Ozone Flow 5m vs. HQ Scout 5m

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Awatar użytkownika
mmiket
Kontaktowanie:

Post25 paź 2009, 02:16

Witam,

Prosze o porade, postanowilem sprobowac snowkite'a i jestem na etapie zakupu sprzetu. Zastanawiam sie pomiedzy:

1) Ozone Flow 5m ( jest tutaj: http://www.powerkiteshop.com/ozone_flow.htm i z opisanym tam bar'em)

2) HQ Scout 5m ( jest tutaj: http://www.powerkiteshop.com/kites/hqbeamertsr.htm i z opisanym tam bar'em)

Ew. moze byc jeszcze PDK Buster 2 5m (http://www.powerkiteshop.com/kites/pkdbuster.htm) i do tego jakis bar rozsadny.

Doradzcie prosze co wybrac, przy zalozeniu ze jezdze na desce, waze ok 85kg i bede uzywal mojego trapezu z windsurfa (Da Kine Speedseat -niski trapez). Napiszcie czy te latawce i bar'y sa cos warte w waszej ocenie, a jezeli ktos ma propozycje na inny sprzet to chetnie wyslucham!

Z gory dzieki za porady,
Pzdr :wink:

jarek
Deska: naish gun 5'11
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post25 paź 2009, 09:13

rozsądny zakup to 8-10 m2 latawce ozon: frenzy ,acces, manta
lub flysurfer
latawce z tubą też się nadają ale musisz je pompować :)

Awatar użytkownika
fando
Latawiec: PLYNN

Post25 paź 2009, 12:36

Ozone Flow 5m z barem :lol: z tych co wymieniłeś

Awatar użytkownika
mmiket
Kontaktowanie:

Post25 paź 2009, 13:22

jarek pisze:rozsądny zakup to 8-10 m2 latawce ozon: frenzy ,acces, manta
lub flysurfer
latawce z tubą też się nadają ale musisz je pompować :)

nie mam doswiadczenia oczywiscie, ale sporo czytalem i generalnie wydaje mi sie ze 10m do nauki to tak troche duzo- a moze sie myle? bede latal troche w PL (poludnie, beskidy i okolice), troche w Czechach (miejscowka Bozi Dar, na youtube jest sporo filmikow) i troche w Szkocji, dlatego problem mam z tym ze rozpietosc wiatrowa bedzie szeroka. i boje sie ze jak przeszarzuje z wielkoscia to nauka bedzie baardzo bolesna

papier pisze:Ozone Flow 5m z barem :lol: z tych co wymieniłeś

dzieki za porade, decyzja wynika z twoich osobistych doswiadczen z ktorym z kite'ow?

Generalnie nowe pytanie brzmi: czy przy moich "wymiarach" i powiedzmy 2-4 bf bedzie toto (5m) chcialo ze mna jezdzic w ogole? Ew. czy bedzie toto chcialo ze mna latac? No i jeszcze: jezeli kupie nie-depower'a, to czy latanie w ogole w chodzi w gre?

Z gory dzieki wszystkim,
Pzdr

jarek
Deska: naish gun 5'11
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post25 paź 2009, 15:25

szkoda kasy na te 5 m2
dla twojej wagi to chyba "lekka pomyłka"
jeszcze raz do snowkite + snowboard
rozsądny wybór dla Ciebie to rozmiar 7-8 m2 na mocny wiatr
9-10m2 - normalny i 12-15m2 gdy bardzo słabo wieje
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, 15:36 przez jarek, łącznie zmieniany 1 raz.

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post25 paź 2009, 15:34

tam rozmiar do wagi jest jeszcze wzglednie ok...
ale latawiec do snowkite'a nie bardzo...
kup sobie ozone'a access'a 10 ... wystarczy że nauczysz sie podstaw z glowa.. patrz przy małym wietrze... a najlepiej jeszcze z pomoca kogos kto lata ;]

Awatar użytkownika
mmiket
Kontaktowanie:

Post25 paź 2009, 16:27

kowalm pisze:tam rozmiar do wagi jest jeszcze wzglednie ok...
ale latawiec do snowkite'a nie bardzo...
kup sobie ozone'a access'a 10 ... wystarczy że nauczysz sie podstaw z glowa.. patrz przy małym wietrze... a najlepiej jeszcze z pomoca kogos kto lata ;]

Ok, przyjalem i zakodowalem ze 5m to malo 8)
Poszukam wiec czegos w okolicach 8-10m

Problem pojawia sie teraz z cena: o ile 5-6m z linkami i barem znajde za 1200-1500 pln, to 8-10 m juz nie.. :(

Access czesto pojawia sie w postach jako dobry kite ale niestety cenowo jest juz tak srednio w moim zakresie (do 1500), a przynajmniej te nowe.

