Jesienny wyjazd szkoleniowy WAKE.PL - RAS SUDR :)

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
nordman

Post11 paź 2008, 20:43

Faktycznie wieje b.dobrze. Technicznie polecamy zalogowanie sie z jednej z baz np Mistral albo bardziej przez nas polecanej AIR SPACE. Znika problem plywow bo maja gleboka lagune, albo plywanie na morzu z rescue. Uznalismy za niemadre polowanie na wysoki stan w lagunie przy hotelu lub codzienne kilometrowe spacery z latawcami. Udanego plywania.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post14 paź 2008, 10:50

heloł :]

wieści z frontu - gdyż właśnie nadszedł TEN długo |(3 tygodnie) przez nas wyczekiwany dzień
..dzień prawdziwej FLAUTY :O
już zapomnieliśmy JAK wygląda to zjawisko
więc dziś jest czas odpocząć

ostatnie dni to nie była petarda na 7mki i 9tki
śmigaliśmy na 11-13m2 - bez szału

Wojtek "Kapocza de cocodrillo" ;) testuje wstawanie Waroo

Obrazek

Hania, która zaczęła tu z nami kilka dni temu:

Obrazek

Agnieszka, "egipska siostra ziomka po jednym listonoszu";)

Obrazek

Darek "Holender" (choć jeszcze nie latający;) )
w głowie ma tylko JEDNĄ markę :D

Obrazek

Filip A. , zwany przez lokalesa Mikiego "psigupem"
TU zaczął pierwsze koooolooosaaalneee skoooookiiii ;)
i już przymierza się do raily to blind i loaded hp :O

Obrazek

Laura A. - rozśmigała się tu na dobre ;P

Obrazek

Mareck - żeby było jasne: Jego Waroo też ma kolor NIEBIESKI ;D

Obrazek

Samotna Laura na switchu - z widokiem na 3 z wielu Zatok..

Obrazek

i wieczorna Pro sesja Nozza, Ziomka i moja:

Obrazek

..dziś chyba wreszcie zobaczymy jak wygląda tu basen
gdyż wiatr ulitował się nad nami i dał nam dzień wolnego :]

pozdrawiamy

Awatar użytkownika
prodegior
Deska: nobilka nhp
Latawiec: edge/wainman
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz

Post14 paź 2008, 11:45

czy w dni wolne od plywania jest opcja wziecia taxy do Kairu? i ewentualnie ile taxa bedzie kosztowala ?dzieki

Awatar użytkownika
primo04
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post14 paź 2008, 12:34

Z nad zatoki Sueskiej do kairu taksą :shock: :shock: :shock: ??
Nie wiem czy mają tam wielbłądy maratończyków :lol:
Pewnie kosztowało by pare brudasas bo i dystans nie chudy :mrgreen:
Pozdro!

MArcinBe

Post14 paź 2008, 16:40

Przemass, bo mam wrazenie, ze w innym watku sie to zagubilo co ty i ja pisalismy, wiec jeszcze raz:

Po sprawdzeniu 7 najbardziej popularnych miejsc w Egipcie, możemy odpowiedzieć BEZ ZASTANOWIENIA że Ras Sudr JEST najlepszym spotem w Egipcie

a ktore 7 innych miejsc sprawdziliscie?, albo dokladniej, ktore jeszcze miejsca oprocz Hurghada, ElGouna i Dahab sprawdziliscie?

