KOS - MASTICHARI
Nie polecam - chyba że kogoś pasjonuje siedzenie na plaży z wiatromierzem i czekanie.
14 dni na początku czerwca - 2 godziny latania na 10m i 3 godziny na słabowiatrowym dyno 13m - tragedia.
Byłem w Mastichari bo hotel (mastichari bay hotel) jest blisko spotu 600m.
Ogólnie w tym czasie na wszystkich spotach były podobne warunki, ludzie jeździli samochodami po wyspie i szukali wiatru.
Lepszym spotem jest Tigaki lub Kohilari.
SPOT
Jak już wieje to idealny onshore, w sumie spot obsługuje tylko ten kierunek wiatru prawidłowo (NW).
Pozostałe kierunki kręcą, albo przez pobliski cypel, albo przez wyspę kalymnos.
Rozwiewa się po południu okolo 16.
Nikt tam nie ufa prognozom windguru i windfinder - na początku się z tego śmiałem - potem uwierzyłem.
Zasadniczo prognozy są zawyżone o około 5-6 węzłów. Na rozmiarach 13 i 14 ludzie wychodzili przy 16 węzłach (prognoza była 24).
Morze mocno zafalowane, przy onshorze 15-18 wezłów fala około 1 - 1,5m, gęsta. Raczej nie dla początkujących.
Miejsce do startu urozmaicone - ludzie na ręcznikach, deski wind mieczami do góry, maszty katamaranów, kajaki, plus mnóstwo ostrych gałęzi w piachu które ładnie szarpią dakron.
Lokalizacja spotu https://maps.google.pl/maps?q=36.847182 ... 1&t=h&z=17
BAZA i
Baza niemiecka porażka (strony www kitesurfingkos i waterproof).
Storage 8 euro za dzień - sprzęt trzymany za drzwiami zrobionymi z deski windsurf - 3 min zajmie otworzenie tego nocą z użyciem scyzoryka - oczywiście nie odpowiadają za kradzież :\
Nosiłem sprzęt z hotelu bo się trochę obawiałem - w sumie to tylko dwa razy go niosłem przez 2 tygodnie.
Brak miejsca do mycia kajtów, brak kompresora.
Rescue 20 euro liczą nawet za podwózkę deski.
Mają małą motorówkę (upwind taxi) wywożą tych co nie potrafią odpłynąć od plaży pełnej ludzi (jeden kurs 20 euro), ci co się nie zmieszczą płyną kajakiem przyczepionym do łodzi.
Sprzęt wind do wypożyczenia (moja dziewczyna pływa) w opłakanym stanie, jak całą baza zresztą.
Leżaki przy bazie 5 euro za dzień.