Wrocław-- Może Razem będzie prościej ??

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
lockin
Deska: T5
Latawiec: RRD
Dostał piwko: 2 razy

Post02 wrz 2013, 21:57

Ja na spocie pojawilem sie przed 17.
Na wodzie bylo 5 latawcow, 7ka, 9ka, 2x10,5 oraz 12. Ja przy moim starym 10,5 rrd i zaciagnietym depowerem mialem duzo za duzo. Zanim jednak wrocilem spod tamy i wymienilam na 7ke siadlo na tyle ze zdepawerowany na maxa dawalem rade az do 19 :)
Ogolnie bardzo udana sesja zwlaszcza pod sam koniec (miedzy 18-19), choc pierwsze chwile po 17tej klulo tak mocno ze WS-wcy wychodzili z wody bo nie dawali rady...

Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post02 wrz 2013, 22:14

lockin pisze:Ja na spocie pojawilem sie przed 17.
Na wodzie bylo 5 latawcow, 7ka, 9ka, 2x10,5 oraz 12. Ja przy moim starym 10,5 rrd i zaciagnietym depowerem mialem duzo za duzo. Zanim jednak wrocilem spod tamy i wymienilam na 7ke siadlo na tyle ze zdepawerowany na maxa dawalem rade az do 19 :)
Ogolnie bardzo udana sesja zwlaszcza pod sam koniec (miedzy 18-19), choc pierwsze chwile po 17tej klulo tak mocno ze WS-wcy wychodzili z wody bo nie dawali rady...

no to grupo.... ja ze swoją 12 nie miał bym po co jechać. Tak mocno chyba nie było w tym roku na mietku.
Na moje szczęście na turawie wiało słabiej, z tego co piszesz to o wiele słabiej. Najmniejsza była 10, potem dużo 12 i jedna 16 (po 16 zmienił na 12).

Awatar użytkownika
Piotrbyku
Deska: BraCuru , Moses -Onda
Latawiec: Soul, Soul ,Soul, Capa
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 70 razy

Post03 wrz 2013, 07:03

Paweł jak woda na Turawie , poziom niski bo pojawiła się plaża , ale jak z czystościom i syfem , daje radę czy lipa ?

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post03 wrz 2013, 08:59

Czy ktoś się wybiera gdzieś dziś po 15?

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2013, 09:20

Warunki na Turawie macie teaz bardzo fajne. Zwyczajowo o tej porze roku woda jest naprawdę spoko. Jakieś resztki sinic są jeszcze na brzegu ale generalnie przy tej temperaturze nie są już groźne.

Awatar użytkownika
Fikus
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 28 razy
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2013, 11:37

wczoraj po 20 wialo na mietku pod 30kt - piach szlifowal karoserie aut, deski wyrywały sie spod stóp i odfruwały trzepocząc jak ptaki....
Brakuje porządnego stadionowego oświetlenie mietkowa, pływalibyśmy wtedy po godzinach... może kolejna zrzuta?
;-)

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2013, 13:20

ZuO
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: Airush DNA

Post03 wrz 2013, 16:30

Nie wiecie czy są jakieś stacje meto na jakiś spotach w okolicach Milicza?

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2013, 17:35

Wszyscy piszą o dobrym pływaniu wczoraj na Mietkowie a nikt nie wspomina o dramatycznych scenach jakie się tam rozgrywały.

Ku przestrodze, cytaty z WaveAmigos:
"Z helikopterem chodzi o kiciarkę , którą porwał szkwał do góry na około 6m i po chwili gwałtownie spotkała się z ziemią , był a przytomna ratownicy nie stwierdzili żadnych złamań na miejscu, całe zdarzenie wyglądało bardzo dramatycznie jak relacjonuje Szymon, ja byłem wtedy na wodzie. Zostało wezwane pogotowie i przyleciał śmigłowiec a kilka minut później karetka pogotowia lądem. Kilka godzin później już mniej dramatycznie kolejnego kiciarza szkwał na brzegu poobijał o samochód i porzucał po ziemi.

"Taklowałem się właśnie na trawce , zasłonięty wiatrem. Wspomniana Kitsurferka była już w piance i kolega nadmuchiwał jej latawiec.
Wiek jakieś 40+, raczej mało doświadczona z tego ci się potem dowiedziałem. Na plaży nie było nikogo więcej, na wodzie 2-3 żagle , w tym Bartek. Samego momentu stawiania Kita nie pamiętam, bo byłem skupiony na walce z masztem (o czym później) ale laska stawiała latawiec na środku plaży - a ten kto był to widział ze tam jest teraz jakieś ponad 20m do wody , więc mega błąd. Jak przyszkwaliło to wykonała bardzo fajny skok, nota bene na dobre 5-6 metrów w górę, kilka sekund w powietrzu. O glebę walnęła bokiem/plecami, chyba lewym- szczerze to mnie trochę zmroziło na ten widok. Jej kolega poleciał zgasić Kita a ja i jeszcze jej koleżanka do niej. Laska była cały czas przytomna, ale lekko pobladła. Nic nie złamała- ruszała nogami, rękoma. Położyliśmy ja w bocznej, przykryliśmy kurtkami i zadzwoniliśmy po pogotowie. Po 15 min przyleciał żółty helikopter- nie mógł usiąść bo mega wiało już wtedy i go bardzo bujało. Sanitariusz zapytał na wstępie czy nie słyszeliśmy o ostrzeżeniach ze będzie ponad 20 węzłów na co my że właśnie dlatego tu przyjechaliśmy- gość był skonfundowany .
Przenieśliśmy ją już z Bartkiem i kilkoma panami, którzy się pojawili na spocie do maszyny, trochę ciepłych słów dla niej i odlecieli. Wg mnie ma na bank cos poodbijane wewnętrznie- bolała ja klata i cały bok."

