Brazylia - styczeń ?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
cyberdog1899

Post06 sty 2009, 20:04

zielwandam pisze:Kurs z lotniska sprzed 6ciu dni 1dolar=2 reale...

Za reszte jeszcze nie placilem.... a kasy ubywa.. i z bankomatu trzeba skorzystac... a tu takie wiescie i maszynce z Cumbuco...?

Jakies porady gdzie lepiej kase z karty wybrac????

Info o bankomacie z Cumbuco jest tak stare jak kite'y Jurgena (bez urazy :) ). Problem właściciel stacji rozwiązał, ale w Brazylii nic pewne nie jest. Nota bene w Szwajcarii też Ci kartę mogą 'zklonować'. Tam jednak wielkiego wyboru nie ma bo banki co 100km. Sprawdzaj miejsce gdzie kartę wkładasz, czy nie jest luźne, generalnie podejrzane i zawsze zakrywaj pin przy wystukiwaniu!

wsz
Postawił piwka: 1 raz

Post06 sty 2009, 21:06

zielwandam pisze:Jako posiadacz waroo i nemesisa.... podpowiem ci ze nemesis jest chyba nieco za trudny.... jak na poczatek...
Naprawde kopie i dosc trudno na nim sie jezdzi aczkolwiek niezly to latgawiec i bardzo go lubie... :) ale odwazylem sie nan dopiero po 2 latach na waroo...

Trochę mnie to ostudziło jeśli chodzi o nemesisa :) na początek.
Mam natomiast inne pytanie: Czy przy mojej masie 90kg zamiast kupować 2 latawce 9 i 13(12) m. sprawdziłby się dobrze 1 latawiec 11m w Brazylii? . A jeśli nie to który lepiej 9 czy 13? Mam na myśli warunki brazylijskie. Budżet mi się trochę skurczył , więc celuje trochę niżej. A latawce do wyboru jakie mógłbym kupić ewentualnie jeszcze przed wyjazdem to Best Waroo 2007 lub Ozone Instinct Sport 2007. Oba 11m i oba w dobrym stanie z malutkimi łatkami. Który z nich byłby lepszy? Czy deska Slingshot 137 z 2005 roku była by dobra dla mnie na początek?
Pozdrawiam i bardzo proszę o szybką odpowiedź

weider

Post06 sty 2009, 22:06

teraz w Brazylii nie ma silnego wiatru, wieje rowno ale nie mocno
16-18 knots to max co tam mamy
przy tej wadze na mniejszym niz 12m nie poplywasz dlugo, kup sobie najlepiej bow 12m lub 13m

poza tym wydaje mi sie ze docelowo powinienes uderzac w 8 i 12m lub 9 i 13m 11m wydaje mi sie ze nie bedzie dobrze dla Ciebie

Awatar użytkownika
zielwandam

Post07 sty 2009, 02:44

weider pisze:teraz w Brazylii nie ma silnego wiatru, wieje rowno ale nie mocno
16-18 knots to max co tam mamy

Dzisiaj bylo ponad 20cia na Cauipe i w Cumbuco :wink:
Ale fakt poprzednie dni nie rozpieszczaly i czasam nawet tego 16-18 nie bylo...
Tez bym raczej polecil 9 i 13cie... jakby co

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post07 sty 2009, 08:18

Przepraszam ze sie wcinam w dyskusje ale jeden latawiec to zly pomysl zwlaszcza nijaka 11 .9 i 13 przy twojej wadze i zeby wyjazd byl owocny na maksa warto sie szarpnac :wink: Pozdro

Awatar użytkownika
piatpif

Post07 sty 2009, 09:09

co do kasy to z mojego doswiadczenia i info na kiteforum.com w kolejnosci najlepsze opcje sa takie:

1. R$ z bankomatu karta debetowa (najlepszy kurs ale jest pewne ryzyko, polecaja zaslaniac klawiature reka przy wpisywaniu PINu ale i tak jak np. w Cumbuco moze nie wystarczyc, na lotnisku sa bankomaty na pietrze przy odlotach)

2. R$ z bankomatu karta kredytowa (troche gorszy kurs niz 1. ale operacja jest zwykle ubezpieczona)

3. Wymiana $ lub Ojro na R$ w banku (trzeba go znalezc, odstac w kolejce etc.)

4. Wymiana $ lub Ojro na R$ na lotnisku (koniecznie w hali glownej bo 1szy kantorek zaraz za kontrola paszportowa oferuje kurs ze 20% gorszy)

5. Wymiana $ lub Ojro na R$ lub placenie $/Ojro poza Fortaleza (kursy TRAGICZNE !!!)

p.

dennis
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post07 sty 2009, 09:55

Z moich doswiadczen wypłata kartą debetową (Electron, Maestro) jest tańsza niz wypłała gotówki z karty kredytowej (Visa Classic). Moj bank od wypłaty gotowki z karty kredytowej pobiera dodatkowo chyba 2% prowizji - w przypadku katy debetowej tego nie było. Ale być może niektóre banki nie pobieraja takiej prowizji...trzeba popatrzeć w tabele opłat

Post factum sprawdzałem też na wyciagu zastosowane kursy i porównywałem je z oficjalnymi kursami na dany dzień i zarówno w przypadku Visy jak i Maestro - nie były jakoś specjalnie złodziejskie.

