Jaki latawiec?? Jakie linki??

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
mic001
Kontaktowanie:

Post01 sty 2006, 15:36

Witam,

Dołączam do tego posta bo nie chcę kolejnego zakładać z tym samym głupim pytanie JAKI LATAWIEC DLA MNIE, niestety taki właśnie mam problem i czytam i czytam stare posty i mnie się nie rozjaśnia.
PROSZĘ O PORADĘ, mam nadzieję że ktoś ten post jeszcze przejrzy .
PYTANIE I: Czy waszym zdaniem latawiec komorowy 5,3m2 czy 7m2 ?? Chcę go używać w ładną pogodę przy b.słabych, lekkich i średnich wiatrach, żaden zimowy hardcore raczej przyjemna rekreacja. Jazda głównie na nartach (to mi lepiej wychodzi) i może desce i może latem buggy. Z postów wychodzi mi że 5,3 będzie zupełnie wystarczający ale pewnie z braku doświadczenia obawiam się, że na tak małym latawcu żadnych przyzwoitych prędkości, szczególnie ostro pod wiatr to nie uzyskam.
PYTANIE II: Jakieś opinie o latawcu ‘Firebee firmy Rhombus’ obecnie jest jakaś promocja czy co bo ceny znacznie niższe niż reszty, przynajmniej tak mnie się wydaje 5,3m2 – 590PLN, 7m2 – 690PLN?
O SOBIE: całkowicie początkujący w kite windsurfer (tzn tyle że wiem co to wiatr), waga 85kg. Chcę do lata potrenować trochę snowkite na komorowcu by potem na wodzie nie tracić czasu na podstawy (oczywiście na wodzie to już pompowaniec).

Pozdrawiam i poradźcie coś koledzy, bo sezon w pełni i trzeba by się zdecydować, kupić i polatać.
Mic

Awatar użytkownika
Matt
Kontaktowanie:

Post01 sty 2006, 21:56

Przy tej powierzchi (5.3, 7m2) o bardzo słabych wiatrach możesz raczej zapomnieć.
Jak będą warunki, zapraszam na prezentację.
Termin do uzgodnienia :wink:

mic001
Kontaktowanie:

Post01 sty 2006, 22:39

Dzięki za odpowiedź,
Taki Buster PKD teoretycznie ma zakres wiatrowy od 1 buf. dla 75kg. Czy to znaczy, że to tylko teoria i marketing producenta? A jak jednak wybiorę 7m to czy przy wyraźniejszym wietrze (taka np silna 3-ka) nie będzie mnie targać po całym stoku.
Pozdrawiam Mic.

Awatar użytkownika
pitoo
Kontaktowanie:

Post12 sty 2006, 17:16

witam

powiem ci tak... PKD BUSTER jest modelem bardzo uniwersalnym przeznaczonym dla początkujący jak i tych co już dobrze śmigają... Dla początkujących nadaje się przede wszystkim dlatego że jest bardzo łagodny i stabilny( wyjątkowo prosto daje się prowadzić, wybacza błędy i co ważne liniowo oddaje przyrost siły wiatru-bez żadnych zrywów czy szarpnieć).
Co do zasięgu wiatrowego to dane które są w tabelach PKD dla poszczególnych modeli i rozmiarów są danymi bezpiecznymi dla przeciętniego Kowalskiego. Są to przedziały przede wszystkim informacyjne, które mają Ci uzmysłowić mniej więcej zakres optymalny dla tych zabawek. To działa mniej więcej jak katalogowe dane prędkości dla samochodów...raz pojedziesz więcej jak piszą, a raz mniej w zalezności od wielu czynników...:)
Co do latawców to wiadomo, że zawodnik będzie śmiał się z tych danych i naginał je w obie strony!!!
Patrząc przykładowo na latawiec PKD BUSTER 0.7 - jego przedział wiatrowy dla wagi 40kg to 2-5Bft. a dla wagi 80kg to 4-7Bft. Nie znaczy to wcale, że koleś który waży 80 kg nie odpali tego latawca przy 2Bft. wiadomo że nie zawiele zdziała ale przynajmniej pobawi się samym sterowaniem... Koleś który waży 40 kg i odpala ten latawiec przy 7Bft. to szaleniec albo zawodowiec:) Jeżeli to drugie to wtedy można zobaczyć na co naprawdę stać te zabawki:). Opisałem ci dość skrajne przypadki, ale teraz coś z życia:
Niedawno z kumplem poszliśmy się pobawić sprzętem...słabo wiało więc odpaliliśmy BUSTERA 9.0 - akurat w sam raz na typową spokojną rekreację:)
Po jakiś czasie podszedł do nas chłopak i pyta: A co to? A fajne to! Też chcę spróbować...Bez dłuższego zastanawienia podpięliśmy kolesia pod tą 9.0 oczywiście z asekuracją - myśląc, że będzie ubaw...ku maszemu zdziwieniu koleś oczywiście ciężko, ale dzielnie walcząc dawał radę!!!
Parę razy przebiegł się kawałek za latawcem, ale nigdy nie tracąc równowagi!!!
Ale się rozpisałem!!!!
Co do ciebie(gdybam że zażysz ok 75kg) abyś polatał w praktycznie każdych polskich warunkach poleciłbym ci takie zestawy:
Zestaw I
PKD BUSTER 3.0 do nauki i na silniejsze podmuchy
PKD BUSTER 5.5 oraz 9.0 - do latania
Zestaw II
PKD BUSTER 4.0 do nauki i mocniejszy wiatr
PKD BUSTER 7.0 oraz 9.0 - do latania

I to tyle...
jeżeli chcesz się jeszcze czegoś dowiedzieć na bieżąco do wal na gg:8103727 lub mail

pozdr

toomaj
Kontaktowanie:

Post12 sty 2006, 19:06

Dokladnie, tylko jedno chcialem sprecyzowac
podpięliśmy kolesia pod tą 9.0 oczywiście z asekuracją

po kilku podstawowych uwagach :idea: i prezentacji dalismy chlopakowi posterowac latawcem za pomoca raczek (oczywiscie bez wpinania w trapez) i caly czas ktos z nas byl w poblizu,w razie czego mogl po prostu w kazdym momencie puscic latawiec - chcialem tylko upewnic ze chlopak byl bezpieczny :D
dopiero na sam koniec sprobowal jakie korzysci plyna z zastosowania trapezu

co do wielkosci latawcow to faktycznie mniejsze latawce o wielkosciach ok 3m sa bardzo dobre do nauki, a gdy juz dobrze smigasz - jest to latawiec do zastosowania raczej przy silniejszych wiatrach jesli chodzi o cele "pociagowe"

kaja

Post13 sie 2008, 00:45

Witam wszystkich.
Dopiero zamierzam zacząc przygodę z tym sportem ale nie wiem jaki rozmiar latawca wybrac.
Mam 160 cm wzrostu i waze 50 kg.
Chcialabym zeby ten kite mnie czasem pociagnal na ok 1metr w gore ;)
Ktoś doradzi mi jaki rozmiar wybrac?
czekam na odp. :)

Wróć do „Snowkiting Forum”