Oszustwo latawcowe - 400 procentowe marże

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Włodar
Kontaktowanie:

Post21 lis 2005, 11:17

Mikka pisze: Może poprostu należy olać jego męki i niereagować na te koszałki które wypisuje. :?:

Racja Mikka, nie należy karmić Trolli (czy Trollów).

Tropheus, nie rozumiem, temat jak najbardziej jest odpowiedni dla forum...

Matt, zupełnie brakuje mi takiej internetowej empatii, nie kumam przez nią intencji i nie rozumiem jakie teksty mam sobie darować, do Demona nic nie mam, ani Splasha...
Rozmawiałem o nich ostatnio z właścicielem Ikara, bo również biorę je pod uwagę w moim "kastingu" :wink:, w którym chcę coś optymalnego dla siebie wybrać. Ja naprawdę nie mam nic przeciwko innym skrzydłom, to że ich nie wymieniłem obok Ozone i FS, to nie znaczy że uważam że są gówniane. Jest też kupa innych fajnych, jak np. Gin. Przepraszam, jeżeli Cię uraziłem pominięciem świetnych skądinąd skrzydeł...

Logiczny

Post21 lis 2005, 13:30

Dziobak

"Może zaobserwowaliscie, że oszołomy zawsze starają sobie przydać powagi wymyślając dla siebie mądrą nazwe. Byli już "prawdziwi Polacy",
"Słońce Korei", a teraz "logiczny"... "

a może te ksywy to efekt natłoku ksyw? a moze to moj stały nick wszędzie? a może wymyślony pod zgraje ludzi którzy nie potrafią stuknąć się w łeb i pomyślec ze trzeba cos zrobic aby taniej było?

"Może poprostu należy olać jego męki i niereagować na te koszałki które wypisuje. "

a może dziobak sobie nie radzi? a moze dziobak uwazał sie za jedynego mądrego i teraz chce zwinąć zabawki bo ktoś mu je podbiera?

"Dziecko zabłądziło tu z jakiegoś czatu, zachęcone rejesrtracją za free."

a potem dziobak wsiądzie do swojego BMW, z wielkim szykiem podjedzie na ORLEN, zatankuje do pełna aby zdobyć punkty? a może dziobak SAM nalezy do społeczeństwa bonusowego?

"Ale nie znalazło kanału "towarzyski" lub "erotyczny" i się miota we frustracji."

żona byłaby zła raczej. Skąd ty te pomysły bierzesz dziobak?

"Pewnie to jest to samo dziecko, co na pl.rec.motoryzacja postulowało Maybach'y dla wszystkich... "

ojeeeej, mania prześladowcza jakas:) za dużo netu?:)

"Onanista... koleś podnieca się tym, że klika w klawiurę. Treść jest nieistotna... "

no własnie, skąd ty bierzesz te pomysły? Mnie nie przeszłoby przez myśl aby tak robić sobie dobrze, dlaczego tobie przeszło(?) Poza tym i w tym wypadku żona byłaby zła.

"Może poprostu należy olać jego męki i niereagować na te koszałki które wypisuje. "

a może po prostu było fajnie dopóki nie wlazłeś do tej piaskownicy? może przestań na 2 raz odbijać piłkę tylko dlatego ze ktoś ma lepsze zabawki?

Jak mnie tym razem nazwiesz? oszłom już był, potem był onanista...
Sadze ze nastepnym razem wyzwiesz mnie od

1. ch....i

2. s....ów

3. k....sów

albo......żona....może teraz spróbuj ją zwyzywać, przy okazji podpuścisz mnie trochę.
Tam w tej twojej głowie takie filmy kręcisz, wyobrazasz sobie jakichs onanistow, jakichś podszytych wg ciebie ludzi z innego forum......ty strasznie musisz cierpiec z tego powodu.

Masz racje, nie przychodź tu, to najlepisze rozwiązanie dla ciebie....zresztą....temat sie prawie wyczerpał

ps. jesli zaczynasz traktować forum jako miejsce z ktorym jestes związany to czas do specjalisty sie udać albo poradzić sobie z tym samemu

Awatar użytkownika
sarin
Kontaktowanie:

Post21 lis 2005, 13:35

Wiedziałem ze oberwie mi sie za ten wywód a w zasadzie orty :) ale taka juz moja przypadłość.