Trzy albo cztery bankomaty na 1 pietrze lotniska w Fortalezie spokojnie wypłacały gotowkę z polskiej karty debetowej.

Pozdr,
dennis

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post07 sty 2009, 11:49

potwierdzam co do karty debetowej.
Natomiast na pewno warto wziąć ze sobą 100 czy 150$ bo bankomaty nawet na lotnisku potrafią po prostu nie działać. Sam doświadczyłem tego, że na 5 bankomatów na lotnisku w Fortalezie działał 1...

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post08 sty 2009, 15:18

rolnik pisze:Przepraszam ze sie wcinam w dyskusje ale jeden latawiec to zly pomysl zwlaszcza nijaka 11 .9 i 13 ..

jasne że lepiej dwa kajty zamiast jednego
a trzy zamiast dwóch
ale też lepiej jednego zamiast żadnego :wink:
a zdarza sie, jak sie okazuje, że i JEDNEGO dobrego zamiast DWÓCH kiepawych :idea:

coś o tym może powiedzieć kolega z posta powyżej
który mimo że wziął JEDEN rozmiar do Brazylii :idea: (właśnie 11m2 nota bene :wink: )
pływał więcej od dwóch innych - którzy mieli "rozmiarówki" po 2 szt
"odpowiednio" dobrane przez sprzedających
których bardziej interesowało CO chcą sprzedać - niż CO powinni kupić klienci..

pozdrawiam

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post08 sty 2009, 17:38

Ziomek. pisze:[...]a zdarza sie, jak sie okazuje, że i JEDNEGO dobrego zamiast DWÓCH kiepawych :idea:

coś o tym może powiedzieć kolega z posta powyżej
który mimo że wziął JEDEN rozmiar do Brazylii :idea: (właśnie 11m2 nota bene :wink: )
pływał więcej od dwóch innych - którzy mieli "rozmiarówki" po 2 szt
"odpowiednio" dobrane przez sprzedających
których bardziej interesowało CO chcą sprzedać - niż CO powinni kupić klienci..

oj to prawda, w moim przypadku była to akurat 11 (ale ja ważę 72kg)... i nie zamienił bym się za żadne skarby z kolegą, który miał dwa latawce tak dobrane, że mnieszy był właściwie ciągle za mały a większy był ogromnym wolnym mułem, najczęściej za dużym jak na panujące warunki...
Ale z drugiej strony, ważąc np te 90kg nie chiał bym mieć jako jedynego latawca 13...

Awatar użytkownika
zielwandam

Post09 sty 2009, 11:11

Mialem wrzucic w temacie kilka dni temu....

Kurs wymiany w bankomatach bradesco 1dolar =2,21 reala

i bankomat za to kasuje 8 reali

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post09 sty 2009, 16:41

FilipN pisze:
oj to prawda, w moim przypadku była to akurat 11 (ale ja ważę 72kg)... i nie zamienił bym się za żadne skarby z kolegą, ...

DWÓCH kolegów miało tak :? "dobrane" zestawy :wink:

pozdro

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post10 sty 2009, 16:48

12 Nemi jako jedyny latawiec i przy 90 kg można mieć naprawdę spory zakres.

Dla lżejszej wagi i początkującego jako jeden latawiec 11 waroo będzie ideał, tak jak Filip pisze.

pozdro

Awatar użytkownika
zielwandam

Post10 sty 2009, 21:50

przemass pisze:12 Nemi jako jedyny latawiec i przy 90 kg można mieć naprawdę spory zakres.

Dla lżejszej wagi i początkującego jako jeden latawiec 11 waroo będzie ideał, tak jak Filip pisze.

pozdro

Tez uwazam ze Nemi 12tka jest super latawcem i ma duzy zakres...

Ale naprawde nie polecilbym tego latawca komus kto sie bedzie dopiero uczyl :!: a taka wlasnie osoba prosila o zdanie... :idea:

Wierz mi ze sam czasami miewam problemy z ogarnieciem mego Nemi 10 a plywam juz jakis czas... :wink:

P.S. autor pytania stwierdzil ze jest na poziomie IKO 1

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post12 sty 2009, 00:07

zielwandam pisze:Ale naprawde nie polecilbym tego latawca komus kto sie bedzie dopiero uczyl :!: a taka wlasnie osoba prosila o zdanie... :idea:

P.S. autor pytania stwierdzil ze jest na poziomie IKO 1

Nic innego nie napisałem...:) Dla mnie ideał to 12 m Nemesis i 9 m Waroo, chociaż 13m waroo tez jest nie do pogardzenia ;) 87 kg wagi.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”