menaville czy jasmine???

Miejscówki Kitesurfingowe
gabriela

Post26 lip 2007, 08:48

Witam, mam pyt gdzie lepiej pojechać , gdzie lepsze warunki dla początkującej osoby, płytsza woda ,mniejsze fale i ogólnie przyjażniej???Menaville czy jasmin??

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post26 lip 2007, 10:57

Przy hotelu menavill nie ma plywania. Plywaja za to do zatoczki ale tam tez jest gleboka woda wiec nie polecam dla osoby poczatkujacej.
W jasmine nie byłem wiec nie wiem.
Magawisch w hurgadzie ma plytka wode dobra do nauki troche za to moze przy brzegu szarpac wiaterkiem
Najsensowniej dla osoby poczatkujacej wydaje sie wybrac Redseazone :D

gabriela

Post26 lip 2007, 11:21

Dzieki za odpowiedź , ale oczywiście pokręciłam..chodziło mi o różnicę między jasmine a magawish, redseazone odpada bo znajomi z którymi jade nie pływają i tam nie chcą. więc jak masz wiedze w tym temacie to napisz coś jeszcze.

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post26 lip 2007, 11:39

Magawish - kiepskie zarcie ,mieszkanie w malych domkach ,baza przy plazy kompresor slodka woda baza ok ,fajna wysepka oddalona od brzegu jakies 200m z plytka woda,mozna tez sobie poskakac przez wysepke. Brak raf przy brzegu wiec osoby nie plywajace( patrz moja druga polowa) troche marudzily ze nie ma co robic.
Z punktu widzenia kitesurfera miejsce fajne no i nie trzeba nigdzie chodzic ze sprzetem ,mozna sobie podjechac na desce pod lezaczek i zatankowac napoje i heja na wode

Ponize mapka z rozrysowanym strefami do plywania

Obrazek

Wicej na http://www.colonawatersports.com

A jak chcesz wiedziec jakies detale to pisz postaram sie odpowiedziec

gabriela

Post27 lip 2007, 14:08

Megawish wygląda nieżle, obawiam się standartu pokoi, a znajomi są wymagający więc myślę o alibabie (to koło jasmin)ale wydaje mi się,że tam jest głęboka woda a ja dopiero zaczynam... , Dziękuje z góry za jakieś info o jasminie..., a tak obok: co sądzisz o 9m ozonie na egipt na wrzesień zastanawiam się czy brać czy na miejscu wypożyczać??Pozdro.

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post27 lip 2007, 14:53

Na pewno nie wypozyczac !!!
Drogo jak cholera, co do rozmiaru ciezko powiedziec ale cos pomiedzy 7-12 powinno byc ok
Wszystko zalezy jak trafisz, raz jak byłem pod koniec pazdziernika to wiatr nie spada ponizej 25 knt a ja miałem najnizej 12 a innym razem wziolem 7,9,12 a 14 by sie przydała :D

Pokoje w Magawishu nie sa tragiczne, hotel po prastu nie jest pierwszej mlodosc,ja osobiscie nie zwracam na to wielkiej uwagi bo albo plywam na kite albo jade na nurkowanie tak ze w pokoju to tylko spie a z regoly jestem tak zmeczony ze zasne wszedzie.
Od taki sposób na wypoczynek :D

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post27 lip 2007, 15:03

gabriela

Post27 lip 2007, 15:58

Wielkie dzięki za rady, Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
fabi

Post29 lip 2007, 04:24

gabriela pisze:Megawish wygląda nieżle, obawiam się standartu pokoi, a znajomi są wymagający więc myślę o alibabie (to koło jasmin)ale wydaje mi się,że tam jest głęboka woda a ja dopiero zaczynam... , Dziękuje z góry za jakieś info o jasminie..., a tak obok: co sądzisz o 9m ozonie na egipt na wrzesień zastanawiam się czy brać czy na miejscu wypożyczać??Pozdro.