Dlaczego? Bo masz pod nosem ( przy samym hotelu ) HEKTARY płaskiej wody, zero raf, sam piasek, 100% ( jak dotychczas ) równego wiatru na 7-10 m2 i jeśli to dla kogoś ważne, wygodny hotel z super jedzeniem.

nie przecze, ze Ras Sudr nie jest dobre, bo jest na bank dobre, ale:
-a co jezeli ktos tez troche fali szuka? nie trzeba troche za daleko wyplywac? (brak asekuracji)
-skoro jest sam piasek, to czemu na waszych zdjeciach jest osoba plywajaca w butach?
-co do wiatru to wiadomo, mozna lepiej, mozna gorzej trafic - tu nie ma co dyskutowac, temat byl juz mocno walkowany, np w zwiazku z RSZ
-nie bylem, przyznaje, ale slyszalem rozne opinie o hotelu w RasSudr nie tylko pozytywne, moze nie negatywne, ale po prostu bardzo przecietne typu Magawish
-i ostatnie, czy w tych lagunkach na ktorych robicie zdjecia, czy tam przypadkiem przy juz kilku osobach nie robi sie tloczno przy odplywie?

Awatar użytkownika
prodegior
Deska: nobilka nhp
Latawiec: edge/wainman
Postawił piwka: 1 raz

Post14 paź 2008, 18:55

primo04 pisze:Z nad zatoki Sueskiej do kairu taksą :shock: :shock: :shock: ??
Nie wiem czy mają tam wielbłądy maratończyków :lol:
Pewnie kosztowało by pare brudasas bo i dystans nie chudy :mrgreen:
Pozdro!

dystans chyba nie taki wielki na moje oko to ok 250 km.taksy w egipcie sa tanie wiec na 3-4 os chyba duzo nie wyjdzie?strzelam ze ok 50 $/os.

Awatar użytkownika
Mareck
Kontaktowanie:

Post14 paź 2008, 18:59

Jako, że mnie praca dosięgła nawet tutaj i siedzę przy komputerze to odpowiem:
MArcinBe pisze:
-a co jezeli ktos tez troche fali szuka? nie trzeba troche za daleko wyplywac? (brak asekuracji)

Fala jest na morzu, jest też tam asekuracja. Za 46 E tygodniowo możesz wykupić: asekuracje, przechowanie sprzętu i ponoć bus z naszego hotelu. Nie wiem konkretnie bo nie korzystałem. Temat dotyczy laguny opisanej na mapce jako płatna i morza nieopodal.

-skoro jest sam piasek, to czemu na waszych zdjeciach jest osoba plywajaca w butach?

Trochę sobie niektórzy nogi porysowali. Problemem są luźne fragmenty raf które pojawiają się tu i ówdzie w ilości niewielkiej. Wg. mnie jest to problem głównie osób uczących się które dużo chodzą z latawcem. Ja też mam ze 2 nacięcia na stopach ale nie zakwalifikowałbym spotu jako "buty konieczne". Na zatoce też mniejsze lub większe rozcięcia miałem

-co do wiatru to wiadomo, można lepiej, można gorzej trafić

Jak twierdzi dziewczyna z Mistrala w sierpniu przez 2 tygodnie nie wiało NIC. Wcześniej super, potem też. Pozostaje więc patrzeć na statystyki i liczyć, że nie wpadniemy w dziurę wiatrową która je zaniża. Nie mniej jednak statystyki są tu naprawdę niezłe.

-nie bylem, przyznaje, ale slyszalem rozne opinie o hotelu w RasSudr nie tylko pozytywne, moze nie negatywne, ale po prostu bardzo przecietne typu Magawish

Zależy kto czego oczekuję. Jeżeli spotu w odległości "rzutu trapezem" to ten ma pięć gwaiazdek. Jeżlei quadów, skuterów, nurkowania i stojaka z wycieczkami fakultatywnymi koło recepcji - to tego brakuje. Nie piszę z sarkazmem po poważnie jak jest flauta (tak jak dziś) to trochę brakuje. Ale coś za coś.

-i ostatnie, czy w tych lagunkach na ktorych robicie zdjecia, czy tam przypadkiem przy juz kilku osobach nie robi sie tloczno przy odplywie?

Absolutnie nie robi się. Miejsca jest baaardzo dużo i nawet nie zdawałem sobie sprawy jak pochłaniające jest planowanie trasy płynięcia na zatłoczonej Zatoce. Teren jest gigantyczny - poważnie.

