--- ARCTIC_10 test ---

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post02 sty 2008, 23:00

onzo pisze:
Diabolo pisze:Siateczka w tym przypadku prawie nic nie pomoże, gdyż problem tkwi w areodynamice skrzydła, a raczej samych końcówek. Odpowiednio zaprojektowane stabilizatory potrafią w dużym stopniu zmniejszyć problem, mimo wszystko jest on nie do wyeliminowania. Są konstrukcje bardziej i mniej podatne na załamania. Siateczka rzeczywiście spóźni opróżnienie latawca z powietrza, jednak do załamania po lądowaniu w ciasnym kiteloopie zawsze dojdzie.

Czy nie pomoże to nie wiem, na pewno zwolni trochę latawiec. LAtawiec będzie też mniej sprawny. Jedyna metoda na zapobieganie załamywaniu to moim zdaniem odpowiednie usztywnienie skrzydła co w przypadku komórek jest dosyć trudne. Do tego zawsze coś kosztem innego.

Nie zgodze sie ani z jedna odpowiedzia ani z druga. Sprawdzcie tegoroczne produkty Ozona i Air Evolution w roznych warunkach wietrznych. Przez ponad 2 ostatnie tygodnie wyrobilem sobie na ten temat zdanie :) Nowe Ozony przy grubych kiteloopach juz nie maja takich tendencji ;)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post02 sty 2008, 23:22

No to w jaki sposób to osiągnęli :?: ;)

Pulse 2 praktycznie nie ma z tym problemu, ale nie zrobiłem (z oczywistych braków pogodowych) na nim jeszcze bardzo radykalnych tricków. Ale konstrukcję musieli mocno usztywnić. A jak to rozwiązał Ozone :?:

Awatar użytkownika
Diabolo
Kontaktowanie:

Post02 sty 2008, 23:24

Nie chce mi sie udzielać na forach i dyskutować na temat dlaczego jest tak a nie siak jeśli i tak uważasz swoje. Każdy kto poznał moje latawce docenia je oraz trud włożony w ich budowe.
Aerodynamika jest niezmienna.
A propo ozonów - pożyjemy, zobaczymy...

Awatar użytkownika
Diabolo
Kontaktowanie:

Post02 sty 2008, 23:25

Usztywnić zamykając wloty - rozumie. Ale nie dając siateczke.

Smokie
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post03 sty 2008, 09:20

Diabolo pisze:Nie chce mi sie udzielać na forach i dyskutować na temat dlaczego jest tak a nie siak jeśli i tak uważasz swoje. Każdy kto poznał moje latawce docenia je oraz trud włożony w ich budowe.
Aerodynamika jest niezmienna.
A propo ozonów - pożyjemy, zobaczymy...

Chyba źle odczytałeś moje słowa.
Nie musze poznawać Twoich latawców aby docenić trud tworzenia nowej konstrukcji. Zerknij do jednego z moich poprzednich postów ;)

Co do siateczki masz racje. AE stworzyło swojego rodzaju boksik usztywniajacy cala przednia krawedz. Nowe Ozony natomiast maja poprawione olinowanie i szczególnie Manta problemów z zaginającymi końcówkami nie ma.

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post05 sty 2008, 14:17

Potwierdzam to co Smokie pisze o Ozonach, mam tegoroczna Mante i jestem wniebowziety, nie ma problemu z wypelnianiem tak jak zeszloroczna. No i po wypieciu, wszystko co unhooked...bajka:)

Co do Arctica mialem kiedys okazje smigac na 8 m na MTB, latal swietnie przy slabym wietrze. Diabolo wlozyl w ta konstrukcje naprawde duzo pracy, dopracowany kazdy szczegol (jak z fabryki).

Awatar użytkownika
Diabolo
Kontaktowanie:

Post12 lis 2008, 12:43

Na sezon 2009 Arctic w rozmiarz 10m2 doczekał się pewnich zmian poprawiających lift oraz hangtime.
Minał kolejny dzień testów tym razem systemu depower. Porównania dotyczyły głównie zachowania z systemem jedno, dwu i trzybloczkowym oraz ich indywidualnego trimingu.
Każdy z systemów miał swoje wady oraz zalety. Jeden pozwalał na niesamowite zdepowerowanie, inny na max winde a jeszcze inny na minimalizację sił na barze. Ponieważ każdy z systemów wrzuca coś odmiennego w skrzydło postanowiłem zadać pytanie.

Którą konfiguracją uważacie za bardziej atrakcyjną z punktu widzenia użytkownika?

1.
max bezpieczeństwo (9/10)
rewelacyjne odpuszczanie szkwałów (9,5/10)
możliwość świetnego wytracenia mocy podczas skoku (9/10)
dobra winda (6/10)
średnie siły na barze (7,5/10)
2.
max winda (9/10)
dobre bezpieczeństwo (7/10)
dobre odpuszczanie szkwałów (7/10)
max stabilność (10/10)
małe siły na barze (3/10)
3.
nie biorę pod uwagę.

Bardzo proszę o uwagi

PS. Dodaje kilka fotek z wczorajszego dnia.
Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post12 lis 2008, 16:57

wybierz 2

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post12 lis 2008, 17:57

naturalnie 2 ;)

z ciekawości zapytam: czym charakteryzowała się opcja 3.?

Awatar użytkownika
Diabolo
Kontaktowanie:

Post12 lis 2008, 18:32

Opcja 3 była bardzo ciekawa, jeśli chodzi o siły na barze. Coś pomiedzy 1 i 2, jednak latawiec miał windę nawet na odpuszczonym i aby to zneutralizować musiłbym założyć bar z linką depoweru > 35 cm, niestety takich barów nie stosuję. Te które używam mają 28 cm.
Zmniejszenie AoA nie wchodziło również w gre. Sprawa zaczęła sie komplikować i bardziej przynosiła straty niż zyski.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post12 lis 2008, 20:20

troche offtop ale...
ile kosztuje takie polskie cudo?

Smokie