Dylemat Ozone czy Flysurfer?

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post01 gru 2005, 22:56

Hej.
Stoje przed trudnym dylematem.W lutym planuje kupic drugi latawiec.Jeszcze dzisiaj rano bylem w 100% zdecydowany na Ozone Access 10 m2 ale wertujac katalog z kitami wpadl mi w oko FS Rookie II 9m2.Mejl do przedstawiciela i zaproponowal mi FS Cool 9m2 jako nowosc na przyszly rok.OK mysle sobie oba latawce sa w podobnej cenie(na dzien dzisiejszy Ozone ciut tanszy) i tu rodzi sie problem co wybrac.
Moje wymagania sa takie:
- latawiec ma byc caloroczny-
- duzy ciag w gore
- latwe prowadzenie
- dobry do skokow
Prosze o opinie urzytkownikow tych latawcow lub osob obeznanych z tematem.

Qba

Awatar użytkownika
raf

Post01 gru 2005, 23:20

-żaden z tych latawców nie jest caŁoroczny (jezeli lato to kitesurfing :D )
-żaden nie ma dużego ciągu w górę (no chyba, że cool - tego nikt jeszcze nie testowaŁ)
-wszystkie prowadzi się Łatwo
-pozdro

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post01 gru 2005, 23:31

Caloroczny chodzilo mi o snow i landkit :oops: ing

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post02 gru 2005, 07:47

Cały czas wszyscy uparcie twierdzą że Acces nie ma windy - pytałem co to jest ta dobra winda na forum ale jakoś nie było odważnych do dokładnego zdefiniowania. Co do cool'a nie wiem ale ja już wybrałem :) tylko jeszcze kasę zbieram oczywiście na cool'a. Mi osobiście bardziej się podoba design i kształcik FSa, ale to rzecz gustu (o tych sie nie dyskutuje) no i podejrzewam że FS nie wykręci takiego numeru jak Ozone i nie "obetnie" windy latawcowi :)

ps. nikt nie sponsorował tego posta :!:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post02 gru 2005, 08:10

Pierwsze testy Cool'a w Polsce najpewniej w przyszłym tygodniu w Łodzi, więc nie wiem jak z windą natomiast jeżeli szukasz czegośdobrego do skoków, to z pozostałych konstrukcji proponowałbym rozważyć frenzy (ozone) lub xtc, speed (fs). Tyle, że to już droższe kite'y. Rookie 2 raczej nie za bardzo do skoków, natomiast cool ponoć ma być dobry. Spróbuję to powiem...

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post02 gru 2005, 08:20

Z niecierpliwością czekamy na testy :) tylko błagam was chłopaki wybierzcie do testów dzien z jakimś wiatrem lepszynm niz 2bf. Recka rookiego była całkiem ok, ale nic poza tym że latawiec lata i się kręci w powietrzu z niej nie wynikło. Albo chociaż do recki róbcie ze dwa teściki. Wiadomo że nie zawsze wieje a głód informacji jest. To zrobić testy jak tylko szmaty dotrą a potem zweryfikowac dane na spokojnie.

Wiem wiem zrzędzę jak Zgred, ale taki już jestem.

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post02 gru 2005, 08:21

co do accesa to ma winde ale nie porownywalna z frenzy,pare razy sobie na nim poskakalem,i nigdy nie wialo tak jak 3ba.pzdr

Włodar
Kontaktowanie:

Post02 gru 2005, 09:50

Z tego co pamiętam z kiteforum.com, jakiś ludek, który podobnoż miał okazję Coola przetestować, twierdzi, że ma windę i pod tym względem jest lepszy od Accessa. Poszperaj na kiteforum.com.

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post02 gru 2005, 09:53

no ten ktoś to z Polski się kolesia pytał o ten test. Ale kolo coś nie bardzo zwięźle się wypowiadał o tym teście. Jakoś tak ogólnikowo z tego co czytałem. No i testował 6m cool i pisał że byłby lepszy od ozona w tym rozmiarze ale ktoś napisał że nie ma takich ozonów itp itd.... Tak to była dyskusja o wszystkim i o niczym. Nic konkretnego sie nie dowiedziałem. Czekam na testy przeprowadzone przez naszych speców i mam nadzieję że ten latawczyk będzie na prawdę cool bo cena jest cool design jest cool i FS też jest cool ;)

Awatar użytkownika
apache_board
Kontaktowanie:

Post02 gru 2005, 10:36

Hey!

