Ja osobiście uważam, ze trzeba zacząć od DOBREJ szkoły. Nie potrafię jednak nic doradzić na temat szkoleń kite tutaj w UK. Pytaj rożnych ludzi i idź tylko do szkółki z polecenia. Ja miałem szkolenie dawno w PL i było masakrycznie słabe, czego efektem była moja długa (zbyt długa) droga do momentu kiedy zacząłem samodzielnie pływać. Nie daj sie namówić tez na szkolenia typu 10h bo to niepotrzebne. Najlepiej jakies 4-5 h indywidualnie, a dalej już sam musisz powalczyć.
Jesli chodzi o to jak długo ja sie w Kitesurfing bawie...hm pewnie bedzie kilka lat z czego miedzyinnymi przez złe szkolenie na początku dopiero od jakiś 3 sezonów moge powiedzieć, ze plywam...wcześniej to szkoda gadać

I jeszcze jedno, zaraz jak skończysz szkolenie musisz mieć sprzęt, najlepiej własny. Nie licz na to, ze będziesz wypozyczal ze szkolek itp. Po pierwsze nie wszędzie gdzie sie pływa są szkółki, po drugie drogo. Musisz mieć sprzęt zeby przy każdej okazji, jesli tylko będziesz miał czas jechać na spot i pływać. Praktyka czyni mistrza.
Powodzenia!