Wrocław-- Może Razem będzie prościej ??

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
kawa
Deska: RLB SPLIT, SU-2
Latawiec: SLINGSHOTy
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post11 maja 2013, 08:31

Myśle ze na początku tygodnia będę w stanie dać info czy RZGW zgodzi sie na lokalizacje u siebie- jako alternatywa do DPS

Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post12 maja 2013, 09:40

Cześć.
Myślicie że prognoza na przyszły tydzień się sprawdzi?
Uruchamiam co chwilę WG i nie mogę uwierzyć w to co prognozują :shock:

Awatar użytkownika
sander
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post12 maja 2013, 10:31

Osobiście nie pamiętam takich mocnych prognoz a tym bardziej realnych warunków na Mietkowie przy SE, ale póki nie odkręci na SW to jest spora szansa że coś z tego będzie.

Awatar użytkownika
Fikus
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 28 razy
Kontaktowanie:

Post12 maja 2013, 12:17

sander pisze:Osobiście nie pamiętam takich mocnych prognoz a tym bardziej realnych warunków na Mietkowie przy SE, ale póki nie odkręci na SW to jest spora szansa że coś z tego będzie.

jedynie zdjęcie jakie znalazłem z pływania na tym kierunku jest z 2003roku! ale se jest spoko.
Obrazek

Awatar użytkownika
teoysta
Deska: jest
Latawiec: też jest, +nawet bar i trapez
Kontaktowanie:

Post12 maja 2013, 17:29

Kto jedzie jutro na Mietków?

Awatar użytkownika
Fikus
Kontaktowanie:

Post13 maja 2013, 10:26

o właśnie sie dowiedziałem poniżej jedna z moich fot z zeszłego razu
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotrbyku
Deska: BraCuru , Moses -Onda
Latawiec: Soul, Soul ,Soul, Capa
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 70 razy

Post13 maja 2013, 11:27

Jadę jutro pokazać mojemu nowemu Evo zatokę Pucką , jeszcze jej nie widział :D Ktoś ma podobne plany ??

kawa

Post13 maja 2013, 14:37

Odnośnie tematu stacji meteo i RZGW- mamy na to zielone światło a w grę wchodzą trzy lokalizacje:
1- budynek przy śluzie (najbardzie zielone światło) :wink:
2- maszt "wysoki"- wg mnie wymiata wszystkie pozostałe lokalizacje- "na góce", na terenie nadzoru- zamkniety, monitorowany, dużo powyzej jakichkolweik przeszkód terenowych; światło jest mniej zielone i trochę kłopot z prądem ale wg mnie do przeskoczenia. Warunek- musimy dac gwarancję, ze nsze urządzonka nie będa miały wpłyeu na to co tam wisi.
3- maszt "niski"- niużywane maszt meteo- j.w. tylko większy problem z prądem
Wstępnie tyle- zostało pogadane, kto ma znać temat to zna, jeżeli będzie nasza wola to w dalszym etapie należy to "sformalizować" ale to już proponuję przez priv

Poniżek foty w/w miejsc. Ostateczną decyzję powinien myślę podjąć pomysłodawca (którym nie jestem) i starszyzna (do której nie należę) :wink:
DPS-u nie klikałem bo zrobił to sander ale rzeczywiście też jest najs.
zdjęcie1.JPG

zdjęcie1.JPG

zdjęcie1.JPG

kawa

Post13 maja 2013, 14:50

..wystąpił widzę problem z koordynacją obrazków.. no ale wiadomo o co chodzi.

A tak z innej beki- bardzo wysoki stan wody na Mietku, linia wody praktycznie przebiega wzdłuż drzewo i krzewostanu - gdzie/jak w takich warunkach startujecie latawki na mietku ??

Awatar użytkownika
Fikus
Kontaktowanie:

Post13 maja 2013, 15:45

hehe-dobre pytanie ja w ten piątek przepłynąłem pod zapore i wszystko było by ok gdyby nie to że przepłynąłem wpław, bo latawiec spadł do wody i pociągnął mię w zarośla...także nie ma lekko

a tak w ogole to super wiadomość że jest opcja na montaż stacji, pierwsze koty za płoty;)

Awatar użytkownika
rolmigo
Deska: f-one
Latawiec: torch/rebel
Dostał piwko: 12 razy

Post13 maja 2013, 16:59

kawa pisze:Warunek- musimy dac gwarancję, ze nsze urządzonka nie będa miały wpłyeu na to co tam wisi.
3- maszt "niski"- niużywane maszt meteo

stacja działa na częstotliwości 868MHz. także nic nie powinna zakłócać ani nie powinna być zakłócana

ps. nasza stacja już działa online. na tą chwilę tylko wysyła suche dane z opisem bez żadnej oprawy graficznej

