Psycho3 i inne flysurfery - na powerze!!! Jak...???

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post09 sty 2008, 12:30

Moje pytanie dotyczy takiej kwestii.
Wczoraj kitowałem na zaśnieżonym jeziorze, przy niewielkim wietrze.
Wiało chyba ok 6-9, może czasem troszkę mocniej.
Taśmę trymera miałem odpuszczoną na max.
Wiatr był nie za silny - tyle co podnieść latawca i w miarę się poruszać, czasem na parę chwil wzrastał.
I przechodzę do sedna!!!
Kiedy jeździłem na prawym halsie, nabierałem ładnej prędkości, mogłem ładnie ostrzyć, odpuszczać, wachlować kitem, natomiast gdy przechodziłem na lewy, to zaczynały sie dziwne rzeczy. W latawcu często zawijał sie dolny tip, a nawet całkiem podwijał, składał w kwiat lotosu i klap.
Dobrze już tych halsów najeździłem, zachodząc w głowę czemu w prawo jest ok, a w lewo jakaś metafizyczna plątanina koźlich bebechów :shock: :?

Po pewnym czasie doszedłem do wniosku, że w prawo mam prawie na max odciągnięty bar, tak na 1/4 długości linki dpw (tylko przy pompie w dół lekko zaciągałem), a jeżdżąc w lewo, jakoś odruchowo zaciągałem bar na 3/4 i nawet wachlowanie nie pomagało żeby nabrać prędkości, kite się zwijał, spadał....itp...
Kiedy zacząłem zwracać uwagę, by na lewym też mieć bar odpuszczony, dopiero zacząłem jeździć w obie strony jak należy, i ostatnie pół godziny było naprawdę fajnym snowkitingiem :D

Prosiłbym o ewentualne instrukcje, ponieważ porady co do sposobu prowadzenia Fs'ów póki co dla mnie były nieścisłe, a czasem sprzeczne. Raz słyszę, że jak chcesz nabrać prędkości, to bar na max power, a innym razem, że Fs lepiej ciągnie na odpuszczonym ...itp...itd... :shock: :shock: :shock:

Airman, Onzo, Patron... - może by taką kompilację porad tu umieścić, punkt po punkcie. Wiem, że praktyką można dojść w końcu do wszystkiego, ale po co tracić, czasem duuużo czasu na to, co inni już wiedzą i chętnie się tą wiedzą podzielą, a my, nieco świeżsi, szybciej będziemy mogli cieszyć się z przychodzących postępów.

I dobrze byłoby uzyskać wiedzę, jak postępować przy wietrze optymalnym, ale także przy skrajnie słabym/silnym.

Z góry dzięki za każdy szczególik :wink:

Heeej!!!

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post09 sty 2008, 12:35

Ja też się podłączam do prośby, więcej informacji!!!!!1

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post09 sty 2008, 12:45

Długo by tłumaczyć. Po pierwsze sprawdź mixer, ale myślę, ze główny powód to własnei zaciąganie baru na maxa przy słabym wietrze.
Zmartwię was - jest to niezależne od rodzaju latawca (komórka/pompowany) - każdy przy zaciągniętym drązku chodzi w słabym wietrze... "różnie" - jedne w ogóle nie latają, inne latają słabo. Powód jest prozaiczny - konstrukcja skrzydła i kąt natarcia. Komórki są nieco bardziej aerodynamicznie skomplikowane stąd są bardziej wrażliwe na trym skrzydła.
Ogólnie i w skrócie - za całość odpowiada głównie tzw backstall czyli tendencja kite'a do opadania z wiatrem. Jeżeli siła w latawcu jest dostatecznie duża, to nawet jak zaciagniesz bar na max to kite nie siadzie. Ale jeśli wiatr jest słaby to zaciągnięcie baru odrobineza dużo powoduje, że kite traci ciąg i spada. Tak więc odpowiedź jest prosta - musisz to wyczuć. PRzy silnym wietrze baru używaj do przyspieszania, nagłego wzrostu mocy, skoków, ale staraj się tak ustawić trymer żeby w pozycji dla Ciebie odpowiedniej kite miał optymalną moc. Przy czym jeżeli wiatr jest słaby czasami lepiej minimalnie zaciągnąć trymer (w psycho 3 o 1/3-1/4) i nie przejmować się gwałtownym zaciaganiem baru, niż mieć odpuszczonego nam amxa i przeciągać latawiec przy przypadkowym zaciągnięciu. Najlepiej przy słabym wietrze ustaw tak, że jak jedziesz to zaciągasz latawiec i patrzysz - jeżeli zaczyna spadać - to zaciągnij trochę trymer. Jak już nie - to zostaw w ten sposób. Jak spada niezależnie od trymera to i tak jest za słąbo na cokolwiek ;)

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 sty 2008, 12:56

dla chcących się zagłębić w temat kiedy zaciągać a kiedy odpuszczać polecam ta instrukcję po angielsku od Aerosa Gyro

PLIK PDF DO ZASSANIA

Od siebie dodam, że w speedzie żeby posmigać przy 5-6kt na bagusie to zaciągałem trymer na 2/3 - 3/4 a czasami całkiem - zleżało od trawy

yanosik
Kontaktowanie:

Post09 sty 2008, 13:08

Onzo :
...ale staraj się tak ustawić trymer żeby w pozycji dla Ciebie odpowiedniej kite miał optymalną moc...

Prosiłbym szczegółowiej :roll:
Ustawiamy trymer "na postoju", czy już w trakcie jazdy???

