Egipt El Gouna i nie tylko - jak z wiatrem wrzesień / pażdz

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post06 sie 2012, 17:41

w ElGounie na spocie - pomijajac wiatr - brak mi po prostu MIEJSCA

Byłem tam kilka sezonów w różnych terminach wiosenno - jesiennych i na brak miejsca ani ja, ani moi kursanci nie narzekali. Bywało tłoczno podczas kitejamboree (w październiku 2011) ale na pewno nie było większego tłoku niż na helu, nawet przy twojej, niezatłoczonej szkole ;)

Byłem również ostatnio w Soma Bay, które mimo znacznie większego spotu było baardzo zatłoczone - nikomu nie chciało się spacerować kilometry pod wiatr, tylko zagęszczenie osób uczących się i początkujących pływających w lagunie było na tyle duże że nie można tam było komfortowo skakać.

Wodę do pasa w El Gounie masz mniej więcej w połowie cyklu przypływu, przy wysokim stanie sięga ona nawet do "cycków", więc chyba nie na ten sam spot "paczyłeś". Podobnie z resztą jest w Soma - na obu spotach głębokość wody podczas przypływu i odpływu jest bardzo zbliżona.

Poza tym zawsze można pływać na głębokiej wodzie, gdzie tłoku nie ma wcale, no ale wiadomo to nie to samo co skoki tuż przy plaży gdy wszyscy patrzą ;)

Przerwy w karierze zdążają się na wszystkich spotach - Twoja "o mało" nie przydażyła się na Twoim własnym podwórku i to częściej nie SPOT a zachowanie samego ridera decyduje o dalszym jej ciągu

No i na koniec jeszcze fotka z tej El Gouny, w której wody do pasa... brak :shock: btw. też z tygodniowego wyjazdu w październiku, 6/7 dni wiatru.

Obrazek

Pozdr
L

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post06 sie 2012, 19:12

Ja nie muszę nic reklamować na całe szczęście :)

Wszystko i tak zależy jak się trafi... z tego co ja byłem 2 razy:
- wrzesień był gruby na 7m praktycznie tydzień, drugi tydzień już na większe...
- październik, tydz słabiej było - duże rozmiary 12m, szkwały max, dwa dni chillout na plaży.

Tłok?
No pustek tam raczej nie było. Ostatni raz w październiku, przy brzegu kilka szkółek w tym francuska
która nie 1 zajęła tyle przestrzeni że tylko trzeba było na głęboką wodę uciekać lub spływać na południe.
Zrobiona też jest teraz strefa dla "kąpiących" się z hotelu wiec jest ciaśniej. /na 1/6-1/5 spotu?/

Ilość wody?
I tak wszystko zależało od księżyca. Ja trafiłem tak, że część dnia wody było mało albo średnio dużo.
Nie raz wody było tyle na "miedzy-przypływie" coś z 30-40 cm. Jak się człowiek zagapił, to zdarzyło się
nie raz finami o rafę szorować na powrocie z sesji.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post06 sie 2012, 19:27

Lussik | EASY Surf Center pisze:, przy wysokim stanie sięga ona nawet do "cycków", więc chyba nie na ten sam spot "paczyłeś"..

nie wnikam komu po kąd i przy jakim wzroście cycki zwisają :hand:

moje na pewno nie są na TEJ wysokości

Obrazek

ani również na TEJ

Obrazek

nie paczyłem na ten spot - tylko PRÓBOWAŁEM pływać na nim, jak jeszcze z flagami Simplusa latałeś po Półwyspie :hand:
za to paczyłem na DWIE NOWIUTKIE wtedy deski - TOPowe - NHP i świeżą na rynku BALANCE - które OBIE zajechałem w pół godziny
gdy dwa dni czekałem na wiatr - a jak się pojawiły jego ochłapy ..zeszła woda.. której było po kostki a na dnie kamienie, co chyba tajemnicą nie jest..

rozległość spotu tam też nie jest tajemnicą - i nie porównywałbym go do żadnego na Półwyspie :hand:
za rafą w RSZ już jest asekuracja? czy jak zazwyczaj pływamy "a nuż nic się nie stanie" ?

Obrazek

zdjęcia wzięte z WASZEJ www - bo chyba tajemnicą nie jest, że Szkoła którą reprezentujesz wykupiła udziały w RED SEA ZONE?
ja interesu by chwalić to miejsce nie mam - podobnie jak nie mam by je ganić :idea:

jednak z własnej woli tam NIE wrócę - bo nie mam po co
przyznaję - JEST JEDNA - nieco głębsza kałużka - w której można od bidy coś potrenować z freestyle
ale trza się wstrzelić idealnie w wybicie i lądowanie - by TAM się zmieścić
to wolę kilkanaście spotów w samym Egipcie - w którym mam mnóstwo miejsca bez "bidy" :hand:

co do mojego wypadku - oczywiscie że nikogo innego jak siebie o niego nie obwiniam
a g'woli ścisłości nie miał on miejsca u MNIE na spocie a na ..Chałupach 6 właśnie :idea:
dziś - jak widać po tym poście - staram się unikać płycizn, zostawiam je tym co swój "pierwszy raz" mają PRZED SOBĄ ..JESZCZE :?
w zamian za to mogę Ci z nazwiska wymienić ciurkiem KILKANAŚCIE osób - które mimo zaawansowania - już się do płycizn nie zbliżają..

co do zachowań ridera - jasne - można skakać bekrole w haku - i z dużym prawdopodobieństwem nic Ci się nie stanie
jednak jak kombinujesz trudniejsze manewry - to zdarza się , i to nierzadko, nie przełapać, a i moc jest nieco większa, warto mieć wtedy pod sobą nieco więcej niż pod kolana - a pod tym kamienie..

tymczasem do usłyszenia za dobrych kilka dni - bo właśnie wszedł kilkudniowy mocny zachód - wiec ujrzysz mnie szybciej przez okno w swojej przyczepie niż w przeglądarce :wink:

peace

Post06 sie 2012, 21:11

ja interesu by chwalić to miejsce nie mam - podobnie jak nie mam by je ganić

No tu akurat mógłbym się spierać....