Co do cen to nie sa małe i naprzykład dla mnie na dzien dzisiejszy jedynym latawcem który jest w zasiegu to nasa

ceny mysle ze spadnę bo zawsze tak jest wystarczy spojzeć na inne sporty np snowboard jak zaczynałem to cieszyłem sie ze moge sobie sprawic byle jakiego nobila a z czasem sie to zmieniło

teraz pozostaje jedynie cieszyc sie ze spdał snieg :)

dajcie znac kiedy ktos bedzie w gliwicach moze załorzy sie jakis stały temat z terminami:)

Awatar użytkownika
Mikka
Kontaktowanie:

Post21 lis 2005, 14:04

Sadze ze nastepnym razem wyzwiesz mnie od

1. ch....i

2. s....ów

3. k....sów

:lol:
Najpierw musiałbyś sobie zasłużyć synku.
Szkoda na małość jaką prezentujesz szukać słów.
Przeczytaj w nagłówku co to za forum i odpowiedz
sobie na głos, czy powinieneś tu jeszcze coś napisać...
Próbowałeś na Psychologia.edu.pl?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post21 lis 2005, 14:06

zamknijcie ten temat,bo brzuch juz mnie boli ze smicahu :D :jump:

Włodar
Kontaktowanie:

Post21 lis 2005, 14:09

Oj, chyba kolega Logiczny prosi się o zbanowanie. Widać umiejętność przyzwoitego zachowania się w towarzystwie nie jest jego mocną stroną. Internet daje mu anonimowość więc sobie poczyna, tak więc porównanie do zabłąkanego dzieciaka jest jak najbardziej LOGICZNE :lol:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post21 lis 2005, 15:57

Logiczny pisze:poza tym wkurza mnie jeszcze jedna rzecz

wchodze tu na forum (pare miesięcy temu pewien gość zapowiadał wprowadzenie latawców na e-board.pl czy jakos tak) i widze jak ten gościu kłóci sie z jakimś Ziomalem i obaj biznesy prowadzą.....to tak to sie teraz biznes robi?

co to w ogole ma być? to jakies kpiny? to od tylu miesięcy facet otwiera sklep i takie ma wyposażenie? no bo chyba 29 desek 11 wiązań i 5 kurtek nie upoważnia do tego aby mówić : "no wiesz, sie robi interesy" bądź "fiiiiiiiiiiiiiiirmę prowadzę"

..no to sam se daleś odpowiedż (boś "logiczny" pono)
:idea: DLACZEGO ten ziomal klóci sie z gościem od viperów

Logiczny pisze:Ten Ziomal z kolei wcale nie lepszy

możesz sprecyzować :?:
bo ja mam CALĄ rozmiarówkę
i nie mam zwyczaju obiecywać gruszek na wierzbie
"niestety" "ubolewam" ale nie sprzedam Ci latawca za 300pln..
i nie chce mi sie pisac DLACZEGO

mam jednak propozycję
(uff, kolejny raz..)
ZALÓŻ PAN FIRMĘ SZYJĄCĄ KAJTY..
szkolę też mozesz, zobaczysz jaki "byznes" :lol:

Awatar użytkownika
raf

Post21 lis 2005, 16:08

Dyskusja zaczela sie od tego, ze ktos sprzedaje swoje produkty z bardzo wysoka marza. Co w tym zlego, jezeli znajduje na to klientow?
Firmie oplaca sie widocznie sprzedac mniej po wyzszej cenie, niz wiecej po nizszej. Albo nie jest w stanie sprzedac wiecej, dlatego sprzedaje mniej.

To raczej jasne jest. Nie wiem czemu ktos sie temu dziwi. Czy ktos kupil kiedys kajta z przymusu?

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post21 lis 2005, 16:26

Logiczny pisze:Chwała Bogu chłopaki macie jeszcze jakieś 2 lata. Potem musicie poleciec z cenami konkretnie w dół bo pójdziecie z torbami.
Wtedy tu wpadne i spytam was JAK to zrobiliście, że tak drastycznie ceny spadły.......przecież koszt produkcji latawca jest taaaaaaki ogromny.

kolejny naiwny :doh: :pray:
to wpadnij tu za dwa lata może jednak :roll:
a teraz ja zadam pytanie:
CZEMU CENY ŻAGLI WINDSURFINGOWYCH NIE SPADLY
JAK JESIENNE LIŚCIE W LATACH 80tych i do dziś :idea: :?:
:?

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post21 lis 2005, 16:49

sarin pisze:B)

Święta prawda w polsce jest jak jest i nie prędko sie to zmieni

tzn: JAK jest (W POLSCE?) [o kajtach mowa? ]
bo jak masz dojście GDZIE INDZIEJ za choćby PÓL (o ćwierci nie mówiąc NIELOGICZNIE) ceny - daj tu info :?

Logiczny pisze:taka kolej rzeczy, niech wiedzą ze jestesmy swiadomi tej marży bo tylko przez to powstają nowe firmy ktore chcą uszyć taniej i zrobią lepszy biznes od tego ktory jest drozszy. Tak wlasnie sie rodzi konkurencja, od szczegółów....drobnostek.....małych sprzeciwów i jak na ironie TO są prawa rynku na ktore sie tak powolywał dziobak
.

stary, widzę tu wieelką , niewykorzystaną niszę dla CIEBIE :idea:
jakbyś nie wypadl kajtowej sroce spod ogona
to byś wiedzial że POLSKE firmy już próbowaly
szyć "tanie"* konstrukcje
i to bez kosztów badań = kopie/ODszywane
*tanie znaczy: 70% ceny średniej zagranicznych, nie jak sugerujesz 25% :roll:

Logiczny pisze:"bez których niemożliwe byłoby wypuszczanie coraz to nowych, doskonalszych, bardziej innowacyjnych modeli skrzydeł. "

kompletna bzdura, kompletna wymówka dla wysokiej ceny.
Nie ma czegos takiego jak innowacyjne modele skrzydeł PO utarciu biznesu a na tym etapie jest juz ten biznes

.