To już kolejny poważny wypadek w tym sezonie na Mietkowie :!:

Awatar użytkownika
rolmigo
Deska: f-one
Latawiec: torch/rebel
Dostał piwko: 12 razy

Post03 wrz 2013, 19:18

ZuO pisze:To już kolejny poważny wypadek w tym sezonie na Mietkowie :!:

no właśnie coś słyszałem. nawet dzwoniłem do kolegów z pogotowia ze środy śląskiej ale mietków podlega pod gniechowice i nie mieli informacji w temacie.

ja na kunicach po raz drugi w tym roku pośmigałem na 12m i nawet było przyjemnie jak na tak malutką latawkę (to najmniejsza na jakiej latałem na wodzie)
miejscami było 35 knotów. na dowód zapis ze stacji w kunicach:

Obrazek

trzeba wziąć pod uwagę to że czysty W dostaję na wiatromierz przez kilka niższych budynków co zaniża uśredniony pomiar. a powyżej 30 knotów zaczyna chwiać się maszt co wybija śmigło anemometru z ruchu obrotowego i zaniża pomiar. tzn można dodać z 5 knotów poprawki.

życzę poszkodowanym szybkiego powrotu do zdrowia

na marginesie: jutro jedziemy montować stację na mietkowie!! jak dobrze pójdzie to też jutro rozpoczniemy próby prezentacji pomiarów

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2013, 19:43

A może tak Rugia na piątek, sobotę i niedzielę? Ładnie wygląda progno wiatrowo i pogodowo.

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post03 wrz 2013, 21:35

sander pisze:Wszyscy piszą o dobrym pływaniu wczoraj na Mietkowie a nikt nie wspomina o dramatycznych scenach jakie się tam rozgrywały.
Ku przestrodze, cytaty z WaveAmigos:

:shock: :shock: :shock:
masakra.... Dobrze że napisałeś o tym zdarzeniu, z opisu można wyciągnąć wiele wniosków.

Mi opis uświadomił jedno. Dobrze zrobiłem że wystraszyłem się prognozy i pojechał na turawę gdzie prognoza była słabsza. Nie mam małego latawca i pewnie na siłę chciałbym pływać na 12, a przy moich małych umiejętnościach mogłoby to się źle skończyć. Tak jak pisałem wcześniej mietek nie wybacza błędów :!: ja się wczoraj nie odważyłem pływania na mietku :?

Poszkodowanej życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

Awatar użytkownika
lockin
Deska: T5
Latawiec: RRD
Dostał piwko: 2 razy

Post03 wrz 2013, 21:55

Ciekawe ze jak bylem nikt nawet o tym nie wspomnial. Za to 2 WSow mowilo ze przedtem to dopiero wialo i moze wlasnie ta akcje mieli na mysli. Co do wybaczania bledow to bym nie generalizowal, tak mocno i szkwaliscie pierwszy raz zaliczylem na mietku i tylko zaraz jak wszedlem do wody, czyli miedzy 17-18, po 18 bylo juz normalnie jak na mietka. Poza tym sa latawce i latawce, jednym bardziej odpuszczaja szkwaly a innym wcale, a wczoraj strzaly potrafily podchodzic do 30+ by chwile pozniej zejsc do 10, wiec jak odpusciles depowera z zaraz byl strzal to bylo grubo :thumb:

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post03 wrz 2013, 21:58

Dzisiaj o wiele spokojniej. Dla wielu z dużym doświadczeniem pewnie za spokojnie, natomiast dla mnie, z moimi małymi umiejętnościami super warunki.
Po 14:30 wiatr 8-12kt, słońce, mała fala, brak burzowych chmurek na niebie. Duża deska, odpowiedni latawiec :wink: i zabawa do 16. Koło 16, kiter, który skończył pływanie :wink: chyba zabrał ze sobą wiatrak bo zdechło do 5kt. Koło 16:30 zaczęło wiać z powrotem ale po 30min musiałem się zwinąć bo zostałbym sam.

Obrazek

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post03 wrz 2013, 22:04

ZuO pisze:Nie wiecie czy są jakieś stacje meto na jakiś spotach w okolicach Milicza?

Może jakieś są, ale raczej nie da się ich podglądać.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”