Rejon Villach, czyzby Gerlitzen? Jezeli tak, to racja, to nie jest zadna rewelacja, nawet lykend to za dlugo tam
System opadow opisalem w poprzednim poscie, do tego wedlug wieloletnich statystyk ktore kiedys przegladalem powinno byc podobnie na polnocy i na poludniu i tu i tu zdarzaly sie mega opady oraz zimy za malymi opadami, choc ostatnie lata maja lekka tendencje to mniejszej ilosci opadow w zimie na poludniu, dlatego czesto warto jechac na 'snieg'...
Regiony narciarskie nie licze na kilometry, ale racja, w Karyntii sa raczej 'male' regiony, choc mowiac o Tux i 500km tras to mowisz o Dolinie Zillertal+Tuxertal ktore beda mialy pewnie z 50-70km dlugosci i jest tam chyba conajmniej 5 osrodkow narciarskich, a np. Kaunertal o wiele mniej tras, ale jak dla mnie podobny park, podobny frirajd, mniej tras, ale mniej ludzi, jak dla mnie tydzien to nawet malo tam
Tematem zjezdzamy mocno w bok od topiku, wiec postaram sie w skrocie.
Moje zestawienie miejsc gdzie bylem i gdzie chetnie bym pojechal jeszcze nie jeden raz, dla scislosci, co dla mnie jest wazne:
Wysoko(naturalny snieg, mega panorama, frirajd), urozmaicone trasy(nie koeniecznie duzo, ale pare latwych, pare trudnych), Funpark(mimo sredniawych umiejetnosci, fajnie czasem poprobowac conieco)
Uwaga, wiekszosc tych miejsc albo sie w ogole nie nadaja, albo tylko czesciowo na kajta...
No wiec jaaazda:
Tyrol - wszystkie lodowce: Tux, Stubai, Sölden, Pitztal, Kaunertal, (plus do tego, nie bylem, ale WIEM, ze dobre: Ischgl, Fiss/Serfaus)
Arlberg - nie bylem, ale kultowe miesjce dla frirajdowcow -> St.Anton
Salzburg - Obertauern, Zauchensee/Flachau Winkl, Gastein, Kaprun
Karyntia - Heiligenblut, Ankogel(mini, ale mega frirajd), Mölltalergletscher(jak to w Karyntii, rownierz maly)
Wlochy: prawie cale Dolomity, kazdy region ma jakas zalete, no i dla lubiacych zaliczac duzo kilometrow to raj, mnie sie podobalo: ValGardena, Arraba, Marmolada, Val di Fiemme, i chyba jeszcze pod Dolomity sie lapiacy Val di Sol
dalej, Dolina Aosty i Cervinia, polaczana ze Szwajcarskim Zermatt - mocny wypas - to juz bardzo mocno gorna polka, chyba najwyzsza stacja kolejki linowej w Europie na malym Matternhornie.
No i w mojej karierze snow wyjazd zycia - ValThorens, Trzy Doliny.
Wiecej Szwajcarii i Francji nie znam, ale wiem, ze jest tam duzo zacnych miejscowek, wedlug wielu osob(rownierz Austryjakow) lepszych niz austryjackie
Sorry, za przydlugiego offtopa, to juz raczej forum snowboard/ski...
wiec jeszcze tylko troszeczke na temat, miejsca nadajace sie na snowkite:
Obertauern, BerninaPass, ReschenPass, Silvaplana - to takie oficjalne miejscowki, osobiscie znam tylko Obertaeurn.
uffff, to tyle, spadam na dwa dni do Karyntii, mimo, ze male te regiony i malo sniegu to jednak fajne, no i moja druga polowa pochodzi z Karyntii,
wiec Darek powiedz mi tu jeszcze cos zlego o Karyntii to