Kanary wrzesień - gdzie najlepiej?

Miejscówki Kitesurfingowe
Awatar użytkownika
lukdh

Post29 lip 2009, 10:46

Cześć i czołem,

we wrześniu na Kanary (interesuje mnie Fuerte, Teneryfa lub Lanzarote) to gdzie najlepiej uderzyć?

Pytanie bardziej pod kątem statystyki wiatrowej gdyż za i przeciw poszczególnych miejsc mniej więcej znam.

Wszystkim z góry za pomocne słowa dziękuję.
Zdrów

adamo
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 10 razy
Kontaktowanie:

Post29 lip 2009, 22:34

.. statystyki wiatrowej na kanarach we wrześniu niema, z końcem sierpnia przestaje wiać pasat, zostaje Ci tylko wypad krajoznawczy

Obrazek

adamo
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 10 razy
Kontaktowanie:

Post29 lip 2009, 22:35

najlepiej jechać teraz, prawdopodobnie najlepsze warunki na swiecie ale ceny :roll:

pzdr

Awatar użytkownika
lukdh

Post30 lip 2009, 12:07

adamo. Dzięki za podpowiedź. Nie wygląda to faktycznie aż tak dobrze jak myślałem.
Pytanie jeszcze jak w rzeczywistości lokalnej bo statystyki często jej nie oddają :roll:

Sierpień mi nie pasuje, raczej wrzesień jednak - pierwsza połowa.
W sumie to na Kanary pomysł wpadł jako alternatywa w tym okresie dla Rodos i tłocznej Tarify.

Chyba że macie pomysł (za rozsądne pieniądze) na inne miejscówki.

Po głowie chodziła Portugalia lecz szlak mało przetarty i tez pewności na wiatr nie ma.

Awatar użytkownika
chrab
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Slingshot RPM, Fuel
Kontaktowanie:

Post30 lip 2009, 12:17

ja bylem na fuerte rok temu w drugiej polowie wrzesnia i na 14 dni pobytu wiatru bylo na 7, wiec troche lipnie, ale tez trafilem na 3 dni z deszczem (co miejscowi byli w mega szoku, ze w ogole pada, bo tam padaja 3 dni w roku), wiec pewnie moj wyjazd akurat trafil na jakis fenomen pogodowy :)

Awatar użytkownika
lukdh

Post30 lip 2009, 12:29

ja bylem na fuerte rok temu w drugiej polowie wrzesnia i na 14 dni pobytu wiatru bylo na 7

jeśli 7dni powyżej 6B to dla mnie wystarczające - reszta dni może być krajoznawcza :D

Czyli wygląda to jednak trochę na loterię z wiatrem w tym okresie.

Oklepane Rodos czy Tarifa wygląda znacznie lepiej (Egiptu nie biorę pod uwagę) ?

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post30 lip 2009, 12:34

lukdh pisze:
Sierpień mi nie pasuje, raczej wrzesień jednak - pierwsza połowa.
W sumie to na Kanary pomysł wpadł jako alternatywa w tym okresie dla Rodos i tłocznej Tarify.
.

Passat wcale nie przestaje wiać we wrześniu,może tracic tylko nieco na regularności i sile . Wg mnie możesz spokojnie jechać w ciemno, a szczegolnie w pierwszej połowie września [ czyli prawie sierpień :wink: ].

Jeżdziłem wielokrotnie na Teneryfę i zawsze był to strzał 10tkę.[także w zimie, ale wtedy wyłącznie na progno]

Na Teneryfie do ogólnego wiatru dodaje się jeszcze wzmocnienie terenowe[ ślizganie sie wiatru wzluz wulkanu 3750m npm!!, a "wyrasta on prosto z wody"]

Na Fuerte działa dodatkowa termika

Generalnie cały układ opiera się na wyżu azorskim, który funkcjonuje cały rok [ z lekką czkawką jesień, zima, wiosna], więc wystarczy tylko leciutko panowac nad izobarami :wink: i wyjazd gwarantowany.