Co oprocz Accessa polecacie, ale takiego zeby:

a) byl to w miare popularny sprzet, tak zebym mogl go znalezc gdzies w necie do kupienia

b) miescil sie w przedziale do 1500 jako RTF

c) ( tak wiem, szukanie nie boli, zrobilem research, ale jak wam wiadomo, internet jest dosc rozlegly...):

Macie jakas wyjatkowo udana gielde kiteboardingowa do polecenia? Tzn. nic nie mam do gieldy ktora jest na tym forum, ale czy jest moze jeszcze jakas inna godna polecenia? Jezeli mam kupic 8-10 to musze niestety juz uzywany, a na ebay'u i allegro nic specjalnego nie widzialem..

Jakies sugestie?

Pzdr

kowalm
Kontaktowanie:

Post25 paź 2009, 16:37

uzywany access? :lol:

Awatar użytkownika
mmiket
Kontaktowanie:

Post25 paź 2009, 16:52

kowalm pisze:uzywany access? :lol:

A w miejsce Accessa? :roll:
Rozumiem ze to moze super kite, ale jak juz przeszukuje fora to alternatywa by sie przydala... :wink:

PS. A toto sie nada do nauki? Sabre II 9.5 albo Peter Lynn Guerilla II 9m Twin Skin

kowalm
Kontaktowanie:

Post25 paź 2009, 17:04

sabre bedzie troche trudniejsze ale ogarnie

petter-lynny'y maja troche inną budowę - trudniejsze w obsludze (zwlaszcza samemu), i 9m to jakis tam maly rozmiar dosyć już (nie jestem pewny ale odwzorowanie 6 zwyklej komorki z depowerem)
poszukaj co chwile pojawia sie jakis acces uzywka :
landkiting.pl/forum
przeszukaj ebay'a itp
http://cgi.ebay.co.uk/Ozone-Access-2-8- ... 19b73f2c66
np ten jest troche malawy ale zawsze, do pojezdzenia starczy.. do tego pozniej dokupisz jakies 12m i masz zestaw na kazdy wiatr... bo nie oszukujmy sie w koncu bedziesz chcial cos wiekszego i dajacego wieksze mozliwosci;]
ooo patrz dla chcacego nic trudnego access xc 10m 1550zl ;] moze wytargujesz te 5dyszek ;]
http://www.landkiting.pl/forum/viewtopic.php?t=3731

Awatar użytkownika
fando

Post26 paź 2009, 12:59

moim skromnym zdaniem tak z wlasnego doswiadczenia, to na poczatek lepiej jednak kupic i uczyc sie podstaw na fullpowerze z barem ( ewentualnie manetkami jak nie ma baru ) niz od razu z depowerem wczepionym w trapez
. Ogarniesz fullpowera i potem z depowerem bedzie juz z gorki ! :lol:

kowalm
Kontaktowanie:

Post26 paź 2009, 15:20

@up:
z mojego też....
ale również z mojego popartego "paroma" przykładami pare minut DO 1h z małym wystarcza, więc wg mnie jak ktoś nie ma kasy na małego fp + docelowy latawiec to można
a) pożyczyć
b) dać sobie rade przez tą pierwszą 1h, w jakimś mikro wietrze i tyle...
pozdro

Awatar użytkownika
fando

Post26 paź 2009, 19:24

Mi tam fullpowery nadaj sprawiają wielką radochę i nadal często jeszcze używam , mimo swojej małej stajni twinskinów ;)

Awatar użytkownika
TomekG
Kontaktowanie:

Post27 paź 2009, 14:19

Mozesz jeszcze sprobować flysurfera pulse albo psycho 3 w rozmiarze 10m2
do twojej wagi jak znalazł . ogromny zakres wiatrowy i na wodzie też da rade :)

Awatar użytkownika
mmiket
Kontaktowanie:

Post30 paź 2009, 20:47

Mały updat'e do tematu

(byc moze admin chcialby zmienic temat/kategorie tego postu, ja nie jestem pewien czy forumowy savoir vivre tego wymaga...)

Za poradami roznymi obecnych na forum, wybralem wyjscie zdroworozsadkowej nauki snowkite'a:)

Kupiłem IMP'a 2,5m w b.dobrej cenie, ma przyjsc jutro poczta i od niego zaczne zabawe i nauke opanowania kite'a. Plan zaklada 1,5 miesiaca zabawy tym sprzetem i przesiadke na 'prawdziwy kite', zgodnie z Waszymi zaleceniami dss'a ok 8-10m.

Jako ze finanse stanowia istotna kwestie, bede poszukiwal przez te najblizsze 30-pare dni roznych alternatyw dla zakupu mojego docelowego latawca. Idealem jest Access 10m, ale jak trafie na cos innego, to osmiele sie wkleic to ponizej w celu wysluchania Waszej opinii o pomysle zakupu tego konkretnego modelu. Przypomne: poczatkujacy, snowboard, 85kg.

Na dzisiaj wynalazlem nastepujaca propozycje latawca:
Ozone Frenzy, 10m, rok 2005, malo latany, sprzedawany jako RTF za 1200pln - co sadzicie o takim pomysle?

Z gory dzieki!

Wróć do „Snowkiting Forum”