--- ARCTIC_10 test ---

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Awatar użytkownika
Diabolo
Kontaktowanie:

Post23 gru 2007, 22:51

Dziś mieliśmy okazje testować ostateczną wersją ARCTICA 10m. Ostateczny trym i olinowanie. Warunki tragiczne. Wiatr 1-2m/s momentami może 3. Nareszcie stworzyłem coś o czym długo marzyłem - kite'a, którego nie wymienie na żadego innego. Zachwyt oraz prawdziwa radość. Dziesiatki, może setki godzin spędzonych przy xflr5 - opłacało się. Cóż więcej pisać. Zapraszam na testy!!!

link:
http://www.vimeo.com/2001239
Ostatnio zmieniony 12 lis 2008, 12:55 przez Diabolo, łącznie zmieniany 2 razy.

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post23 gru 2007, 23:01

RESPEKT :shock: :shock:
na prawdę podziwiam, tym bardziej że zachowuje się jak tzw. markowe latawce. Jak będę kiedyś w okolicy Twojej, to muszę go sprawdzić.
jeszcze raz wielkie gratulacje i słowa uznania.

jarek
Deska: naish gun 5'11
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 gru 2007, 23:16

Miałem sporo latawców w rękach nie da sie ukryć że bardzo lubie ozony
ale moje dwa frenziaki są od dziś do sprzedania bo chce kupić arctica.
Rewelacyjna zwrotność i zachowanie wypełnienia profilu w bardzo słabych warunkach wiatrowych to coś co posiada Arctic 10m2 a moje frenziaki niestety nie. Dziś frenzy 10m2 07, manta 12m2 07 jako latawce na słaby wiatr zostały daleko w tyle za arctic 10m2 07. Opinia moja dotyczy jazdy freeride w słabych wręcz tragicznych warunkach wiatrowych .

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post23 gru 2007, 23:36

wygląda bardzo profi. :!: W jednym tylko momencie zauważyłem zmianę profilu - ciekaw jestem jak to lata w realu :!: Szkoda, że tak słabo wiało bo ciężko ocenić prędkość, stabilność no i skoki...
Widzę, że jest u Was odrobina śniegu, może jak do nas dotrze to uda się jakoś przetestować. Jak nie to może wpadniemy do Was na testy :?:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post24 gru 2007, 00:25

A ja mam pytanie. Jak mozesz testowac latawiec w warunkach w granicach 5 wezłow ??? Przeciez to nie jest żaden test. Jedynie proba lotu latawca w granicznych warunkach wiatrowych.
Czekamy na test z prawdziwego zdarzenia. Nie mniej jednak gratulacje za wytrwałość w dążeniu do celu i w końcu ukończenie projektu. Big up :thumb:

jarek
Deska: naish gun 5'11
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post24 gru 2007, 01:16

re: smokie

widzisz i to jest bardzo dobre pytanie
a odpowiedz daje ten film .
Jak wieje to wszystko prawie lata
a w warunkach skrajnych tylko to co potrafi.
Nie chce powiedziec z frenzy jest bee (sam posiadam 6 ozonów )
ale jest latawiec który lata lepiej w słabych warunkach i dlatego go chwale za konstrukcje .

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post24 gru 2007, 11:01

Nie myślałeś nad tym aby przednie wloty powietrza zamknąć tak jak jest to zrobione w Air Revolution? Pytam dlatego że większość Ozonków szczególnie przy słabym wietrze a także po ladowanych grubych kitloopach ma czasem tendencje do załamywania się krawędzi skrzydła. Wydaje mi się że ta właśnie siateczka mogła by w tym pomóc poza tym że nie nasypywyał by się do środka snieg. Jest też prawdopodobne żę uprząż która jest w AR zapobiega temu "przewijaniu", ale mnie bardziej przekonuje to że jednak nie ucieka powietrze z krawędzi.
Napisz co o tym myślisz. Masz chyba spore doświadczenie w projektowaniu więc pewnie tego typu problemy masz w małym palcu ;)

Awatar użytkownika
Diabolo
Kontaktowanie:

Post24 gru 2007, 22:33

Siateczka w tym przypadku prawie nic nie pomoże, gdyż problem tkwi w areodynamice skrzydła, a raczej samych końcówek. Odpowiednio zaprojektowane stabilizatory potrafią w dużym stopniu zmniejszyć problem, mimo wszystko jest on nie do wyeliminowania. Są konstrukcje bardziej i mniej podatne na załamania. Siateczka rzeczywiście spóźni opróżnienie latawca z powietrza, jednak do załamania po lądowaniu w ciasnym kiteloopie zawsze dojdzie.

