Karyntia

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post14 gru 2007, 16:38

Yanosik! wzywam do raportu ;-)
byles? zrobiles foto? nadaje sie wedlug ciebie?
kiedy nastepne wypady?

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post14 gru 2007, 17:08

Niestety zdjęć brak :(
...ale jest fajne miejsce od PŁN na szczycie Ainecku, wzdłuż trasy o nazwie "Autostrada A1":
to to zdjęcie ( z alpinforum):
Obrazek
jednak za płaskowyżem znajduje się dość znaczne obniżenie poziomów, więc przy wietrze S, mogłoby być trochę ryzykowne w razie niespodziewanych sytuacji. Jednak pas jest dooość szeroki i się nada :D

albo z drugiej PŁD strony, trochę rozleglejsze i urozmaicone, jednak nie wiem co jest za płaskowyżem, łagodny spad, czy przepaść :shock: , ale z kolei to miejsce jest oooogrooomne :D :

Obrazek

Moje zdjęcia nie są zbyt okazałe, ale mam dwa tak mniej więcej ukazujące płaskowyże :
Obrazek

...a potem juz nie brałem aparatu :(
Jednak, jak będę już jeździł, to kompletne fotki będą natychmiast!!!

Niestety, nie wiało, poza tym byłem sam z kite, więc bez asekuracji trochę mi nie bardzo się chciało. A na dodatek, ludzie z którymi byłem, chcieli, żebym im pokazał, jak się steruje latawcem, więc to mnie już całkiem zniechęciło do prób, bo oczami wyobraźni już widziałem któregoś z nich, ciągniętego na skraj płaskowyżu :shock:
Miejsca wydają się być idealne, choć teraz było jeszcze troche mało śniegu, i tu i ówdzie wystawały gołe skałki!!!
Na pewno w styczniu nic mnie nie powstrzyma!!!
Koledzy jadą 15 XII na 4 dni, potem na sylwestra, a ja jadę 12 stycznia!!!
Nie wiem, jak ze składem, ale jakby ktoś był chętny, do dawać znać zawczasu, to podam ewentualny "kosztorys" wyjazdu. ...a dodam, że z nami wychodzi naprawdę niedrogo!!! Może nawet taniej, niż w Polsce :D:D:D

Heeeej!!!

yanosik
Kontaktowanie:

Post21 sty 2008, 15:06

Prognoza w Katchbergu:
http://www.katschi.at/wetterprognose.htm

taka jest od początku i wydaje się, że przynajmniej taka powinna być do końca zimy!!!

Wydaje mi się, że Katchberg pozostaje jednym z nielicznych w tej chwili miejsc do snowkite'a.
Aineck jest na wys. 2200 m npm i jest 70 cm śniegu (na razie)!!!
Może by ktoś się jeszcze wybrał???
Wyjazd 22 lutego, na 4 dni !!!
Jadą już dwie ekipy z B-czy, ale mile widziane kolejne z innych zakątków Polski :D
Oczywiście wyjazd obejmuje narty/snowboard, a jeżeli będzie wiatr to snowkite :thumbsup: .
Jeżeli uda się komuś zebrać 4 osobową ekipę, czyli zazwyczaj pełną obstawę auta, to koszty zamykają się w granicach:

-dojazd ok. 200 zł/osobę
-skipass 4 dni + spanie 115 eur/os

...czyli ok. 625 zł/osobę :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Bliższe info na priv :)

Heeej!!!

MArcinBe

Post04 sty 2009, 19:00

z tego co sie orientuje, Janosik w tym roku nie kontynuuje wypadow do Karyntii, Ziomek napisal, ze tam zawsze beton i jego noga juz tu nie postanie... ale moze kogos zainteresuje: W tym sezonie napadalo "troche" sniegu w Karyntii, co prawda "Big Days" juz minely i trasy robia sie powoli twarde, ale backcountry czeka i oferuje sporo 8) :

tradycyjnie dwie dechy:
Obrazek

tradycyjna jedna decha i troche sypania lopata:
Obrazek

Obrazek

no ale w koncu to forum snowkite, wiec:
do gory:
Obrazek

a potem na dol:
Obrazek

troche panoramy:
Obrazek

no i moze troche podskoczyc:
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
sdareks
Kontaktowanie:

Post04 sty 2009, 22:42

Najlepszego w nowym roku!
Bombowe fotki Marcin! Czyli dajesz rade mimo iz Neusiedler zamarzniete...

yanosik
Kontaktowanie:

Post05 sty 2009, 10:19

Gdzie te fotki z latawcem robiłeś dokładnie, bo widoki jakby znajome, ...ale w każdym ośrodku narciarskim wszystko jest podobne :wink:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 sty 2009, 13:10

MArcinBe pisze:..Ziomek napisal, ze tam zawsze beton i jego noga juz tu nie postanie...

