EGIPT SOMA BAY wrzesień

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
maxus

Post21 sie 2010, 07:04

Wyjazd do Soma Bay od 24.09 do 1.10
baza 7BFT KITE HOUSE
Leci Ktoś ?

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post24 sie 2010, 01:25

TAK

WAKE.PL i "kilka" osób :wink:

pzdr

maxus

Post04 paź 2010, 22:13

No więc już po tygodniowym pobycie w soma bay muszę przyznać że było super! :thumbsup:
Baza "7BFT Kite House" - super baza w super miejscu nad dużą zatoką bez raf . bezpłatne busy kursujące do hoteli co pół godziny.
Wiatr wiał pięknie z regóły od rana do ok 14-15 potem słabł ( podczas powrotu - pytałem kolesi którzy byli w hurgadzie czy mieli wiatr i okazało się że nie bardzo i że nie pływali ani razu) ja popływałem 5 dni - 1 października wiatr osłabł.
W bazie ani jednego Polaka ! miałem nadzieję że z kimś piwko wypiję a tu nic! mam nadzieję że następnym razem będzie nas więcej.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post05 paź 2010, 09:31

Bo wszyscy byli u nas w Intercontinentalu ;)

A na serio: Napisz jak z hotelem, gdzie mieszkaleś, ile jeździłeś na spot, za ile i jak wygląda baza (zaplecze, ceny, rescue, co na dnie itd.)

maxus

Post05 paź 2010, 13:39

No tak wiem że Interconti jest bardziej znany, ja mieszkałem w sheratonie obok był "Breakers Diving & Surfing Lodge" gdzie mieszkali niemcy, szwajcarzy, angole i wcale nie taki drogi napewno tańszy od Interconti. Obok jest jeszcze Kempinsky dla kogoś kto lubi pustki w hotelu i lokaja, no i Robinson też fajny hotelik. Z Breakers bus za darmo jeździ do Kite House co pół godziny! od hotelu do bazy jedzie się ok 10 minut.

Na miejscu w bazie też super . Za 5 dni pływania i trzymania sprzętu 37 euro w tym rescue -( egipskie chłopaki pracowały z polakami na safari nurkowych). Zaplecze europejskie kibelki, kuchnia , piwko, leżaczki z materacami takimi jak w hotelach ,za nic się nie płaci gotówką wszystko można brać na rachunek hotelowy.

Samo pływanie BAJKA ! Lepiej od spotu RedSeaZone w Elgunie po pierwsze duża zatoka i wiatr umożliwiający pływanie od brzegu do brzegu ,po drugie rafy prawie nie ma (tam gdzie się zaczyna jest już dość głęboko i nie trzeba kapci ) po trzecie dużo piaszczystego miejsca do szkolenia i początkujących, odpływy i przypływy bez znaczenia .
Początkującym może nie wystarczać takiej wody jak w zatoce puckiej że wszędzie jest metr głębokośći ale i to się znajdzie.
jednym słowem miejsce na bazę kitową nie przypadkowe.
Ciekawa sprawa z tym wiatrem ! W soma Bay wieje a w hurgadzie cieniutko ciekawe jak było w Elgunie
Załączniki
DSC08522 sb re baza.jpg
baza 7BFT Kite House
DSC08522 sb re baza.jpg (37.85 KiB) Przejrzano 2865 razy

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post05 paź 2010, 17:09

w El Gounie w tym czasie ponoć 2 dni pływania reszta padaka, więc my trafiliśmy nieźle :D

a jak cenowo hotele; brałeś AI :?:

Jaka głębokość wody przy odpływie - z fotek wynika, że trzeba się przejść i wydaje mi się, że rzeczywiście tam ta woda trochę bardziej "odchodzi".

Baza konkret - Surfmotion nie wygląda tak okazale.

maxus

Post05 paź 2010, 19:55

No to faktycznie nam się udało z tym wiatrem ! albo miejsce jednak jest dobre 8)
Jak jest odpływ to trzeba trochę podejść po gładziutkim piaseczku do wody ale potem już nie ma to znaczenia bo nie ma rafy ani głębi - poprostu zatoka i jak bym się uparł to z wiatrem dopłynął bym do interconti.
ps/ tam u was w Interconti miejsca mogło by być trochę więcej! Nie było wam za ciasno? czy to tylko takie wrażenie ze zdjęcia?

Ponieważ brałem małżonkę musiałem zapewnić odpowiedni klimacik więc wybrałem sheraton HB - 7 dni z przlotem kosztowało mnie 6000 za 2 osoby, można było wziąść kempinskiego za 7000 lub Breakers Diving and Surfing Lodge za 4000 (tego nie ma w polskiej ofercie)
oprócz długiego dojazdu z hurgady ok 1,5 godz. wszystko super wyszło.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post11 paź 2010, 10:08

czy w tych bazach mozna zjesc jakis obiad?
z tego co widze na stronie to w 7bft-kitehouse jest restauracja.ile tam lunch kosztuje?
na stronie surfmotion niestety nic nie ma.macie jakies info?

Awatar użytkownika
Mondy
Deska: *** NOBILE ***
Latawiec: OZONE, NOBILE
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post22 lis 2010, 15:23

maxus pisze:Ponieważ brałem małżonkę musiałem zapewnić odpowiedni klimacik więc wybrałem sheraton HB - 7 dni z przlotem kosztowało mnie 6000 za 2 osoby, można było wziąść kempinskiego za 7000 lub Breakers Diving and Surfing Lodge za 4000 (tego nie ma w polskiej ofercie)
oprócz długiego dojazdu z hurgady ok 1,5 godz. wszystko super wyszło.

Maxus, z jakiego biura miałeś te oferty? A moze ktos inny wie jak do tych hoteli dotrzeć?
Chodzi mi o Sheraton'a, Kempinski lub The Breakers.

Jerry_PL

Post29 lis 2010, 09:25

march_in pisze:czy w tych bazach mozna zjesc jakis obiad?
z tego co widze na stronie to w 7bft-kitehouse jest restauracja.ile tam lunch kosztuje?
na stronie surfmotion niestety nic nie ma.macie jakies info?

Hej.
W 7bft jest knajpa, spory wybor jak na drewniana bude na pustyni, hambugsa z frytkami mozna dostac za kolo 50 funtow.
Jedziesz w najblizszym czasie?

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”