Jeszcze odnośnie warunków. Przed przyjazdem tutaj ćwiczyłem skoki na jednym halsie ze skutecznością 1/3 wylądowanych. W ciągu dwóch dni nauczyłem się backrola, skoków na drugim halsie, grabów, skoków transition i wpinania/wypinania do unhooked.

Co mnie najbardziej zaskoczyło (dla wielu osób pewnie oczywiste) to różnica między pływaniem na płaskiej wodzie a typowo helskim czopem. Druga sprawa to pływanie na pustym akwenie gdzie bez problemu ćwiczyć nie planując na 500 m do przodu pomiędzy kim muszę się zmieścić ze skokiem.

Mapka przedstawia widok przy maksymalnym odpływie. Najmniej komfortowa sytuacja pływania przy takim poziomie wody to: startujemy latawiec przy hotelu i idziemy do do "kanału" w miejscu litery "o" ze słowa "obszar" ;) stamtąd płyniemy do wylotu laguny gdzie na sporym obszarze jest wodna minimum po kolana. Jednak godzinę przed max. odpływem i godz. po poziom wody jest już dużo lepszy.

PS: Chyba sie właśnie rozwiewa. W końcu... bo już się zacząłem bać.

Edit: update mapy, poprawiony obszar pływania bo wątpliwości były :)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 paź 2008, 18:32 przez Mareck, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fabi

Post15 paź 2008, 09:20

W sprawie basenu to temat zgłebialismy wczoraj przy srednio dobrym oswietleniu z uwagi na zachmurzenie ale jak dzis nie powieje to dokonczymy sesje podwodna
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
fabi

Post15 paź 2008, 18:51

I jeszcze w sprawie nielatajacego holendra mała aktualizacja
Obrazek
Obrazek
I lata i krawędz trzyma
Obrazek
Obrazek

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post15 paź 2008, 22:50

Obrazek

to prawda - Darek robi postępy - widać za sprawą "należytego" ;) latawca a zwłaszcza deski ;)
choć w zostaniu "latającym" ostatecznie pomógłby Mu pewnie kite do kompletu z deską ;D

prodegior pisze:czy w dni wolne od plywania jest opcja wziecia taxy do Kairu? i ewentualnie ile taxa bedzie kosztowala ?dzieki

cześć
tak - byliśmy już w Kairze, Gizie itd
taksa oficjalna z hotelu to koszt około ..200 funtów :O na łebka
ale można i mniej oficjalnie - w cenie ..50 funtów i to z ..Sharm'el'Sheikh ;)

kolejne ciepłe dni mijają nam w beztroskiej atmosferze :]

Mareck na romantycznym spacerze z aparatem ..tzn z ANIĄ ;)

Obrazek

Wojtek poluje na kokodrille ;)
(ale łyda jest , co? eee tam że nie opalona;)

Obrazek

Gosia zadowolona ..z NBL'a czy Waroo? ;)

Obrazek

LAura podprowadziła pięć/piątkę

Obrazek

a jutro znów będzie tak:

Obrazek

o piankach jeszcze można zapomnieć - tylko ..w dłonie "zimno" ;)

Obrazek

Obrazek

fabi pisze:W sprawie basenu to temat zgłebialismy wczoraj przy srednio dobrym oswietleniu z uwagi na ...