Pokoje w Magawish różnią się nieznacznie, generalnie to standart typu naszego fwp. W pokojach jest tv, klima, telefon, kuchenka i umywalka, oczywiście łazienka z prysznicem i wc. W powietrzu nieciekawy zapach bo polewaja trawę jakąś dziwną wodą ale da się wytrzymać. Moja rada jeśli wybierzesz Magawish i jeśli jesteś początkująca to zakręć z recepcjonistą, żeby wam dał domki o numerach od 100 do 110. Są one daleko od colony ale za to blisko płycizny na której będziesz sobie ćwiczyć i co najważniejsze najbliżej morza, oraz maja w swym otoczeniu trawniki, koszt zakręcenia mysle 10$ ale generalnie się opłaci.

gabriela

Post29 lip 2007, 15:18

Dzięki za info o megawishu ale chyba będę musiała wybrać alibabę( to koła jasmine) czy tam też jest płytko??? czy ewidentnie warunki do kita lepsze w megawishu??/(dla początkujacych)A tak w ogóle to wybieramy się 20 września może ktoś tez się wybierze?

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Deska: DUOTONE PROWAM 5'10
Latawiec: Switch Element 6
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2007, 13:55

hej hej!
Bez problemu mozesz pływać przy Jasmine. Ja mieszkałem w Desert Rose. Najlepsza metodą w bazie należącej do Tonnego Friedla http://www.tommy-friedl.de/eng/webcam_e.php opłacenie tzw. Storage czyli miejsca na swój sprzęt. Cena to 35 euro za tydzień. W cenie tej zawarta jest pomoc beach boyów na plaży, Asekuracja motorówką przy jakimś rescue jak się za daleko wypuścisz, pobyt w bazie. Na miejscu do dyspozycji kompresor do pompowania latawek.
Warunki - Mega duza plaża dla kajtów odzielona od strefy windsurfingowej bojkami. Od brzegu do rafy odległość 100 metrów. Idealnie miejsce dla początkujących płytka woda. Za rafą kolejne 80 metrów wody juz głębszej do 1,7 metra głębokości, a dalej to juz głeboka woda. Warunki wiatrowe to 0d 4-6 BF wiatr OnShore.
Mała wskazówka.
jezeli wybierasz się do innego hotelu a chcesz pływac przy Jasmine i trzymać sprzęt w bazie to w przypadku jezeli nie wpuszczą Ciebie na teren Jasmine gdzie jest Baza to obejdź Jasmine z lewej strony dostaniesz się bez problemu do plaży. Zauważyć nie trudno bo to niezabudowany teren zasyfiony stertą śmieci. Plaża dla kajtów znajduje się jakgdyby na tym terenie, choc plaża sama w sobie jest sprzatana. Tam poproś jednego z beach boyów aby zaprowadził Ciebie do bazy że chcesz się wpisać na ten storage. Polecam bo nie musisz taszczyć sprzętu przez ten cały syf obok hotelu, dostaniesz karte gościa bazy i spokojnie mozna przechodzić przez cały hotel pokazując kartę przy wejściu.
Na miejscu do wypozyczenia kajty (North kiteboarding) ceny na stronie. Ja sprzęt miałem swój dlatego płaciłem za storage.
Polecam miejscówkę, piękne warunki. Jedyne na co trzeba uważać to rafa i odpływy gdyż miałem piekna niespodzianke spływając już z morza do brzego na ładnej predkości nad rafa została już mała warstewka wody i wbiłem się w nia niemiłosiernie. Ucierpiały nie tylko finy i deska ale i cztery literki które obyły się bez szycia. Gdy nie ma odpływu nad rafa mozna spokojnie przepływac.

Gdybyś potrzebowała fotki to podaj mi adres mailowy. Samej zobaczysz jak to wyglada.
Pozdrawiam.

Wróć do „Spoty”