L'Almanarre - Francja / Lazurowe Wybrzeże

Miejscówki Kitesurfingowe
czareka
Deska: SU2 Carbon foilboard
Latawiec: Flysurfer Peak4 i inne
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2008, 23:22

Hi Forum,

wróciłem killka dni temu z L'Almanarre we Francji i w kilku słowach chciałem opisać ten spot, bo nie wiele na jego temat można znaleźć tu na forum, a spot jest o tyle ciekawy, że można na nim spokojnie popływać jeszcze późną jesienią i dojazd z PL jest na spoko możliwy samochodem.

Spot to półwysep długości kilku kilometrów i o szerokości ok. jednego kilometra. Plaże na któych można kitować znajdują się po wschodniej i zachodniej stronie półwyspu i rozciągają się na długości ok. 3 do 4 km (tak na oko) Na googlach można dokładnie sobie spr.

Osada, w której mieszkalem to La Capte na wschodniej stronie półwyspu. Miejscóke znalazłem w Hotelu Le France (jest też do znalezienia w necie pod ta nazwą). Za studio dla 3 - 4 osób zapłaciłem 70EUR ale można było spoko wytargować lepszą cenę o tej porze roku tylko się zamotałem. Zasugerowałem się ceną, którą płaciłem jakies 15 lat temu (jakoś 70DM/dzień) jak byłem tam jeszcze na WS.

Warunki takie sobie ale w sumie nie grało to aż takiej roli. Net był za free i po WiFi. Właściciel właśnie powiększał WLAN o nowe hotspoty na terenie obiektu i dałem mu kilka wskazówek, tak że juz za kilka dni będzie można używać WLAN w każdym studio. Jest też sporo kempingów i innych podobnych obiektów do Le France. Ceny pewnie podobne i też do negocjacji. Na jesień możnajechać w ciemno. Myśle, że obłożenie było na jakies 30%.

Wyżywienie jak to w studio we własnym zakresie. Ceny w mieście w sumie nie wyższe jak na naszym półwyspie helskim za to jakość dużo lepsza. U kolesia w La Capte pizza na dwie osoby już za 11,- EUR.

Co do spotu to uchodzi za bardzo wietrzny a zwłaszcza jesienią kiedy wieje Mistral. W trakcie mojego pobytu (29.09 - 5.10) wiały wiatry zachodnie i dochodziły do 35 węzłów. Nie potrzebowałem wiekszego kite jak 9m2 i cały czas na takim pływałem (gaastra spyder - sprawdził się świetnie!!!). Wziąłem kilka większych również ze sobą, bo jak byłem 15 lat temu - wtedy w okolicach 1 litopada - to nie wiało aż tak mocno i kierunek był zawsze wschodni.

Woda na spocie jest mocno pofalowana :-) a fale nie są takie chaotyczne jak na naszych akwenach. Przy wiatrach z kierunków wschodnich sa naprawdę długie i równe.

Temperatura wody jakies 20 St. C. a powietrza ok. 24 St. C. Codziennie było słonecznie. W zacisznych miejscach temperatura spoko koło 30 St. C.

Do La Capte wybrałem się wzdłuż Zatoki Genewskiej. Chciałem spr. inne spoty (Andora, Imperia itp.) ale nie spotkalem żadnej fajnej miejscówki z pewnym wiatrem. Wiec najbliżej do kąd należy się wybrać to właśnie La Capte.

Ogólnie spot jest warty polecenia na jesień i późną jesień w PL. O tej porze nie ma też zbyt dużego tłoku na spocie, a warunki do pływania są świetne.

Kity jakie warto zabrać ze sobą to w zależności od wagi i deski 5m2 do 14 m2.

Obrazek

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post08 paź 2008, 10:07

Dla mnie to legendarna miejscówka, tak, jak Teneryfa.

Pierwszy wyjazd tam z papami zaliczyłem, jak miałem 9lat, czyli gdzieś w 1991, jak na każdej granicy były jeszcze wbijane stemple ;)
W Almanarre były pierwsze większe fale, helikoptery i próby Back Loopów :D

Hotel La France jest raczej w "osadzie" ;) La Bergerie, czyli ok 2km dalej na południe ;)

Krótko:
Przy zachodzie
Wave - Brutall Beach albo Almanarre
W morde wind - sam róg z zachodniej strony
Płasko i szkwaliście w Port Miramar

Przy Wschodzie
Wave - La Bergerie
Mnijeszy Wave w La Capte i za lotniskiem
Płasko - Port Miramar

Doświadczenie z kwaterami b.małe, bo zawsze spałem w kamperze na dziko.

Obrazek

To mi się łezka zakręciła :cry:

Awatar użytkownika
Mondy
Deska: *** NOBILE ***
Latawiec: OZONE, NOBILE
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post08 paź 2008, 23:48

Fajny opis. Dzieki za to!
Czasem bywam w Aix-en-Prowance. I zawsze sie zastanawiałem gdzie na Lazurowym wybrzezu sie kite'uje.

Salut!

Wróć do „Spoty”