..z uwagi na mega-pełnię księżyca (a propo średnio dobrego oświetlenia;)
pozwoliliśmy sobie otaklować sprzęt jak tylko nastała północ
warunki na zatokach były JAK W DZIEŃ :O
wraz z zamknięciem się drzwi od busa za naszą grupą z drugiego tygodnia ..ROZWIAŁO się na dobre :]
z początku około 20 węzłów na 11m2 - następnie stawka węzłów została podwojona
i Ziomek ładował przyhotelową zatokę po ..jednym skoku :O
przy okazji sprawdzając stabilność i górny zakres Waroo '09 ;D

w tle w oświetleniu ekipa kucharzy łowiła nam śniadanie na jutro ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

....KILL YOUR IDOL! ;)

dziś faktycznie "wiało" na trenażerki na plaży
nieco bodydragów i ewentualnie halsówkę na 12-13 m2
co uznajemy tu za "flautę" ;)

Obrazek

najmłodsza ale bardzo zdolna i odważna kursantka WAKE.PL na tym wyjeździe - MAJA :]

Obrazek

MarcinieB - co do miejsca w porównaniu do innych w Egipcie
jednym z najlepszych jest podobno Tawila Island - pomnóż jej plaskie wody razy 40?
dodaj do tego niezły hotel ze spoko żarciem 50 m od spotu zamiast wstawania o 5tej rano i bujania się na niepewną prognozę na wyspę w oparach diesla..
..to będziesz miał jakiś obraz Ras Sudr..
do Hurghady czy innych Dahabów - to nie wypada nawet porównywać..
a co do naszej znajomości spotów w Egipcie o które pytasz
po co bedziemy pisać o pływaniu w takiej np Zaafaranie - jeśli nigdy nawet o niej nie słyszałeś..

to pisałem JA - jaZIOMbek - tylko nie mam swego kompa i sie nie loguję..

pozdrawiamy sceptyków i wszystkie "Safagi" :wink:
bo się już szisza grzeje w tym hotelowym beach barze z tła:

Obrazek

..i tylko snikersów lodowych brak ;)

;)[/img]
Ostatnio zmieniony 26 paź 2008, 20:51 przez przemass, łącznie zmieniany 1 raz.

kwakwao

Post15 paź 2008, 23:05

przemass pisze:Obrazek

No super plywanie... :

- po dlugosci baru kolegi widac ze ladnie wieje
- momentami pewnie nawet do 15 kts u was przywala
- nikt z was nie naumial kursanta jak sie bar trzyma?
- chyba że waroo 2011 ma takie siły na barze ze warto szeroko trzymac...
:wink:

No i woda plaska - jak na zatoce prawie ...
pedaliada...

MArcinBe

Post16 paź 2008, 10:09

MarcinieB - co do miejsca w porównaniu do innych w Egipcie
jednym z najlepszych jest podobno Tawila Island - pomnóż jej plaskie wody razy 40?
dodaj do tego niezły hotel ze spoko żarciem 50 m
od spotu zamiast wstawania o 5tej rano i bujania się na niepewną prognozę na wyspę w oparach diesla..
..to będziesz miał jakiś obraz Ras Sudr..
do Hurghady czy innych Dahabów - to nie wypada nawet porównywać..
a co do naszej znajomości spotów w Egipcie o które pytasz
po co bedziemy pisać o pływaniu w takiej np Zaafaranie - jeśli nigdy nawet o niej nie słyszałeś..

pozdrawiamy sceptyków i wszystkie "Safagi"

Na Tawili nie bylem, ale jestem ciekaw czy sie wszyscy zgodza z twoim opisem...oparow dizla :wink:
Dlaczego od razu sceptykow?, i dlaczego niby nie mialbym o Zaafaranie nigdy nic nie slyszec?Tutaj sie mylisz. Zamiast traktowac to jako atak (w takim tonie przynajmniej odpisujesz), moze odpisz konkretnie na konkretne pytanie, moge ci ulatwic i skresl niepotrzebne, w ktorym z miejsc byles/byliscie ze uwazacie ze RasSudr jest bezdyskusyjnie najlepsze na wszystko w Egipcie?
Lista: ElGouna(nie tylko RSZ, tam jest wiele szkolek rownierz przy hotelach), Tawila, Magawish, Jasmin, ElTur, Dahab, Nabq Bay, Safaga, Soma Bay, Tobia, Tulip Resort, Blue Lagoon, Hamata i pewnie jeszcze wiele innych o ktorych rzeczywiscie nie slyszalem, albo znam tylko z windfindera bez konkretow.

