Egipt - Makadi Bay

Miejscówki Kitesurfingowe
Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post26 maja 2008, 22:14

Czy był ktoś w Egipcie w zatoce Makadi Bay ,okolice hotelu Le Meridien?
Są tam jakieś możliwe miejsca do pływania na kite czy trzeba gdzieś dalej jeździć?
Może ktoś był i siedzi w temacie!: :?:
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki :!:

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post12 lip 2008, 11:44

Wlasnie tutaj siedze. Makadi to zatoczka i wiatr tutaj siada, da sie plywac jednak nie jest to wymarzone miejsce. Niedaleko jest wyspa (na polnoc) na ktorej widzialem dwa kajty. Koles mnie wychaczyl jak szedlem z kajtem i zaspiewal mi 90$ za to ze mnie tam zabiora. Powiedzialem grzecznie dziekuje. Jutro jade do Soma Bay 8)

A Tutaj jest Le Meridien. Hotel bardzo dobry, ale do wypoczynku ;)

Awatar użytkownika
kubisztal
Kontaktowanie:

Post21 lip 2008, 22:50

w taki upal w egipcie? slonce nie jara za mocno? jak sie chronicie?

Radek GSR750
Deska: brak
Latawiec: brak

Post07 lut 2014, 10:45

Panowie czy coś się zmieniło w Makadi Bay??

Gdzie jest coś w niedalekiej odległości??

Pozdrawiam
Radek

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post21 lip 2014, 16:41

5 groszy o zatoce Makadi:
- pływać jak najbardziej się da - nie jest to topowe miejsce na wyjazd tylko na kajta, ale wyjazd z rodziną i kajta jak najbardziej tak
- miejsce do pływania - nieduże ale bardzo fajne (malownicze - pływa się częściowo nad porządnymi rafami - ryby wyskakujące z pod deski i takie tam klimaty :D ) - prawy koniec (patrząc w morze) plaży hotelu Stella Makadi Beach - jest sporo miejsca by samemu wystartować / wylądować
- jest to ogólnie dostępna plaża więc trzeba uważać na plażowiczów ale tragedii nie ma
- do nauki od samego początku, raczej słabe miejsce pomimo, że jest sporo płytkiego (podczas odpływów zdecydowanie za płytkiego) miejsca, jednak z wieloma pozostałościami raf, więc łatwo się, i też sprzęt porysować
- wiatr - onshore/side onshore, jak się wypłynie dalej z uwagi na koniec zatoki robi się offshore, w lipcu wiało słabo, raczej na duże latawki, głównie z rana
- w oddali wyspa na której widać było latawce, dostępna zapewne dla startujących z początku zatoki lub z motorówki - nie próbowałem
- przy hotelu jest szkółka kite/wind, jednak nie polecam - same bardzo stare, rozpadające się latawce - w trakcie szkolenia / wypożyczenia rozpadły się chyba z 3 i z tego co się dowiedziałem od jednego z wypożyczających domagali wysokich kwot, brak wydzielonego miejsca, obsługi etc. (nie ma takiej możliwości w tym miejscu)
- rescue raczej nie potrzebne jeżeli nie wypływa się za daleko na pełne morze, przy dalszych wycieczkach można się umówić w hotelu obok, po prawej stronie w szkółce wind - mają motorówkę i kilkukrotnie ściągali rozwalony sprzęt z w/w szkółki kite :doh:
Ogólnie polecam miejsce na wyjazd z rodziną, tak by wyjazd był bardziej 'zbilansowany', bo ile można pływać z dziećmi w basenach :wink:

Wróć do „Spoty”