern jest platne, bo jak na zdjeciu widac jest to teren przygotowany, oznaczony i jak to w kapitalizmie bywa, ktos za to chce kase..Pozatym Obertauern jest drogie i tam za kazde pierdniecie chca kase. Na Obertauern jest to przelecz, oslonieta z wielu stron gorami, wiec z wiatrem bywa roznie. Skoro jest szkolka snowkite to mniemam, ze wieje wystarczajaco czesto, ale wiecej konkretow nie mam.
Obertauern z drugiej strony jest na tyle duze, ze powinno sie znalezc miejsce gdzie na dziko mozna kajtowac, tylko nie wiem czy wolno (park, teren prywatny, itp..)

ALE: co do wiania to nie moge sie za dokladnie wypowiedziec, gdyz moje wyjazdy w gory mimo wszystko byly pod katem snowboardu albo nart.

yanosik
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2007, 15:47

A te dwa ostatnie zdjęcia, to Katchberg bardziej, czy Obertauern??? Teren wygląda na niezagospodarowany (czytaj: bezpłatny :D ).
Kojarzysz, co to za płaskowyż, czy też może "płaskoniż" :mrgreen: :?: :?: :?:
...bo wygląda ciekawie :P :P :P

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2007, 15:48

No właśnie tak to jest ,że jak jest przełęcz to z wiatrem różnie, a jak jest szczyt to wieje mocniej, ale teżmoże byc neibezpiecznie.
Pytam o wiatr bo szkoda jechać ponad 1000 km konkretnie pod kite'a jak ma nie wiać. W zeszłym sezonie byłem w Ischgl, wziąłem sprzęt na wszelki wypadek, ale wiało w sumie jeden dzień na samym początku, kiedy jeszcze nie znałem potencjalnych spotów (których w sumie za bardzo nie znalazłem) :( Natomiast niedaleko jest Bernina Pass, gdzie jeździ kilka osób, niestety - byłem ze znajomymi i nie udało nam się wybrać.
W każdym bądź razie, myślę, że jak na jazdę z Polski do Austrii to raczej na narty/sb a kite przy okazji bo z warunkami i wiatrem może być różnie.

MArcinBe

Post18 wrz 2007, 16:03

Racja Onzo, jechac z Polski w Alpy tylko na snowkite to dla mnie szkoda troche...Gory sa za fajne, zeby nastawiac sie tylko na kajta. Pozatym nie ma miejsca gdzie wieje codziennie! Nawet jak jest jakas termika, to wystarczy zla pogoda i po wietrze, tak samo genialne osrodki narciarkie nie musza byc dobre na snowkite...

Zdjecia moje sa opisane, pierwsze Obertauern, dwa ostatnie z Katschberg, twoje sa chyba wszystkie z Katschberg.
mapka Katscberg masz tutaj:
http://www.katschi.at/katschberg-panorama.htm
i moje i twoje zdjecia sa z Aineck, czyli 2200m.n.p.m. po drugiej stronie czyli na Tschaneck raczej nie ma miejsca na kajta.
Aineck na gorze jest tylko stacja wyciagu, nie ma hoteli, ani zadnego 'przygotowanego' - platenego terenu - nic.Wiec mam nadzieje, ze nikt sie tam do snowkite nie doczepi.

yanosik
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2007, 16:22

Czyli, jednym słowem: kupować sezonówkę, a kite'a zabrać na wszelki wypadek, gdyby wiało :):):)
Może przyjdzie nam się gdzieś tam spotkać, na wspólne śmiganie :D:D:D
Jak będę wyjeżdżał, to dam znać w tym topicu, lub dam na priva !!!
ONZO, a nie chciałbyś się dołączyć??? Wyjeżdżając w pełnym składzie wychodzi dość tanio: i dojazd, i noclegi :) Jedyny większy wydatek, to seasonkarte :(, ale za to śmigasz od listopada do maja :D:D:D, więc i tak wychodzi taniej niż karnety 2-3 dniowe za każdym razem :D
A na czym dokładnie to polega, to looknij sobie w link na skiforum, który podałem wcześniej, ale przypomnę: http://www.skiforum.pl/showthread.php?t=4895

Heeej!!!

MArcinBe

Post18 wrz 2007, 16:35

dokladnie tak bym to ujal, chyba ze ktos zaklada narty albo deche tylko po to zeby go kajt ciagnal, ale to wtedy nie musi taki kawal drogi w Alpy jezdzic ;-) Sniezka tez wystarczy.

Ja w zimie bede czesto w Karyntii, wiec wspolny snowkite jest sprawa otwarta!

yanosik
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2007, 16:53

No to na razie odkładamy temat do m/w ostatniego tygodnia października!!!
Może właśnie wtedy będzie otwarcie sezonu, więc....

Do zobaczenia :wave2: :wave2: :wave2: :wave2:

Heeej!!!

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2007, 19:12

yanosik pisze:C
ONZO, a nie chciałbyś się dołączyć???

Bardzo chętnie, ale raczej nie będę miał takiej możliwości w pracy, żeby co jakiś czas urywać się na "chwilę".

A i tak jak na razie czekam na sezon w Polsce, bo mam nadzieję, że w tym roku śnieg i mróz dopisze, a do kite'a nie trzeba przecież jechać 1000km :!:

yanosik
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2007, 20:47

ONZO - w poprzednim sezonie, też na nadejście mrozu i śniegu bardzo liczyłem, aż nadszedł kwiecień i nadzieja prysła:(:(:(
Na szczęście były wyjazdy na Hochkar, bo inaczej bym ocipiał :evil:
W tym sezonie też na drapane nie będę liczył i kupuję sezonówkę na Katchberg.
A jak u nas będzie zima, to pod nosem mam super jezioro Duże żnińskie, więc nie omieszkam :jive: :jive: :jive:

W każdym razie, jeśli ktoś byłby chętny na Katchberg, to proszę o pytania, a wyjaśnię szczegóły :mrgreen:

Heeej!!!

Awatar użytkownika
Zacky
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2007, 21:34

CZcionka panowie, a nie jakas trzcina ;)
rowniez, poniewaz, ale nie bede wytykal, bo to wkurzajace.

w sumie tez bym sie wybral, ale nie wiem jak z wolnym bedzie, pozatym ja nie mam az tak daleko, wiec w razie czego bede dzwonil do Darka po nr do Ciebie MArcinie ;)

Wróć do „Spoty”