Pytam, nie zeby 'pojechac' po RasSudr, bo wiem, ze to dobry spot, ale czy od razu najlepszy? na pewno jeszcze kiedys wyskocze do Egiptu (jak wiele osob tutaj) i wiem, ze jezeli chodzi o wiatr to wszedzie mozna miec szczescie i wszedzie mozna miec pecha. Dlatego o tym nie mam najmniejszego zamiaru dyskutowac, ale reszte da sie zaplanowac.

Czy obszar plywania z mapki Marecka jest zawsze 'plywalny' czy przy odplywie nagle znika i trzeba dymac kawal do wody, albo zostaje plywanie w lagunie kappielowej? Jak gleboko jest tam, gdyz laguna w ktorej mozna jeszcze poplywac gdy woda jest po lydki nie jest juz taka fajna gdy sie zepsuje wysoki skok... Czy plywanie na terenie z mapki jest 'za frajer' czy kolesie ze szkolki sa jak goscie z ColonaWaterSports, ze zawsze i wszedzie beda wysylac beachboyow zebys placil?
Gdzie i ktoredy mozna na "otwarte morze" poplynac (albo dojsc) i skad wieje wiatr (on, side, off shore)?
Z mapki rownierz widac, ze z Hotelu Ramada jest niestety spory kawalek do "obszaru plywania" - czy dobrze "widze"?, ale za do jest bezposrednio nad otwartym morzem - czyli jeden i drugi Hotel ma jakby zalete i wade?

W sumie te moje pytania mozna by chyba pociagnac w nowym watku w dziale "spoty" i albo dopisywac to do watku RasSudr, albo w ogole otworzyc nowy watek "Spoty w Egipcie" 8)

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post16 paź 2008, 10:32

Ziomek pisze:Obrazek

o piankach jeszcze można zapomnieć - tylko ..w dłonie "zimno" ;)

eee widze że "stylówka" w rękawiczkach będzie modna w sezonie 2009 :lol: :lol: :lol: czy to takie w komplecie dają do nowych Waroo ?? ;)

ps. możę na 09 na Loosersach w końcu dało by rade wyprodukować koszulki o normalnym kolorze ?? :? bo aż mi nie dobrze od tych landrynek (chyba że to znowu komplet :lol: )

Awatar użytkownika
mizu

Post16 paź 2008, 10:58

Laguna płatna to obszar bazy air space'a....za co się płaci MArcinBe znajdziesz na stronie http://www.lagoonbeach.co.uk/
Poza tym, chłopaki odwiozą i przywiozą z uśmiechem na ustach ;-)
więc jak znudzi Cię obszar pływania przy Green Resort, to możesz opłacić rescue na morzu i pomoc beach boyów w bazie air space'a....
w zeszłym tygodniu mieliśmy przykład osoby, której wcześniejsze wykupienie rescue byłoby bardzo na rękę....

Agnieszka
Kontaktowanie:

Post16 paź 2008, 12:46

Pięknie pięknie holender w prawie dobrym zestawie :)
tęskni nam się z czarną za Wami, w wawie buro i ponuro :(

cudnie było i postępowo :D tylko szkoda że tak krótko..

z punktu widzenia osoby która zaczyna pierwsze ślizgi to miejsce godne polecenia

Byłam w niewielu miejscach, ale myślę że tam każdy znajdzie coś dla siebie - czy zaczyna czy pływa, czy woli z pływami czy bez, czy na płytkiej czy głębokiej, czy w jednym hotelu czy drugim :P

MarcinBe - kąpielowa laguna ma 6m głębokości, spadek zaczyna się praktycznie 1,5m od brzegu, a ten hotel Ramadan jest rzeczywiście nad samym morzem

pzdr4all

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”