Ruslan Bushchak
Latawiec: Aeros Gyro5, Provokator
Kontaktowanie:

Post25 gru 2007, 00:00

Witam!
Tomek kiedy poscigamy sie razem? Ja wezme swoj najnowszy GYRO 9,5m2 i porownamy ich mozliwoscie. A przy okazji bedzie swietna zabawa na nartach i kite-m.
Sredecznie pozdrawiam Ruslan

Awatar użytkownika
Diabolo
Kontaktowanie:

Post25 gru 2007, 10:07

Roman kiedy masz czas. Przyjedź jutro na lotnisko do bielska ma wiać 3-4m nie wiecej.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post25 gru 2007, 11:54

Diabolo pisze:Siateczka w tym przypadku prawie nic nie pomoże, gdyż problem tkwi w areodynamice skrzydła, a raczej samych końcówek. Odpowiednio zaprojektowane stabilizatory potrafią w dużym stopniu zmniejszyć problem, mimo wszystko jest on nie do wyeliminowania. Są konstrukcje bardziej i mniej podatne na załamania. Siateczka rzeczywiście spóźni opróżnienie latawca z powietrza, jednak do załamania po lądowaniu w ciasnym kiteloopie zawsze dojdzie.

Czy nie pomoże to nie wiem, na pewno zwolni trochę latawiec. LAtawiec będzie też mniej sprawny. Jedyna metoda na zapobieganie załamywaniu to moim zdaniem odpowiednie usztywnienie skrzydła co w przypadku komórek jest dosyć trudne. Do tego zawsze coś kosztem innego.

Ruslan Bushchak
Kontaktowanie:

Post25 gru 2007, 11:55

Jutro raczej nie przyjade mam zaplanowany wyjazd do Bielska 3 stycznia, moze wtedy sie spodkamy? Lub w sobote niedziele jakas. W Aerosie zrobili fajna zabaweczke http://www.youtube.com/watch?v=7QPCwoO08I0 na poczatku stycznia pujdzie w serie. Narazie musza poczyscic wyglad i dac fajny dizajn. Juz zamowilem jeden do testow i jak bedzie to moze posmigamy na Zarze :D
Serdecznie pozdrawiam Ruslan Bushchak
www.aeros.com.ua
www.kievprop.com.ua
www.avasportcentral.com
www.solparagliders.com.br
GG6964149
+48 503 547 987
aeros@interia.pl

Awatar użytkownika
Diabolo
Kontaktowanie:

Post26 gru 2007, 18:28

Jeśli ktoś lubi zbierać filmy na dysk, podaje bezpośredni link do filmu z troche innymi ujęciami i lepszej jakości muzyką.

http://www.kitesport.pl/_foto/video/arctic10.wmv

Ruslan Bushchak
Kontaktowanie:

Post27 gru 2007, 23:58

Witam!
Wczoraj bylem w Bilesku z kolega z zamiarem troszeczku pojezdzic, ale wiatru nie bylo i .............
http://picasaweb.google.pl/13vajper/Zab ... 5144415906
Mialem ze soba kilka latawcow Aeros Gyro. Mielismy z Tomkiem porownac je z jego Arcticiem jak widac na foto trzeba poczekac na mocniejszy wiatr.
Serdecznie pozdrawiam Ruslan

Awatar użytkownika
piatpif

Post01 sty 2008, 14:57

Wyglada na szybka maszynke. Ciekawe jak wykop w gore? Chetnie bym sie umowil na tescik. Jakies sloneczko i wiaterek SE widac w Cz/Pt. Bielsko? Miedzybrodzie?

Pozdrawiam

P.

Wróć do „Snowkiting Forum”