:doh:
mam propozycję: ZMIEŃ NICK :wink:

Logiczny pisze:ps. a efekt bedzie taki ze w koncu właduje sie z buciorami firma ktora latawce bedzie miala 30-40% tansze od konkurencji.

no, Ty czekasz już z miesiąc pewnie
niektórzy TU kilka lat już..
więc..POCZEKAJMY NADAL
tymczasem..

ps: nie jestem nastawiony anty/negatywny itd
ale nie kupa mi się trzymy wiele "argumentów" których używasz

ale POJEDŹ MI, to oznaka ze masz LOGICZNĄ RACJĘ :oops:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post21 lis 2005, 17:14

Mikka pisze::!: Może zaobserwowaliscie, że oszołomy zawsze starają sobie przydać powagi wymyślając dla siebie mądrą nazwe. Byli już "prawdziwi Polacy",
"Słońce Korei", a teraz "logiczny"...

:?:

wielu pamieta też SORAY'ę :lol: :wink:

onzo pisze:Oj po prostu dajecie sie podpuścić.

otóż to :wink:

..czasem ziarno trafi na podatny grunt :wink:
nawet plewa :roll:

Awatar użytkownika
tropheus
Kontaktowanie:

Post21 lis 2005, 20:26

od i święte slowa ziomek :clap: :twisted:

Awatar użytkownika
Matt
Kontaktowanie:

Post21 lis 2005, 21:35

To ja przepraszam, Włodar. Nie doczytałem dokładnie, bo już mnie męczyło. Dotarły tylko kawałki :?

Ostatnio jestem nadwrażliwy i za dużo biorę do siebie :oops:

Niedługo powinno mi przejść :wink:

I mam prośbę do Admina (jeżeli takowy istnieje :?: ) - KOŃCZ WAŚĆ WSTYDU OSZCZĘDŹ. Dobij ten wątek :!:

Włodar
Kontaktowanie:

Post21 lis 2005, 22:50

Spoko Matt, nie ma sprawy :wink:

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Adam S
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post22 lis 2005, 09:39

No, w końcu jakiś topic rozbudził emocje ;)
Tylko dlaczego aż tyle z nich negatywnych. Sądziłem, że surferzy są troszkę bardziej odprężeni. Logicznemu wybaczam brak luzu, bo nie miał chyba się jeszcze okazji naprawdę odprężyć na wodzie, czy na śniegu.

Wracając do wątku R&D - kilka faktów:

1. Nie znam dokładnie szczegółów i kosztów zrobienia nowego modelu latawca, ale wiem, jak to się odbywa w przypadku desek: nowy model poprzedza kilkadziesiąt, w dużej mierze ręcznie robionych, prototypów. I kilka miesięcy testowania.

2. Stworzenie i utrzymanie softu do projektowania latawców używanego przez Naisha kosztowało kilkaset tysięcy dolarów. A to tylko część kasy wydawanej przez nich na R&D.

3. Aerodynamika nie jest trywialna - wątpiących odsłyłam do choćby Teorii żeglowania C. Marchaja

4. Redystrybucja kosztuje (oj, kosztuje), sprzedaż bezpośrednia nie jest najlepszym wyjściem w tej branży. Logicznego i innych wątpiących "świeżych" odsyłam do zgłębienia historii Bestkiteboarding.

5. Do końca roku 2004 podstawowy kurs IKO ukończyło prawie 200 tys. ludzi. Ilu z nich kupiło sprzęt, ilu kupiło bez kończenia kursu i co z tego wynika dla cen sprzętu - zostawiam do rozważenia we własnym sumieniu (sumieniu, bo kalkulatorów, to chyba niewielu tutaj używa ;) )

6. Najistotniejsze: ostatnią rzeczą, o której chciałbym myśleć gdy dookoła walą się kilkumetrowe fale, a szorty falują od zaciskania pośladków, to to, że panowie odpowiedzialni za sprzęt, od którego zależy moje zdrowie i życie oszczędzali na testach i kosztach produkcji.

Kiteboarding jest sportem drogim. A dla ludzi pływających częściej, niż okazjonalnie, koszty sprzętu są jedynie częścią.
I żadna zawiązna przez logicznego spółdzielnia protestująca (zakładając, że doszłaby do skutku) tego nie zmieni.

Logiczny - face it or leave it, jak mawiają.

A tak na marginesie - radość z tych falujących szotów jest taka, że warto za to zapłacić każde pieniądze.
Dobrze, że nie kręcą mnie loty w kosmos.

Wróć do „Snowkiting Forum”