Początkujacy

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Tomasz1988
Kontaktowanie:

Post23 paź 2005, 12:50

Witam Mam zamiar kupic latawiec na zime do kiteskiing'u ale niewiem jakiej pow. waze ok 60kg. i chcialbym smigac po łąkach. Jesli mozecie to cos napiszcie :) aha niewiem jak sie tym steruje wiec jak ktos ma jakis link na ten temat to tez moze podac a jak nie to moze opisac <lol> :) Dzieki i pozdrawiam.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post23 paź 2005, 13:01

jak na Twoją wagę i niePRO (mniemam) umiejętnosci
to okolo 10m2 pompowane
lub okolo7-8m2 komorowe
wystarczy na dzieńdobry
myślę..

na kiteportal.pl pojawila się ankieta,
JAKIEGO KAJTA BEDZIESZ UŻYWAL W TYM ZROKU DO SNOWKITE?
pompowanego / komorowego?

Włodar
Kontaktowanie:

Post23 paź 2005, 13:41

Tomasz1988 pisze:... aha niewiem jak sie tym steruje wiec jak ktos ma jakis link na ten temat to tez moze podac a jak nie to moze opisac <lol> :)

Jeżeli jesteś zdeterminowany, żeby kupić sobie takie skrzydło, to dobrze byłoby żebyś kupił sobie razem z nim jakiś mały (2m~2) latawiec, żeby najpierw nauczyć się nim sterować. A już w ogóle byłoby najlepiej, gdybyś znalazł jakichś ludzi, którzy niedaleko od Ciebie bawią się w ten sport, żeby nauczyć się sterować latawcem i poznać zasady bezpieczeństwa. Z takimi dużymi skrzydłami bez wiedzy na temat podstaw bezpieczeństwa nie próbuj, możesz zrobić sobie krzywdę i od razu załatwić latawiec, który jednak trochę kosztuje. Szkoda zdrowia i sprzętu.

Na temat bezpieczeństwa to na tym forum możesz pogrzebać, a znajdziesz trochę informacji nt. bezpieczeństwa.

Powodzenia

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post23 paź 2005, 13:58

ups :oops: , faktycznie
nie wiem SKĄD , ale wydawalo mi się
że jesteś już PO kursie..

to również ODRADZAM naukę SAMEMU
i to na dużym (8-10m) jak dla Ciebie rozmiarze
tym bardziej na lądzie.. :?

Wlodar - szacun za trzeźwość umyslu :idea:

Tomasz1988
Kontaktowanie:

Post23 paź 2005, 19:05

latam na paralotni wiec jakie czychaja niespodzianki mniej wiecej wiem, mam w domu latawiec akrobacyjny z dwoma linkami i nim juz umiem latac ale te komorowe to chyba dzialają na troche innej zasadzie, slyszalem o cztero linkowych, czym sie to rozni i czy kupywac najpierw dwu czy tero linkowego ?

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post23 paź 2005, 20:07

wybacz ale widać ze pojęcia niemasz o Kitebordingu (każdy kiedyś tak miał), polecam zagłębić się w forum lub w info na ww.kiteportal.pl, poczytać a następnie Poszukać ludzi w okolicy którzy maja już pojecie o kitowaniu :), umówić się na spocie popatrzeć, popytać, popróbować... i wtedy dopiero dokonać zakupu...

celowo nie pisze o szkoleniu bo o tej porze roku nikt ich nie prowadzi :( chyba :?:

Pozdr Luk

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post23 paź 2005, 20:23

Tomasz1988 pisze:latam na paralotni wiec jakie czychaja niespodzianki mniej wiecej wiem, mam w domu latawiec akrobacyjny z dwoma linkami i nim juz umiem latac ale te komorowe to chyba dzialają na troche innej zasadzie, slyszalem o cztero linkowych, czym sie to rozni i czy kupywac najpierw dwu czy tero linkowego ?
jesli chodzi o porownywanie paralotni i kite to wierz mi ze jeszcze nic nie wiesz :) kite to same niespodzianki :twisted:

Awatar użytkownika
Maverick
Kontaktowanie:

Post24 paź 2005, 08:00

No nonsens cos o tym juz sie dowiedzial w ten weekend :D

Włodar
Kontaktowanie:

Post24 paź 2005, 09:18

Tomasz1988 pisze:(...) ale te komorowe to chyba dzialają na troche innej zasadzie, slyszalem o cztero linkowych, czym sie to rozni i czy kupywac najpierw dwu czy tero linkowego ?

Rzeczywiście, 4-linkowe działają inaczej :D Różnica polega na tym, że latawiec akrobacyjny posiada usztywnienie, więc jego konstrukcja go stabilizuje. Wystarczą więc dwie linki do sterowania nim. Są też dwulinkowe komorowce ale to są malutkie raczej rozmiary, przy większych rozmiarach konieczne są 4 linki po to żeby latawiec był stabilny w powietrzu, tzn. żeby jak największa powierzchnia mogła efektywnie pracować w powietrzu. Poza tym para "tylnych" linek są to linki hamujące, którymi jednocześnie najefektywniej można sterować (szczególnie kiedy używasz gryfów, bo w barze to różnie może być, z tego co się zorientowałem są różne szkoły przypinania linek), a "przednia" para to są linki do przenoszenia mocy latawca, one zwykle muszą mieć większą wytrzymałość aniżeli hamujące.

Osobiście radziłbym Ci najpierw sprawić sobie jakiegoś mniejszego (2-3m2) komorowca, 4-linkowego oczywiście i pobawić się nim, jak go opanujesz, zobaczysz z czym to się je, to możesz próbować przesiadać się na większy.

Awatar użytkownika
majster8405
Kontaktowanie:

Post13 lis 2005, 13:58

napewno nie powinneś mieć problemu ze sterowaniem na czterech linkach jak jesteś glajciarzem.Te same zasady sterowania obowiązują w latawcach czterolinkowych z tą różnicą że w glacie wloty i pilot są skierowani do wiatru a w latawcach jego pilot jest przed latawcem.Sterówki to po prostu hamulce-lotki /jak tam zwał/ .Podobne też występują zjawiska jak przeciągnięcie,podwinięcia,uszy itp.Prędkość i moc odczuwasz w rękach.

Wróć do „Snowkiting Forum”