.."niestety" - POSTANIE :idea: :?

:wink:

tak się złożyło..

i to na na dwa tygodnie, za dwa tygodnie..

snowboardowo nam dużo lepsze miejsca

ale fakt że co do SNOWKITE
to wieje tam na górze (na której robiłeś fotki SNK) niemal zawsze :idea: :idea:
absolutne minimum z moich obserwacji to 50% dni wiatrem 12-20 węzłów
co prawda miejsca jest jak na lekarstwo - i przy 3-max4 snowkiterach zaczyna być ciasno..
a zdarzają się tam "średniopoczątkującozaawansowani" :wink: lokalesi

fajne foty :idea:

pozdrawiam

yanosik
Kontaktowanie:

Post05 sty 2009, 15:14

Ziomek - spróbuj na szczycie góry Aineck, na który wjedziesz z ośrodka Katchberg www.katschi.at ,
...poza tym zawsze pozostaje spot (niestety płatny :( ) w Obertauern!!!

MArcinBe

Post05 sty 2009, 19:09

sdareks:
rownierz prosit 2009!!! wiesz jazda po lodzie mnie nie kreci, jakos trzeba sobie radzic :wink:

yanosik:
to jest Turrach(er Höhe), zjazd z gornej stacji krzeselek Kornock i wyplaszczenie prosto przed trasa i po lewej, gdy trasa robi pierwszy ostry skret w prawo.

ziomek:
cos mi sie wydaje, ze ty mowisz o Gerlitzen(osobiscie nie lubie tej gory), ale popraw mnie jezeli sie myle? Kiedy i gdzie dokladnie bedziesz, moze jakas ustawka na pare wspolnych skretow, moze skokow? Na Turrach mimo szczegolnie fajnego ostatniego jezdzenia to niestety nie jest az tak rozowo na snowkite:
Co prawda widzialem tam moze jeszcze z dwie osoby na kajcie (w ostatnich 3 latach...), czyli tloku nie ma, ale miejsca nie jest za wiele i wiatr mimo, ze na szczycie wieje czesto, to na 'spocie snowkite' nie za czesto jest rowny. Na czysty snowkite na bank bym tu nie przyjezdzal.

Ainek/Katschberg ciagle mi chodzi po glowie, ale niestety w praktyce jeszcze nie sprawdzilem. A Obertauern jest przepelnione, i pozatym to juz Salzburgerland.

Co do Karynti to z czesciowo moich obserwacji i zaslyszanego to:
Gerlitzen na szczyscie jest troche miejsca (malo) i dobry kazdy kierunek wiatru.
Falkert, mini regionik, pod szczytem jest pare plaskich pagorkow, sporo miejsca, ale wiatry raczej tylko poludniowe.
Saualpe, podobnie jak Gerlitzen, z tym, ze wiecej miejsca.
Ainek, Katschberg, raczej sporo miejsca, ale niekoniecznie calkowicie plasko, kierunki raczej wszysktie powinny dzialac.
No i Turrach ilosc miejsca srednia, pagorki sporo ponizej szczytu, wiatry polnocne.

Zadnego z tych miejsc nie polecam dla poczatkujacych!!!

p.s.
Ziomek, ja tez znam lepsze miejsca na deche, ale 'niestety musze' tutaj teraz jezdzic 8)

Awatar użytkownika
robinm
Deska: Nobile, North
Latawiec: Nemesis, Bandit
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post20 sty 2009, 20:36

Jadę w sobotę do Austrii w rejon Kitzbuhel (co prawda to Tyrol) ale jak znasz tam jakieś miejscówki Marcin to napisz parę słów. Z góry dzięki za info.
Znalazłem jakieś link do lokalnego teamu i szkółki http://www.snowkite.eu/pages/en/teamarea.php
więc chyba zapakuje kita - tylko jak zawsze pytanie jakiego?

