ZEGRZE

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
s0828
Deska: SU2
Latawiec: FS Sp4: 8, 12, 21
Dostał piwko: 1 raz

Post09 maja 2013, 13:50

Zalew zegrzyński niestety nie jest dobrym miejscem do pływania na kite-cie. Trochę ze względu na warunki, ale również przez zaniedbanie akwenu i jego otoczenia. Wiatr kręci. Woda w kolorze mało zachęcającym, choć zazwyczaj jest czysta. W wielu miejscach, bardzo blisko wody masz drzewa. Nabrzeża miejscami betonowe ze stalowymi barierkami lub ich resztkami. W wodzie szkło, płyty betonowe, opony z prętami (do cumowania łódek), całkiem zarośnięte liny kąpielisk, mola z przycumowanymi łódkami. Trudno nie wspomnieć Rafała, który w 2007 r. zmarł w szpitalu, w wyniku zderzenia z betonowymi donicami na Zegrzu.

Ale jeśli lubisz sobie szybko, blisko Warszawy podnieść poziom adrenaliny...

Jeśli możesz na pływanie poświęcić tylko jeden dzień, to z dobrą prognozą, polecam wypad do Kadyn nad Zalewem Wiślanym (~300 km) czy Jeziorska (~200 km w większości autostradą).

darkowic
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2013, 14:05

Miałem się już w tym roku przełamać na Zegrze, ale po twoim opisie spotu przełożę to chyba jeszcze o kolejny rok :thumb: Wolę pływać bezstresowo.
Brawo Maciek :clap: bo coraz więcj osób pyta o spot, a ciekawe jak z ich umiejętnościami.
P.S. Może żeczywiście wypad na Jeziorsko, ale ja w przyszłym tygodniu jade na Hel

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2013, 14:17

na 1 dzien urlopu i progno mazury tez calkiem daja rade. sa miejsca gdzie sporo plytkiego i duzo rowniej niz na zegrzu.
ja ostatnio podarlem szmate na naszym morzu brunatnym:)

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2013, 17:43

Moja statystyka to rozcięta noga na WDW o buteleczkę w wodzie :) Lało się tak że Mario się zielony aż zrobił jak zobaczył :) Jak na te prawie 10 lat to nie najgorzej :) Generalnie Zegrze nie jest takie złe jak się wie kiedy pojechać i zna się swoje możliwości. Płd Zach powyżej 20 węzłów jest miód..... tylko szkoda że tak rzadko ...

jjjg
Deska: NOBLIE
Latawiec: Cabrinha Crossbow 13

Post10 maja 2013, 01:47

Do strachliwych nie należę, ale że i głupi nie jestem to chcę podłączyć się do znających Zegrze. Kita zawsze się da gdzieś posadzić. Widziałem teren szkółki windsurfingowej przy hotelu 500, a w ostateczności opadnie na wodę. Bardziej martwię się niespodziankami w wodzie, dlatego szukam stałych bywalców. Kite jest dla mnie nowym wyzwaniem i daleko mi do waszych umiejętności (widziałem zdjęcia z ostatniego Wtorku), ale nie potrzebuję specjalnej opieki, dam sobie radę. Potrzebna mi wskazówka odkąd i dokąd jest bezpiecznie na zatoce. Trudno mi ostatnio wyrwać się na tydzień, lub dwa na Hel. Trzeba się w końcu przełamać i popływać na tym Zegrzu, a nie zastanawiać się ciągle czy to dobry pomysł.

Smokie
Kontaktowanie:

Post11 maja 2013, 04:36

W ostatecznosci to kite wyladuje predzej na drzewach ;)

Kucza
Latawiec: Bandit III 11m2

Post11 maja 2013, 16:18

Ja tam plywam od zeszłego roku więc specjalnych umiejętności nie należy mi przypisywać. Ale fakt, że wczesnie nauczylem sie zaciągać bar do skoków :)))))). A teraz szykuje sie porządne pływanie na helu od wtorku czy srody. Jak ktoś chętny to moge zabrać bo na progno na pewno sie wybiorę.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post13 maja 2013, 12:40

