6 m2 latawca komorowego

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
aiko

Post23 sie 2005, 13:09

witam
czy 6m2 latawca komorowego to dobry wybór na śnieg?
Na snowboardzie radzę sobie bardzo dobrze a z kite zaczynam.
Nie obserwowałem również jak wieje zimą a brak informacji na ten temat w internecie zwłaszcza jeżeli chodzi o opolszczyznę.
Czy może lepszym wyborem będzie kupić latawiec letni i używać go zimą i latem jako uniwersalny. Przy takim rozwiązaniu mam obawy co do rozmiaru (np. 12 m2 może być za duży zimą) i trwałości latawca (popękane tuby...).
czy ktoś ma doświadczenie z latawcami firmy EOLO RADSAILS?
dziękuję za info

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post23 sie 2005, 13:36

Wszystko zależy o jakich latawcach mówisz, komorowychczy pompowanych i jakiej firmy. Rozmiar rozmiarowi nie równy i zawsze dobrze by było sięrozeznać w sprzęcie. Komorowa 6 to akuratny rozmiar do jeżdżenia, ale raczej nic więcej. Jeżeli chcesz poskakać to zastanów się nad 10 lub 12 w zależności od tego ile ważysz.
Pompowane - myślę, że na początek 12 lub 14 byłoby optymalne. Z balonami podobno nie jest juztak źle, raczej szukaj kite'a z dobrym systemem podnoszenia (5 linka, a może Xbow :?: ), bo nie zawsze będą chętni do podnoszenia latawca gdy spadnie na śnieg.
Niestety nei miałem kontaktu z latawcami o których piszesz.

Awatar użytkownika
xnyl

Post23 sie 2005, 15:22

W sezonie 2004/2005 smigalem caly czas na nartach z pompowana 12tka, i na kilkanascie sesji tylko raz bylem "przezaglowany" i raz "niedozaglowany". Byl to staruszek Rhino 1 12. Na poczatku spadal mi dosc czesto (srednio 1 raz na 15 min) ale potem upadki staly sie rzadkoscia a zdarzaly sie glownie po zle wyladowanych skokach. System restartu polegajacy na podpieciu 5tej linki na krawedzi slywu nie zawiodl mnie nigdy. Do balonow nie mam zastrzezen, na koncu sezonu wpadl mi na ciernie i zrobila sie malutka dziurka, zaklejona bez problemu latka. Jesli chodzi o SB, to uwazam ze 12tka byla troche zbyt mala, ale moze to kwestia przyzwyczajenia do predkosci osiaganych na nartach. Na nadchodzacy sezon rozgladam sie za czyms w okolicach 15tki. Warunki wiatrowe sa w naszych okolicach zbilozne.

jarek
Deska: naish gun 5'11
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 sie 2005, 21:42

z wlasnego doswiadczenia na deske (narty) to dobre jest 9m2 (komorowiec) chyba ze jestes bardzo lekki to 7m2 ale raczej jako " freeride"
co do latawcow "eolo" to mam doswiadczenie z 4m2 i sa to bardzo "zwrotne" latawce :-) co nie zawsze jest dobre i na poczatek moze sprawiac trudnosci
jesli lubisz "freestyle" to lepiej 10-12 m2 i wiecej na słabe wiatry
jak mam polecic komorowce to ozon frenzy >=9m2 roczniki 03,04,05 lub flysurfer (dobry tez na wode )
jest tez fajny aeros (ukraina) ale nie wiem kto nim handluje
wiecej info w zimie na lotnisku w Gliwicach :-)
na zime mimo wszystko lepiej komorowiec !!!!

Awatar użytkownika
apache_board
Kontaktowanie:

Post24 sie 2005, 08:17

Hey!!!

aiko jesli jestes z wawy to daj znac, spotkamy sie i pogadamy.
Mam troszki doswiadczenia z radsailami mi. z FireBee 6,5 qm

pozdrawiam Apache :jive:

Awatar użytkownika
maciekt1000
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post24 sie 2005, 08:37

MAM DO SPRZEDANIA LATAWIEC KOMOROWY "HQ SYMPHONY" O POW. 8,5 M2.
JEST BARDZO WSZECHSTRONNY. DOSKONAŁY DO LAND ( WÓZEK BUGGY, MOUNTAINBOARD) I SNOWKITING'U (NARTY, SNOWBOARD). BARDZIEJ DOŚWIADCZENI KICIARZE MOGĄ GO UŻYWAĆ TAKŻE NA WODZIE. LATAWIEC JEST W STANIE IDEALNYM, ŻADNYCH DZIUR, PRZETARĆ, KLEJEŃ - NIE BYŁ NIGDY NAPRAWIANY. UŻYWANY BYŁ KILKA RAZY. W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI:
- LATAWIEC
- LINKI
- BAR
- PLECAK

Wróć do „Snowkiting Forum”