Nic łatwiejszego jak umowic sie z Ozonowcami i FS-cami i wybrac sie do wawki na posmakowanie jednych i drugich. Po takim organo-leptycznym samkowaniu dokonac samemu na podstawie samkowania wlasnego wyboru.
Ceny cenami ale jak juz tu pisalem, czasami warto zjesc jeden sloik smalcu wiecej niz kupic cos tanszego, ktore to okaze sie nie do konca zaspokajajace nas ...

pzdr Apache

ps. Ozony do testow sa dostepne w wawie i jej okolicach :twisted:

Access 6qm, 8qm
Frenzy 10qm, 12qm

Awatar użytkownika
wlad

Post02 gru 2005, 11:33

ja zamowilem cool'a 9.0m :D

i juz nie moge sie doczekac

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post02 gru 2005, 11:55

A ja chcę zamówić i tez się nie moge doczekać - tylko że na kasę buuaahhahahaha :)

ps. taka niepewnośc jest wkur...iająca

A może ktoś mi zrobi prezent pod choinkę - obiecuję że w zamian za to nie będę pisał głupich postów :)

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post02 gru 2005, 12:08

zgred pisze: no i podejrzewam że FS nie wykręci takiego numeru jak Ozone i nie "obetnie" windy latawcowi :)

Drogi Zgredzie,

Wydaje mi się, że zupełnie nie pojmujesz dlaczego Access nie ma takiej windy jak Frenzy, pomimo, że tłumaczyłem to juz na forum.
No to może w punktach:

- jest to latawiec dla początkujących i osób nastawionych raczej na freeride niż freestyle. Ździwisz się jak wiele jest osób, które boją się windy i taki latawiec bardziej im odpowiada.

- przy wspinaniu się na górskie zbocza, gdy używasz latawca jak prywatnego wyciągu winda jest niepożądana. Spróbujesz, zobaczysz.

- nie oznacza to jednak, że Access jest zupełnie pozbawiony windy!!! Po prostu nie ciągnie Cię jak wariat tylko dlatego, że przyciągnąłeś bar do siebie, jak to ma miejsce we Frenzym i napewno potryebuje wiecej wiatru do skokow niz Frenzy.

P.S. Błagam Cie zgredzie przestań juz sie pytać "Cool czy Access" bo to nudne. 50 razy już mowiles ze wolisz flysurfera. Z takim mocnym przekonaniem napewno nie wybierzesz Accessa. Wyluuuzuuuj...

P.S.S.

- poza tym doskonale wiadomo dlaczego OZONE i FS wypuscili tanie latawce na snieg. Jest to czysto marketingowe zagranie. Jeżeli masz do wyboru jeden wypasiony, drogi model, to zawsze masz opory żeby go kupić, jeżeli obok tego modelu postawisz inny tańszy (nawet nie musi być gorszy), to ten, który się wydawał droższy nadal jest droższy ale jednak ciut lepszy i zaczynasz myśleć. Właściwie aby wykończyć Cię absolutnie OZONE powinien wypuścić jeszcze jeden - mega drogi latawiec i wtedy wszyscy kupowaliby ten srodkowy, ktory wczesniej wydawal sie mega drogi.

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post02 gru 2005, 12:09

zgred pisze:A może ktoś mi zrobi prezent pod choinkę - obiecuję że w zamian za to nie będę pisał głupich postów :)

Serio??? wchodzę w to :wink:

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post02 gru 2005, 12:10

zgred pisze:
A może ktoś mi zrobi prezent pod choinkę - obiecuję że w zamian za to nie będę pisał głupich postów :)

*obiecanki cacanki* :wink: :hand:

Wróć do „Snowkiting Forum”