Fotki które pokazałeś - pierwsza z odpływu, a druga 3 metry od brzegu, akurat chyba w trakcie przypływu jeśli się nie mylę.... :hand: - spoko podeślę Tobie fotki, z realnej głębokości spotu :thumbsup:

rozległość spotu tam też nie jest tajemnicą - i nie porównywałbym go do żadnego na Półwyspie
za rafą w RSZ już jest asekuracja? czy jak zazwyczaj pływamy "a nuż nic się nie stanie" ?

Szerokość plaży RSZ to 300 metrów (od kąpieliska do granicy spotu z niemiecką bazą). Laguna ma około 500 metrów szerokości. Odmierzając 300 metrów po plaży na naszym kempingu, startując przy naszej bazie, zatrzymamy się za połową kempingu. Odległość płycizny jest zbliżona na obu spotach. Biorąc pod uwagę to że na wodzie nie ma w ogóle windsurferów to przestrzeń do nauki jest w zupełności wystarczająca.

A co do asekuracji - to działa ona TYLKO na głębokiej wodzie. No ale tam faktycznie nikt, prócz rekinów i chłopaków z motorówki trików nie podziwia ;)

Jeśli chodzi o moją opinię na temat spotu w El Gounie możesz poszukać sobie w starszych wątkach - "od wczoraj" moja opinia o tym spocie się nie zmieniła.

co do zachowań ridera - jasne - można skakać bekrole w haku - i z dużym prawdopodobieństwem nic Ci się nie stanie
jednak jak kombinujesz trudniejsze manewry - to zdarza się , i to nierzadko, nie przełapać, a i moc jest nieco większa, warto mieć wtedy pod sobą nieco więcej niż pod kolana - a pod tym kamienie..

dziś - jak widać po tym poście - staram się unikać płycizn,

Obrazek

No właśnie czasem widzę, jak celujesz między plaże "kałużkę" przy kitepl ;)

tymczasem do usłyszenia za dobrych kilka dni - bo właśnie wszedł kilkudniowy mocny zachód - wiec ujrzysz mnie szybciej przez okno w swojej przyczepie niż w przeglądarce

No chyba się nie zobaczymy, bo ja bardziej na zachodzie będę moje parawany wietrzył

Peace

Pozdr
L

Defrag

Post06 sie 2012, 22:21

W El Gounie w RSZ nie ma problemu z asekuracją na głębokiej, można też liczyć na niemiecką bazę jak się trochę zapuścisz "przez przypadek" ;p

W zeszłym roku Niemcy ratowali mi d*** bo byłem przepałowany jak przyszedł wiatr na moje 11m i nie mogłem utrzymać krawędzi żeby wrócić pod wiatr (teraz już wiem że jak wieje grubo to latawiec się trzyma nisko :D ), po glebie bar się owinął i zaczął kręcić loopy, zrywka i zaczynam się męczyć. Dosłownie chwilę potem podpłynął gość na motorówce z niemieckiej bazy (byłem już grubo na ich terenie, jakies 50m za miejscem gdzie zwykle stacjonuje motorowka RSZ) i pyta czy mi pomóc, z czego chętnie skorzystałem bo mnie zaczęło już przytapiać. Wziął latawiec i bar, wszystko złożył i oddał na motorówkę RSZ, bez żadnych dodatkowych opłat i nieprzyjemności.

O głębokość wody bym się martwił w RSZ - tam gdzie jest płytko w momencie wysokiego stanu woda jest m/w do 3/4 ud lub pasa, a bez problemu da się złapać miejsca gdzie jest głębiej, lub po prostu wypłynąć za rafę. Minusem jest jednak właśnie obecność rafy praktycznie wszędzie na płytszej wodzie ( i przy "glebszej kaluzy" o ktorej wspominal Ziomek jesli mowa o spotcie troche po lewej zaraz przed linia rafy ktora oddziela gleboka wode), jedyne miejsce gdzie jest spory "kwadrat" bez rafy jest zarezerwowany dla uczących się+instruktorów. Nie zebym narzekal bo sam sie tam uczylem, ale jednak raz jak mi sie latawiec polozyl i mnie zaczelo ciagnac na rafe to mialem strach w oczach :D

Z drugiej strony klimat bazy RSZ jest jeśli chodzi o zagranicę nie do przebicia chyba :)
Ostatnio zmieniony 07 sie 2012, 00:32 przez Defrag, łącznie zmieniany 1 raz.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post06 sie 2012, 22:48

Lussik - przekonałęś mnie
ŚWIETNY SPOT :hand:

jak będę chciał udoskonalić bekrole - wbijam

czyli przez najbliższe 20 lat się nas NIE spodziewaj :wink:

peace

Bugimean
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2012, 16:57

Cześć

Dzieki za wyczerpujące odpowiedzi :).
No nie powiem naświetliło mi to sytuacje jesli chodzi o wiatr.
Czy moze ktos przeslac link do prognozy wiatrowej w rozbiciu na miesiące ?

Pozdr
B

Post03 wrz 2012, 22:41

Hej

Wrzesień i październik to około 75-80% dni z wiatrem powyżej 4 Bouforta, także są to jedne z najlepszych miesięcy na wyjazd :)

Co nie zmienia faktu że warto zabrać zarówno duże jak i małe kajty.

Pozdr
Lussik

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”