Faktycznie w lato to jedno najpewniejszych wiatrowo miejsc na świecie.

http://www.windguru.cz/pl/index.php?sc=239

..oczywiscie Windguru nie bierze pod uwagę wzmocnienia terenowego :roll:

Awatar użytkownika
chrab
Kontaktowanie:

Post30 lip 2009, 12:39

a jak nie wieje, to jest duzo rzeczy, ktore mozna zobaczyc. polecam wynajac auto. plaze, szczegolnie te dzikie, sa przepiekne. warto wziac lub kupic na miejscu skima na okresy bezwietrzne.

Awatar użytkownika
lukdh

Post30 lip 2009, 12:43

Passat wcale nie przestaje wiać we wrześniu,może tracic tylko nieco na regularności i sile . Wg mnie możesz spokojnie jechać w ciemno

Ufff dzięki GURU 10.5 a już myślałem że trzeba będzie do kocmołuchów egipskich jechać :wink:

Na Fuerte działa dodatkowa termika

A na Lanzarote termika równiez wchodzi jako bonus :D

Najbardziej pod kątem ogólnokajtoworodzinookrajoznawczym właśnie widzi mi się Lanzarote ewentualnie marsjańska Fuerte a w dalszej kolejności Teneryfa która (może niesłusznie?) jawi mi się deko zbyt komercyjnie (podobnie jak Tarifa)..

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post30 lip 2009, 12:55

lukdh pisze:
A na Lanzarote termika równiez wchodzi jako bonus :D

a w dalszej kolejności Teneryfa która (może niesłusznie?) jawi mi się deko zbyt komercyjnie (podobnie jak Tarifa)..

wg mojej wiedzy na Lanzarote NIE :? tylko wiatr ogólny , czyli musi być naprawdę dobre meteo [ odczyt z WG 1:1 i ani węzla więcej]

...i tak i nie !! Teneryfa jesli ją sprowadzić do Las Americas i okolic to rzeczywiście maszynka do mielenia turystów [ dla mnie porażka- wytrzymałem tam 2 godz. :cry: ]

..ale już Cabezo,Medano zdecydowanie bardziej kameralne [ przynajmniej takie było kilka lat temu]

Awatar użytkownika
chrab
Kontaktowanie:

Post30 lip 2009, 15:45

lanzarote srednio na kite. przynajmiej ja tam niespecjalnie miejscowki widzialem.. juz bardziej surfing. zreszta mala wysepka i da sie ja objechac w jeden dzien zwiedzajac wszystko. taka jednodniowa wyprawa z fuerte, jak nie wieje, w sam raz. lae warto zobaczyc, bo przesliczna ta wyspa jest.

PawelGlw
Deska: AH Pro
Latawiec: Cabrinha SB i ND

Post31 lip 2009, 00:04

w sumie panowie to na chwile obecna to z wiatrem nic nie wiadomo
w czerwcu gdzie u nas na fuercie powinno wiac codzien mielismy moze tydzien wiatru...
ostatnie 4 tygdnie bylo "nuklearnie" nie mniej niz 6 bft z czystej polnocy co nie nalezy do normy tu a od dzisaj znowu lipa przez pare dni bo kalima
passatu w tym roku troche nie widac bo nie ma nic regularnego na chwile obecna i jest chyba tak wszedzie ....
wyglada na to ze ocieplenie klimatu daje sie we znaki juz chyba nawet i tutaj

Awatar użytkownika
Pedros
Kontaktowanie:

Post05 mar 2010, 09:58

troche odzwierzam temat - planuje wybrac si ena fuerte w maju lub czerwcu mozecie polecic jakis dobry hotel - najlepiej ze spotem lub w bliskiej odległosć

Awatar użytkownika
chrab
Kontaktowanie:

Post05 mar 2010, 11:36

hotel na fuerte na spocie to melia goriones :)

Wróć do „Spoty”