A ile masz kasy

Jak chcesz kupić coś lepszego to zakładam, że trochę masz, ale nie jestem pewny. Może wypatrzyłeś Frenzy sprzed kilku lat...
Przy Twojej wadze (taka jak moja

) na początek proponuję MAX 10m2. Nic większego nie ma sensu, bo może Cię przetargać.
Oczywiście najchętniej zaproponowałbym Ci przetestowanie kite'ów osobiście, ale nie wiem skąd jesteś więc może być trudno. Ale jeśli będziesz miał taką okazję to koniecznie spróbuj.
Na pewno ważne jest zadać sobie pytanie - co się dla Ciebie liczy - czy to ma być kite tylko na ląd, więc otwartokomorowy, czy możę chciałbyś teżcośna wodę - czyli zamkniętokomorowy.
Z otwartokomorowych wybór jest pomiędzy Flysurferem a Ozonem, chociaż jest jeszcze sporo innych firm produkujących latawce, w niższych cenach, jednak w Polsce nie spotkałem żadnego dystrybutora z latawkami z dobrym ciągiem do góry (chociaż w zeszłym sezonie miałem w rękach Air evolution i to też fajnie lata).
Natomiast jeśli zamkniętokomorowe to albo Flysurfer albo Peter Lynn. Ozone niestety ostatnio ogłosił, że w tym sezonie znowu się nie wyrobią
Na takich będziesz też mógł pływać na wodzie.
Potem zastanów się co Cię kręci - jazda, skoki, Freestyle itd. Jak tylko jazda to możę nie warto wchodzić w droższe kite'y, ale jak jeszcze nie wiesz to możę pomyśl o czymś bardziej do tego dostosowanym.
No i ostatnia kwestia to miejsce gdzie będziesz jeździł - od tego zależy jakie parametry kite'a są dla Ciebie bardziej istotne (stabilność, samoobsługowość itd.)