Psycho3 i inne flysurfery - na powerze!!! Jak...???

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post18 sty 2008, 16:54

Mixer test to nie „ustrojstwo” yanosik tylko super patent FS’a na prawidłowe działanie kite przez długi czas jego użytkowania . Jak wiadomo linki zarówno w latawcach pompowanych jak i komorowych maja tendencje do zmieniania swojej długości. Niektóre się wydłużają niektóre skracają. Aby latawiec działał poprawnie przez cały czas jego użytkowania należy te zmiany na linkach korygować. I właśnie do tego służy „mixer test” – powinno się go robić wtedy kiedy zauważysz że latawiec nie zachowuje się poprawnie, czyli tak jak w np. w Twoim przypadku yanosik - zaginały się Tipy.
Generalnie supełki o których piszesz (A,B,C) powinny być w jednej linii. Jeżeli w takim ustawienie nadal Tipy się podginają to producent proponuje obniżyć supełek B o 0.5 –1 cm. W stosunku do A i C
To tyle. Nie jest to ani trudne ani nie zajmuje dużo czasu :D

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post21 sty 2008, 12:28

:notworthy: :notworthy: :notworthy:

...no to wielkie dzięki !!!!

Ja już opanowałem sprawę :thumbsup:
Podejrzewam, że nie byłem osamotniony w tym temacie, więc myślę, że topic ten pomoże także innym "psycholom" opanować MIXER TEST, który faktycznie jest rewelacyjnym wynalazkiem FS'a :D
( P.S. Sorry za "ustrojstwo" :wink: )

Czyli, tak zebrawszy wszystko w jednej pigułce (dla innych szczęśliwych posiadaczy Psycho3 :) ) sprawa powinna wyglądać następująco:

1. Ustawiamy supełki A i Z w jednej linii
2. Regulujemy węzły B i C tak, by A,B,C i Z były na jednakowej wysokości
3. W razie potrzeby obniżamy supeł B o 0,5 - 1 cm, w stosunku do pozostałych
4. Enjoj :thumbsup:

No, :D tego nam było potrzeba!!!

:wave2: :wave2: :wave2:

Awatar użytkownika
targetti

Post09 sty 2009, 20:47

Przepraszam, za offtop ale nie wiedziałem gdzie go wkleić :)

Przejrzałem instrukcję dla latawca AREOS GYRO i jak dla mnie została przygotowana bardzo profesjonalnie.
Mam pytanie... czy skrócenie taśmy DSS w FS Pulse powoduje, że latawiec jest słabszy i mniej ciągnie do góry ?

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post10 sty 2009, 10:26

Dokładnie :)
Zaciągasz taśmę za żółtą rączkę (skracasz środkowe linki) - latawiec traci na mocy
zaciągasz niebieską, linki mocy się wydłużają - latawiec dostaje powera :)

Pozdro i dobrej zabawy :)

Awatar użytkownika
targetti

Post10 sty 2009, 12:39

No właśnie.... a ja puszczałem go na wyciągniętej taśmie DSS i teraz już wiem dlaczego mnie tak rzucało :/

Jednocześnie nasuwa mi się myśl. Skoro skrócenie taśmy DSS powoduje spadek mocy generowanej przez latawca, to dlaczego przy starcie latawca w power zone (przy małym wietrze) ciągnie się za linki DSS, bar zaciągnięty na 50% i latawiec nabiera powietrza, startuje i idzie ładnie do góry.

Wróć do „Snowkiting Forum”