jjjg pisze:Do strachliwych nie należę, ale że i głupi nie jestem to chcę podłączyć się do znających Zegrze. Kita zawsze się da gdzieś posadzić. Widziałem teren szkółki windsurfingowej przy hotelu 500, a w ostateczności opadnie na wodę. Bardziej martwię się niespodziankami w wodzie, dlatego szukam stałych bywalców. Kite jest dla mnie nowym wyzwaniem i daleko mi do waszych umiejętności (widziałem zdjęcia z ostatniego Wtorku), ale nie potrzebuję specjalnej opieki, dam sobie radę. Potrzebna mi wskazówka odkąd i dokąd jest bezpiecznie na zatoce. Trudno mi ostatnio wyrwać się na tydzień, lub dwa na Hel. Trzeba się w końcu przełamać i popływać na tym Zegrzu, a nie zastanawiać się ciągle czy to dobry pomysł.

że dyskretnie zapytam: co ma teren hotelu 500 do awaryjnego lądowania latawca? Bo o ile w ogóle wieje na hotel 500 (co trafia się kilka razy w roku i z reguły jest to dość słaby wiatr), to gdy jest więcej niż 3 osoby w wodzie to jest już ciasno żeby wypłynąć, popływać i wrócić, nie ma płytkiej, więc każde lądowanie w wodzie to podnoszenie latawca praktycznie z plaży no i do tego wyjątkowo dużo drzew, łódek, bojek itp. A jak nie wieje na 500 to nie widzę możliwości awaryjnie spłynąć w tamto miejsce...

Smokie
Kontaktowanie:

Post13 maja 2013, 13:44

ze sie wtrace ale hotel 500 to nigdy nie był i nie będzie miejscówką wartą zachodu ;) spoty które się nadają do czegokolwiek to WDW, Dzika Plaża i Marina i jeszcze Panorama, ale ja nigdy nie widziałem sensu tam jechać jak WDW było otwarte.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post13 maja 2013, 13:48

oj tam duzo plasciej jest, na wdw jest ostry pierd..nik na wodzie

jjjg
Deska: NOBLIE
Latawiec: Cabrinha Crossbow 13

Post13 maja 2013, 14:12

Smokie pisze:ze sie wtrace ale hotel 500 to nigdy nie był i nie będzie miejscówką wartą zachodu ;) spoty które się nadają do czegokolwiek to WDW, Dzika Plaża i Marina i jeszcze Panorama, ale ja nigdy nie widziałem sensu tam jechać jak WDW było otwarte.

Stronę wcześniej Kucza pisał, że jest na Hotelu 500 i nieźle zaczyna powiewać. Pojechałem zobaczyć spot i jakie tam są warunki do pływania. Odpowiedziałem paralizatorowi (też z poprzedniej strony) na jego obawy, czy sobie poradzę z wylądowaniem kita. Nie uważam, że to jest dobre miejsce do pływania, molo, łódki, boje, liny w wodzie, drzewa, mało miejsca na lądowanie jeśli jest kilka osób, a u sąsiada łodzie ratownictwa, ale jak trzeba to sobie poradzę. Wolałbym WDW, lub dziką plażę ale sam nie będę pływać. Jak pisałem chętnie podłączę się do grupy „wsparcia” :) . Na marinie i Panoramie jeszcze nie byłem. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sniady
Deska: Laluz 135, FreestylFish NKB
Latawiec: Torch 8, RPM 12, Dyno 16
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post15 maja 2013, 13:28

Jeszcze trochę wcześnie, ale może jednak prognoza się utrzyma i będzie można w pt - sob, pośmigać.
Fajnie by było się wtedy pod jakaś załogę podpiąć, przynajmniej żeby mi pokazali gdzie dojechać, na wodzie to nie ma problemu się sobą zaopiekuję :)

batash

Post21 maja 2013, 21:43

mhmhm tak sobie myśle, ze może i ja sie odważe i jak bedzie dobra prognoza to wyciągne szmatke z szafy i pójde polatac.

Awatar użytkownika
D3t3c3
Latawiec: Cabrinha Convert 12/Ozone C4 9

Post24 maja 2013, 17:41

Jest ktos jutro na dzikiej? ;)

Edit.
Chociaz z drugiej strony bedzie burzowo troche.. ;/ Czemu mieszkamy w kraju w ktorym musi byc brzydka pogoda zeby polatac..

batash

Post24 maja 2013, 23:45

ja w każdej chwili moge podjechac daleko nie mam

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”