Obrazek

niedługo będzie to ładnie oprawione graficznie

do tego koledzy z branży meteo przygotowali aplikacje pod androida ale mamy z nia drobne problemy lecz to tylko kwestia czasu. pracuje już nad tym nasza "tęga głowa"

Awatar użytkownika
Fikus
Kontaktowanie:

Post13 maja 2013, 17:05

rolmigo pisze:
kawa pisze:Warunek- musimy dac gwarancję, ze nsze urządzonka nie będa miały wpłyeu na to co tam wisi.
3- maszt "niski"- niużywane maszt meteo

stacja działa na częstotliwości 868MHz. także nic nie powinna zakłócać ani nie powinna być zakłócana

ps. nasza stacja już działa online. na tą chwilę tylko wysyła suche dane z opisem bez żadnej oprawy graficznej

macie 6 do 9kt, to nie ma dobrego pływania. ;-)

Awatar użytkownika
sander
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post13 maja 2013, 18:00

kawa pisze:Odnośnie tematu stacji meteo i RZGW- mamy na to zielone światło a w grę wchodzą trzy lokalizacje:
1- budynek przy śluzie (najbardzie zielone światło) :wink:
2- maszt "wysoki"- wg mnie wymiata wszystkie pozostałe lokalizacje- "na góce", na terenie nadzoru- zamkniety, monitorowany, dużo powyzej jakichkolweik przeszkód terenowych; światło jest mniej zielone i trochę kłopot z prądem ale wg mnie do przeskoczenia. Warunek- musimy dac gwarancję, ze nsze urządzonka nie będa miały wpłyeu na to co tam wisi.
3- maszt "niski"- niużywane maszt meteo- j.w. tylko większy problem z prądem
Wstępnie tyle- zostało pogadane, kto ma znać temat to zna, jeżeli będzie nasza wola to w dalszym etapie należy to "sformalizować" ale to już proponuję przez priv

Dzięki za pociągnięcie tego tematu :thumb: ,fajnie że jest wstępna zgoda na taką instalację.
Zanim jakiekolwiek decyzje podejmiemy, trzeba się zorientować jak ma wyglądać taka instalacja, przede wszystkim gdzie i jak miałyby być przesyłane dane z tej stacji (raczej nikt z nas nie mieszka w pobliżu żadnej z potencjalnych lokalizacji tak żeby mógł bezprzewodowo na swojego kompa zbierać dane i udostępniać je dalej).
Jest tutaj ktoś obeznany w temacie, który mógłby podpowiedzieć jak to rozwiązać? Ja jestem laikiem w tym temacie.

kawa

Post13 maja 2013, 18:43

Z tego co ja wiem o niektórych stacjach np. wodowskazowych, dane są zbierane z ustawionym interwalem czasowym i automatycznie zdalnie przesyłane po necie np.bezprzewodowym na jakiegoś kompa na dowolny serwer/ kompa. Tu pewnie może byc podobnie ale na tym kończy sie moja wiedza :?
Weteranem tematu jest zapewne rolmigo, który dziala w temacie jak widać dosyć długo i z sukcesami, więc kontakt z nim kogoś ukierunkowanego informatycznie z ekipy mietkowskiej mógłby znacząco przyspieszyć temat.
A wydaje mi sie ze skoro jesteśmy zdecydowani co do słuszności postawienia takiej stacji to im szybciej tym lepiej- większość osób pływa w sezonie " wysokim" :wink: więc skorzystało by sie z mietkowskiej pogodynki jeszcze w tym roku.

Awatar użytkownika
rolmigo
Deska: f-one
Latawiec: torch/rebel
Dostał piwko: 12 razy

Post13 maja 2013, 19:38

rozmawiałem z kolegą Jareckim i chętnie zajmiemy się podłączeniem, montażem i konfiguracją takiego sprzętu jak mamy w Kunicach- ten jest w miarę dobry z tego co zrobiłem rozpoznanie ( oczywiście w relacji jakość-możliwości do ceny bo sa i stacje za kilka tyś zł)

nasza stacja na tą chwile jest podłączona do mojego kompa stacjonarnego i dane wysyłane są na stronę co 5min. w najbliższych planach (ok tygodnia) jest jeszcze dostawienie terminala który będzie przetwarzał dane bez udziału mojego kompa.

co do stacji w Mietkowie potrzebne będzie zasilanie terminala ok 10-40W stacja działa na na 5 bateriach AA 1,5V. sprawdziły mi się baterie Sanyo Eneloop - akumulatorki można ładować a wytrzymują rok pracy na zewnątrz!!! sprawdzone na mojej starej stacji
no i jeszcze potrzebny jest dostęp do neta

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”