MArcinBe

Post21 sty 2009, 10:08

Znam tamte tereny tylko z jazdy samochodem, 'na gorze' nie bylem.
Przy samym Kitzbühel z tego co kojarze to malo miejsca na dole - waska dolina, ale pare km dalej w kierunku St.Johann sa spore przestrzenie.
Jak z wiatrem nie mam pojecia, na gorze moze ostro dymic, a na dole moze nic nie byc, ale czasem robia sie w dolinach 'przeciagi' i wieje.
Dobry przyklad w okolicy to wlasnie ta szkolka (na austrykackim kiteforum o nich slyszalem), to pare km od Kitzbühel, a rownierz nie tak daleko jest Zell am See i tam na zamarznietym jeziorze tez widuje sie snowkiterow. W Zell am See mozna by tez na upartego na gorze probowac, gora Schmittenhöhe, i szczyty w kierunku zachodnim sa bardzo plaskie. Samo Schmitten odpada, ale jezeli ktos jest ambitny, to pare minut z buta i przestrzene typu 'Chasta i jego filmiki' - nie bylem tam na snowkite, ale objezdzilem to w lecie na rowerze.
Jeszcze co mi sie przypomnialo to Wildkogel (SalzburgerLand), jest tez kolo Kitzbühel i tam np. na gorze jest spore siodlo gdzie jest plaskawo, z tym, ze nie pamietam dokladnie jak tam z miejscem wygladaloby, bo jest tam kilka tras i wyciagow.

Niestety nic konkretnego w/przy Kitzbühel nie polece, ale na maly i sredni latawiec to sie chyba zawsze miejsce w aucie znajdzie? 8)
Napisz po powrocie jak bylo, i czy cos fajnego znalazles, a topik zmienimy na "Austria" a nie tylko "Karyntia", hehe

Awatar użytkownika
robinm

Post21 sty 2009, 14:04

Dzięki za informacje. Okazało się, że mieszkamy w Hochfilzen, z terenami do biatlonu, więc miejsca do kitowania dużo, nawet ratrakiem śmigają :D
Obrazek
Przetestuje doliny i okoliczne szczyty i coś napiszę po powrocie.

Awatar użytkownika
robinm

Post05 lut 2009, 10:55

Niestety nie wiało - jak zwykle- a targałem 2 kity ze sobą 13 i 7 :evil:
Ale miejscówki fajne i w dolinie duzo miejsca między trasami biegowymi (oświetlone i przygotowane) i w górach gdyby tylko wiało to zabawa mogła byc porzednia. Największy "poryw" wiatru to 10km/h w ciagu całego tygodnia.
Kilka zdjęc miejscówek w górach:
Steinplatte - pełno miejsca i duzo płaskiego terenu z górkami. Na samej górze czarne trasy freeridowe, nizej dużo szerokich niebieskich/czerwonych tzw. dla całej rodziny.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I miejscowka do raczej extreme na kicie - Fieberbrunn.
Od dzisiaj trwają tam eliminacje do freeridowych mistrzostw świata.
Obrazek
Ogólnie wyjazd rodzinny super udany, 6 dni po 7h na nartach lub snowbordzie.

yanosik
Kontaktowanie:

Post05 lut 2009, 11:54

Obrazek

To miejsce wygląda solidnie :)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post06 lut 2009, 13:36

MArcinBe pisze:
Co do Karynti to z czesciowo moich obserwacji i zaslyszanego to:
Gerlitzen na szczyscie jest troche miejsca (malo) i dobry kazdy kierunek wiatru.

ale wieje zwykle jeden kierunek
i to bardzo często wieje..

do tego z moich obserwacji wynika że Karyntia to region z dużą ilością dni słonecznych
a co za tym idzie - małą ilością śniegu
a tym razem było zupełnie inaczej - mało słońca, dużo chmur i mgieł
ale za to opór śniegu :shock:
wiatru jak zawsze - ok

pozdrawiam

Wróć do „Snowkiting Forum”