HALDY

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Awatar użytkownika
Krasy
Kontaktowanie:

Post19 sty 2006, 14:15

cze, po dluugiej przerwie wszytkie prognozy sa zgodne ma wreszcie wiac piatek-sobota dla regionu slask, w zwiazku z tym planujemy poszukac nowego spotu poza lotniskiem gliwice (ile po plaskim mozna jezdizc :)) namierzyslismy pare hald tylko tudno wyczuc czy sie beda nadawaly (drzewa, druty, inne syfy...) gdzyby ktos mial jakies sugesie odnoscie wymienionych pozniej miejscowek porosze o komentarz, jakies inne spoty rownie chetnie.

1.) dorga gliwice-sosnicowice halda po prawej stronie jadac na sosnicowice na wysokosci ostropy

2.) nowa autostrada gliwice- katowice na wysokosci sosnicy po lwewej stronie jadac na katowice

3.) droga gliwice pyskowice halda po prawej stronie jadac w kirunku pyskowic za tym dlugim lasem

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post19 sty 2006, 15:23

Krasy pisze:cze, po dluugiej przerwie wszytkie prognozy sa zgodne ma wreszcie wiac piatek-sobota dla regionu slask, w zwiazku z tym planujemy poszukac nowego spotu poza lotniskiem gliwice (ile po plaskim mozna jezdizc :)) namierzyslismy pare hald tylko tudno wyczuc czy sie beda nadawaly (drzewa, druty, inne syfy...) gdzyby ktos mial jakies sugesie odnoscie wymienionych pozniej miejscowek porosze o komentarz, jakies inne spoty rownie chetnie.

1.) dorga gliwice-sosnicowice halda po prawej stronie jadac na sosnicowice na wysokosci ostropy

2.) nowa autostrada gliwice- katowice na wysokosci sosnicy po lwewej stronie jadac na katowice

3.) droga gliwice pyskowice halda po prawej stronie jadac w kirunku pyskowic za tym dlugim lasem

no no... ta trzecia opcje tez mam juz na oku :) fajne tereny.
Ja sie wybieram w sobote na lotnisko Muchowiec w Katowicach. Jak co to zapraszam. Ale ta trzecia opcja jest niezla... z autostrady sie prezentuje przednio.

Awatar użytkownika
Krasy
Kontaktowanie:

Post22 sty 2006, 22:14

po lrotkim rekonesanasie w poiatek raportuje:

halda nr 1
pasta wszedzie na okolo drzewa na gorze choc plasko i troche drzew generalnie nie ma warta zachodu.

halda nr 2
konkretna wglada mniej wiecj tak

???????????????????
xxxxxxxxxxxx??????
-----------------x?????
-------------------x???
-------------------x????
-------------------x????
uuuuuuuuuuuuuu
------------ddddddd
--------ddd----------
dddddd-------------
---------------------

legenda
- plasko
x mega wypasiony nasyp kolejowy kat 30 stoni wysoki na okolo 5m
u uskok - krawedz haldy
d - druty :(
? - rejon niespenetrowany

po wdrapaniu sie na gore prawie 10 min dralowania z buta od auta znalezlismy na rownym jak stol szczycie szeroko -+ 500x1000m, troche krzaczorow ale niskie i wiotkie (nie boli). wialo od dolu (obrazek) i dalo by sie najezdac na nasyp ale troche za slabo wialo tam jeszcze wiec sie nie zapuszczalimy w te regiony generalnie na skraju haldy wialo duuuzo mocniej tlumaczylimsy sobie to tak ze wiatr kory wial poziomo byl wzmacniany wiatren wchodzacym po zboczu. dalo sie skakac z uskoku (obrazek) w rejon gdzie druty byly jeszcze w miare daleko. wiatr i tak dopychal do stoku. cekawy efekt jest przy jezdzeniu pod gorke jadac z witrem i krecac osemki mozna bylo pod padaki 30 stopni wjechac a wialo tylko 20 kmh (witromierz) :)

Fred
Kontaktowanie:

Post22 sty 2006, 22:25

Krasy pisze:halda nr 2
konkretna wglada mniej wiecj tak

???????????????????
xxxxxxxxxxxx??????
-----------------x?????
-------------------x???
-------------------x????
-------------------x????
uuuuuuuuuuuuuu
------------ddddddd
--------ddd----------
dddddd-------------
---------------------

legenda
- plasko
x mega wypasiony nasyp kolejowy kat 30 stoni wysoki na okolo 5m
u uskok - krawedz haldy
d - druty :(
? - rejon niespenetrowany

hehe, w porzadku to wyglada, Stary :)
nigdy na cos takiego bym nie wpadł :P

Awatar użytkownika
robinm
Deska: Nobile, North
Latawiec: Nemesis, Bandit
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post24 lut 2006, 08:51

Latam po lotnisku w Gliwicach, ale może ktoś ma ochote na jazdę w okolicach Pławniowic - jeziorko skute lodem plus do testów niezłe górki z hopami od strony Niewiesza. Raz byłem i wygląda to bardzo zachęcająco. Będę dzisiaj na lotnisku do 17.00, ale jutro rano może ktoś ma ochotę na Niewiesze, chyba przyjemniej niż na hałdzie?

Awatar użytkownika
krzysztof661
Kontaktowanie:

Post24 lut 2006, 23:21

WITAM JA JUTRO WYBIERAM SIĘ NA LOTNISKO ZABRZE---ZABORZE KOŁO MERCEDESA O 9:00

Awatar użytkownika
krzysztof661
Kontaktowanie:

Post01 mar 2006, 20:37

WITAM PONOWNIE POSYŁAM LINK ZE STRONY KLUBU KRÓTKOFALARSKIEGO SP9PKS Z MIKOŁOWA A WŁAŚCIWIE ICH GALERIE CHODZI MI OFOTKI Z "DNI ŁAZISK" FOTKI BYŁY ROBIONE Z HAŁDY W ŁAZISKA WARTE DO SPRAWDZENIA Z JAKIMŚ LATAWCEM

http://www.republika.pl/sp9pks/galeria.html

Awatar użytkownika
Blekota
Latawiec: ss
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post01 mar 2006, 21:16

niestety link nie kaman ;-) znaczy nie działa

senior

Post02 mar 2006, 22:10

Witam znam dobrze tą hałdę byłem na szczycie kilka razy rowerwm.Cały szczyt jest płaski obsypany ziemią i trawiasty dosyć duży co najmniej 300m jest tam nawet stawek z wodą.No i prawie zawsze wieje ze względu na wysokość. Jednak na dole są linie energetyczne no i zbocza są bardzo strome od południa jest nawet urwisko tak że jazda za latawcem raczej była by dosyć ryzykowna w moim odczuciu.

Awatar użytkownika
krzysztof661
Kontaktowanie:

Post06 mar 2006, 15:33

senior powiedz mi od której styony moge wjechać samochodem

Awatar użytkownika
zxc
Kontaktowanie:

Post06 mar 2006, 16:01

Tutaj jest troche tracków z GPS-a z kiteowania po Śląsku i okolicach, same bardzo dobre miejsca:

http://www.paralotnie.chrzanow.pl/index ... ist&year=0

Hałdy w/g mnie nie sa szcześliwe bo sa ciepłe (mniej śniegu) i w sumie dosyć małe a z duża ilościa przeszkód w okolicy. No i na polach można spotkać np. lisa albo pogonić zająca ...

pozdrawiam
zxc

senior

Post07 mar 2006, 22:30

Witam jeśli chcesz spenetrować Hałde w Łaziskach to musisz podjechać pod dom kultury przy kop.Bolesław Śmiały i niestety dalej pieszo ewentualnie rowerem.Bo droga prowadząca na hałdę przebiega przez teren kopalni i myślę że wjazd wiązał by się z załatwieniem przepustek itp .Ale warto się tam wybrać jeżeli jest dobra widoczność to widok z góry wart jest zachodu.Kilka ostatnich lat prowadzono tam nowatorskie prace uszczelniające pod patronatem GIG i teraz jest całkowicie ugaszona i trwa jej zagospodarowanie myślę że rekreacyjne.

Wróć do „Snowkiting Forum”