Gdzie lecieć na początku grudnia?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post13 paź 2014, 12:01

Siema,

Ponieważ jak się okazało TUI Poland sprzedawało bilety na Cabo Verde mimo że one nie istniały, to zostałem z 2 tygodniowym urlopem w grudniu, podczas którego nie wiem gdzie pojechać za rozsądne pieniądze. Egipt mi się znudził, Kanary za zimne (chcę pływać co najwyżej w cienkiej piance), śródziemne to już chyba w ogóle po temacie. Karaiby chyba wyjdą drogo, na Brazylię mnie nie stać, a Wietnam to podobno słabe miejsce jak się chce popływać na płaskim. Macie jakiś pomysł? Wszelkie propozycje mile widziane.

Na marginesie to kupując bilety przez TUI najlepiej sprawdzajcie czy przewoźnik cokolwiek wie na ten temat, bo można się mocno zdziwić...

Awatar użytkownika
kukus
Deska: HM Split / 50fifty
Latawiec: Obsession 5/7/10.5/13.5
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 22 razy

Post13 paź 2014, 12:19

Niedawno zalozylem podobny temat. Chcialoby mi sie gdzies poplywac z racji trzydziestki ale niestety odzew w temacie zerowy. Tak wiec chyba w okresie jesien zima w okolicy europy pewniakow brak. Albo nikt nie chce sie przypucowac :/A w listopadzie egipt daje rade?

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post13 paź 2014, 13:04

No bo co tu dużo mówić....

Na okres listopad / grudzień ciężko o jakiegoś "pewniaka" w rozsądnej cenie.

O "basenie Morza Śródziemnego" możesz zapomnieć - w Tarifie też nie za ciepło choć na prognozę można jechać. Tak samo do Maroko, ale to bardziej na surfing i woda też rześka.

Na Dominikanie zaczyna się sezon w listopadzie / grudniu ale wiatrowo to Brazylia na pewno nie jest.

Jaki masz budżet?

Jeśli chcesz na Cabo to poszukaj lotów z Niemiec, może trafisz coś taniej albo w Itace- nie wiem jak teraz ale kiedyś też mieli oferty.

Pozdr
Lussik

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post13 paź 2014, 13:10

Zależy w jakich warunkach chcesz pływać. W listopadzie to już raczej pianka, w zależności od osoby i miejsca, raczej krótka, chyba że ktoś naprawdę lubi gdy jest mu ciepło to cienka długa. Tu masz fajny wykresik: http://www.redseazone.pl/nasz_spot/
JA najpóźniej byłem chyba w końcówce października i było tak, że rano na pewno krótka pianka, a w ciągu dnia przy słabym wietrze dawało radę bez, a jak wiało mocniej i wiatr chłodził to cały dzień w krótkiej. Wieczorami robiło się chłodniej i bluza się przydawała, basen po zachodzie słońca też nie bardzo. Jak tak patrzę to statystyki wiatru w listopadzie są całkiem spoko, w grudniu 65% to trochę mało...
Wiesz nie tylko Europa i "okolice" jest dobrą opcją - jak się trafi bilety to można lecieć wszędzie, pytanie tylko gdzie w tym okresie warto pojechać. Przy dobrej ofercie na przelot cena wyjdzie w okolicach Egiptu. Tylko gdzie tu jechać?

Lussik dzięki za odpowiedź.
Dominikana mnie kusi, ale na razie same przeloty w okolicach 4tys. Czekam na coś lepszego. Budżetu w sumie to nie mam konkretnego, ale raczej nie chciałbym wydać więcej niż 4k na osobę na 2 tyg. Wydać więcej nie problem tylko po co... Tym bardziej, że to Cabo wychodziło sporo taniej... ale się zesrało :/

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post13 paź 2014, 13:23

Można często trafić w listopadzie/grudniu fajne kilkudniowe meteo 1000 km od nas w Chorwacji gdy wieje jugo. Oczywiście wyjazd tylko i wyłącznie na prognozę. ps. teraz akurat całkiem dobrze tam wieje z odpowiedniego kierunku (patrz Istria/Premantura/Medulin). Ale to raczej wyjazdy na 3-4 dni. :hand:

Awatar użytkownika
kasztan
Deska: do prasowania
Latawiec: wymyślili chińczycy
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz

Post13 paź 2014, 20:12

Cape Town! Z Warszawy lot za 2.700-3.000 ( z Amsterdamu taniej) kwaterę w Cape wynajmiesz za 100pln/2 osoby (http://www.airbnb.com) od listopada zaczyna tam ostro wiać!
Aruba też da rade, wiatrowo mocniej cenowo podobnie
Pzdr

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post14 paź 2014, 08:57

kasztan pisze:Cape Town! Z Warszawy lot za 2.700-3.000 ( z Amsterdamu taniej) kwaterę w Cape wynajmiesz za 100pln/2 osoby (http://www.airbnb.com) od listopada zaczyna tam ostro wiać!
Aruba też da rade, wiatrowo mocniej cenowo podobnie
Pzdr

No to zdecydowanie w 4k na osobę się zmieści :wink:

Onzo, na Sal dolecisz za jakieś 300 euro z Niemiec z TUI (czasem nawet za 200), z Warszawy bilety do Frankfurtu to koszt około 400 zł w dwie strony. Bezpośrednio z Warszawy były lepsze ceny?

bulkowski
Deska: Nobile
Latawiec: Rally12, RPM9
Dostał piwko: 2 razy

Post14 paź 2014, 10:17

Jezeli chodzi o Cabo i biuro podrozy to ITAKA, bylem w styczniu i wynioslo nas za tydzien za osobe 3200 pln ( last minute w tamtym terminie wyniosl 2900 pln) w all'u, wiec chyba warto za taka kase;) Doplata na miejscu w hotelu zeby zostac na tydzien dluzej wynosila 800 euro za 2 osoby (Hotel Oasis Atlantico Belorizonte, swoja droga polecam) Ale taniej Cabo Ci wyjdzie jezeli kupisz sam bilet na lot czarterowy Wawa-Espargos i na miejscu wynajmiesz sobie cos w Santa Maria (20 km od lotniska i blisko do spotow) np: http://capeverdehouse.com, W miasteczku masz supermarket i codziennie na molo swieze ryby, takze z glodu nie umrzesz:) Bardzo przydatna stronka http://surfcaboverde.com/ A i uwaga na prostytutki wieczorami, co chwile podchodza, lapia Cie ze rece, odciagaja i nie chca sie odczepic. Biorac pod uwage cene, miejsce i pogode w 100% polecam i w styczniu 2015 raczej tam wroce ;)

"CABO VERDE NO STRESS" kto byl, zrozumie :)

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post15 paź 2014, 12:46

Onzo plaska woda na Sal to tylko przy offie i na glebokim,
raczej kiepsko do treningu FS, chyba prędzej Boa Vista ?

Pozdro...

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post15 paź 2014, 22:18

lec na boracay :) hmmm a ten wietnam to zalezy gdzie. w mui ne na glownym spocie rzeczywiscie cienko.

Awatar użytkownika
Gregor57
Deska: flydoor 5 L
Latawiec: Flysurfer speed 5
Kontaktowanie:

Post17 paź 2014, 15:41

Witam:Mam pytanie do braci kitesurfowcow.
Za zwyczaj to spędzam 2 tygodnie na fuercie co roku tam jeżdżę od ponad 15 lat.ale teraz postanowiłem spędzić 2 tygodnie na capo verde Sal, hotelu riu fuanana nie daleko santa maria bech,koniec listopada początek grudnia,da się tam kites,przy hotelu czy trzeba zamawiać taxi i walić na druga stronę wyspy.
Może ktoś z Was wybiera się w tym terminie?
Dzięki za podpowiedz.

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post17 paź 2014, 16:17

Gregor57 pisze:Witam:Mam pytanie do braci kitesurfowcow.
Za zwyczaj to spędzam 2 tygodnie na fuercie co roku tam jeżdżę od ponad 15 lat.ale teraz postanowiłem spędzić 2 tygodnie na capo verde Sal, hotelu riu fuanana nie daleko santa maria bech,koniec listopada początek grudnia,da się tam kites,przy hotelu czy trzeba zamawiać taxi i walić na druga stronę wyspy.
Może ktoś z Was wybiera się w tym terminie?
Dzięki za podpowiedz.

Spokojnie da się plywac przy hotelu,
jest off i gleboko, ale plasko i przyjemnie,
nieco powyżej masz Ponta Preta z zajebista fala jak wchodzi swell,
jedyna spora roznica co do fuerty jest brak asekuracji,
ale plywaja tam, wiec jeden drugiego przypilnuje - to podstawa.
Ja będę, ale styczeń/luty i raczej będę podazal za swell'em,
polecam tez odwiedzić kite beach, bardzo fajny spocik z mila fala dla poczatkujacych.

Pozdro...

Awatar użytkownika
Gregor57
Kontaktowanie:

Post18 paź 2014, 09:15

Dzięki Mary za odpowiedz,teraz to mnie uspokoiłeś,bo już myślałem ,ze będę musiał biegać z kajtem po wyspie i szukać,gdzie będę mógł sobie po kites :thumbsup: Wiekiem jestem już zaawansowanym starym zgredem jak to mi jedna mila Pani powiedziała na plaży :( ale jak na razie to jeszcze sobie dosyć dobrze rade daje,zaliczam się do samotnych wilków na wodzie i na plaży.

phpBB [video]

Poz:

Awatar użytkownika
ls84
Deska: Clash 2.0 138
Latawiec: Bandit Cronix Best
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post30 paź 2014, 12:36

* jesli moge podpytac to odnosnie filmiku, jak zamontowana byla kamerka na linkach sterujacych i co to byla za kamerka?

pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Gregor57
Kontaktowanie:

Post30 paź 2014, 19:10

Witam.
ls84 pisze:* jesli moge podpytac to odnosnie filmiku, jak zamontowana byla kamerka na linkach sterujacych i co to byla za kamerka?

pozdrawiam,

Witam:kamerka jest zamontowana na kites mount linkach środkowych a film jest robiony kamera gopro black edision,film montowalem programem imovie w mac:
Tak to wyglada,kupilem to w USA.
Obrazek
Poz:

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”