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 sty 2008, 13:11

yanosik pisze:Onzo :
...ale staraj się tak ustawić trymer żeby w pozycji dla Ciebie odpowiedniej kite miał optymalną moc...

Prosiłbym szczegółowiej :roll:
Ustawiamy trymer "na postoju", czy już w trakcie jazdy???

no tylko w czasie jazdy możesz sprawdzic czy masz odpowiednią pozycję i moc latawca :)

Na gg Ci pisałem ale napisże i tu.

Jadąc maxymalnie na wiatr na zaciągnietym barze, nagłe odpuszczenie baru bez zmiany kierunku powinno złożyc komórkę w takie coś co opisujesz. I o ile speed mi tego nie robi (o dziwo AR 5,9 lepiej tu wypada niż...) o tyle cool 4 robi mi to bardzo często (...AR 3,6)

Jak pośmigasz dłużej to zobaczysz jednak, że latawiec o tym ostrzega i da się tego uniknąć bez problemu.

Ale jak to na innym forum ostatnio modnie mawiają.

trenuj SKILL :)

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post09 sty 2008, 17:24

cóż mogę dodać...
Michał chyba podzielił się wszystkim ;)

yanosik
Kontaktowanie:

Post10 sty 2008, 16:42

Kontynuując temat, uwzględniwszy efekt "zawijania" tipa, otrzymałem sugestię, zarówno od Onza, jak i Airmana, by sprawdzić mixer.
Po ułożeniu linek w odpowiedniej pozycji i kolejności, uzyskałem taki obraz.
Obrazek
Jak widać, na lewej stronie olinowania kite'a, pentelka B-line była cofnięta w stronę czaszy o ok. 1,5 cm (na prawej ok. 1 cm)
Na schematach jest pokazane, że fabrycznie węzełki są na równej wysokości. Ja natomiast zauważyłem u siebie, że zarówno A, jak i B, są cofnięte. Line-B można regulować, co też zrobiłem i węzełek został ustawiony -0,5 cm w stosunku do C i Z - line, natomiast A-line jest nieregulowalna :(, więc pozostawiłem, chcąc nie chcąc bez zmian!
( zaznaczyć muszę, że Line A jest cofnięta względem C i Z, w olinowaniu obu stron kite'a)
Uzyskany ma mixerze efekt wygląda tak:
(strzałka oznacza przesunięcie węzła B-line)
Obrazek

...i moje pytanie, czy B-line ustawiamy względem A-line,
czy też 0,5 cm mniej, bądź na równi z C i Z, jeżeli nie można zmienić długości A-line.
A może jest możliwość ustawienia wszystkich supełków w jednej linii ????
(...z zalecanym przez Onza 0,5 cm bliżej baru na Line-B)

Pozdr

patron
Kontaktowanie:

Post10 sty 2008, 16:55

supełki B oraz C powinieneś moim zdaniem ustawiać względem linii, którą wyznaczają supełki A-Z

yanosik
Kontaktowanie:

Post10 sty 2008, 17:06

Dzięks Patron!!!
To właśnie chciałem wiedzieć :thumbsup: :thumbsup:
Jakby jeszcze ktoś podał jak i dla osiągnięcia jakiego efektu ustawiać line B i C, to ja (...i zapewne nie tylko ja) będę bardzo wdzięczny :D:D:D

Heeej!!!

yanosik
Kontaktowanie:

Post10 sty 2008, 20:33

Na razie jeszcze nie dotykałem ponownie mixera, ale po mojemu, jeżeli ustawię A i Z na równym poziomie, to mam teraz Line-B węzeł przesunięty w stosunku do pozostałych o ok. 1,5 cm :shock: :shock: :shock: , ale przynajmniej skumałem w końcu o co chodzi.
Jednak nie ma to, jak ci ktoś to dokładnie pokaże i wytłumaczy na żywo, chociaż i takie eksperymentalne "odkrywanie on line" jest fajne :D:D:D
...a filmy instruktażowe, to jednak nie wszystko !!!

patron
Kontaktowanie:

Post10 sty 2008, 20:35

wybacz ze nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć jak ustawić dokładnie wszystko, ale nigdy nie robiłem miksera psycho3 ;)

yanosik
Kontaktowanie:

Post10 sty 2008, 20:46

Ależ pomogłeś :thumbsup: :D - poza tym trochę Airman, trochę Onzo i już prawie całkiem kumam to ustrojstwo!!!
Najpierw zastosuję ustawienie wszystkie węzły w jednej linii, a potem, zgodnie z sugestiami prosów inne ewentualne ustawienia!!!
Tak, czy siak dzięki wszystkim za pomoc!!!

Awatar użytkownika
Red
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post11 sty 2008, 16:05

yanosik pisze:Najpierw zastosuję ustawienie wszystkie węzły w jednej linii, a potem, zgodnie z sugestiami prosów inne ewentualne ustawienia!!!

A możesz napisać jakie są sugestie prosów.
Pytam bo o ile w psycho sprawa jest dość prosta to w speedzie nie ma supłów które zbiegały by się w jedną linię.
Latawiec nawet trzymany za taśmę nie chce nawet się zbliżyć do zenitu.
Może ktoś wie jak się mixer ustawia w speedzie?
W psycho ten supeł który się rozplątuje i przesuwa jest jakieś 4 cm od bloczka a w tym speedzie jest zaraz przy bloczku czy tak ma być?
Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie to będę wdzięczny.

yanosik
Kontaktowanie:

Post17 sty 2008, 15:23

Sugestia Onza: Line-B minus 0,5 cm

...ale wciąż czekam na coś dokładniejszego :pray:

Odezwijcie się :)

Wróć do „Snowkiting Forum”