Kto i Kiedy na Fuerte ?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
bellaiza
Latawiec: Naish Cult Sport, RRD Passion
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post28 kwie 2010, 23:39

march_in pisze:hehe.chodzilo mi o metry oszywiscie.i pomylilem sie silniejsze;)

Kiedyś kupowałam piwo na metry... Było oszsczywiście na odwagę baardzo dobre ;)

czareka
Deska: SU2 Carbon foilboard
Latawiec: Flysurfer Peak4 i inne
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post28 kwie 2010, 23:52

2. Laguna jest spora, ale nie ogromna (jest wąska). Po jednej stronie masz tyczki, a po drugiej jakieś krzaki w wodzie... mi się nie podoba. Moje kolana jej nie zniosą na 100%.

Laguna moze jest i waska tak do kilkuset metrow ale wiatr jest prostopadly do laguny wiec mozna latac po calej dlugosci. W poludniowej czesci laguny jest glebiej do 1m.

Tu kilka fot z laguny. Na dzjeciu adamo z dnia 27.4.

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek

Laguna jast moim zdaniem swietna. Plywasz pod same lezaki :-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Woo
Deska: Nobile
Latawiec: Slingshot (x2)

Post29 kwie 2010, 09:06

Nooo... wiedziałem, że coś nie gra z tymi niedogodnościami :) Niestety Izka ma tendencje do wyolbrzymiania problemów. Będzie mega :) już tylko 11 dni...

Pozdrawiam,
Woo

__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post29 kwie 2010, 17:47

ja tam w lutym pływałem w slipach :)

fakt woda zimna bo tą stronę afryki opływa zimny prąd morski ale po 4 dniu wyglądałem jak robotnik sezonowy i trzeba było coś z tym zrobić... lampa pełna wiec dawało rade

Awatar użytkownika
bellaiza

Post29 kwie 2010, 23:28

czareka pisze: Laguna moze jest i waska tak do kilkuset metrow ale wiatr jest prostopadly do laguny wiec mozna latac po calej dlugosci. W poludniowej czesci laguny jest glebiej do 1m.

Widziałam tylko tę część przy spocie - z chorągiewkami. I tej na pewno będę unikać. Generalnie ta lagunka to jedyna opcja dla początkujących, bo chyba całe wybrzeże tutaj wygląda tak, że już kilka-kilkanaście metrów od brzegu jest głęboko. Dziś byliśmy na Flag Beach na północy. Na początku patrzyłam z podziwem na kolesi, startujących kite'y z plaży, bo ja zawsze (w Egipcie) startowałam swego z wody. Tutaj też tak zrobiłam. No prawie :) na szczęście mój podniesiony kciuk zasłoniła fala dokładnie w momencie, w którym zalała mi głowę.
Szkoda, ze w Sotavento zawsze wieje dużo mocniej, niż w pozostałych częściach Fuerty. Na Flag Beach było dziś 15-20 węzłów, a na Sotavento ok 30-32. Najlepsza była fala na Flag Beach, która mnie dopadła dosłownie kilka metrów od brzegu. Dostaliśmy aż w plecy i ja się przewróciłam, szorując po piachu gołymi plecami. Fale są tam spektakularne, kiedy podnosi się poziom wody :)

czareka pisze:Laguna jast moim zdaniem swietna. Plywasz pod same lezaki :-)

No to ja p******* w te leżaki, bierz jakiś z tyłu ;)

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post29 kwie 2010, 23:40

jak ja ci zazdroszcze tej pogody.oby wszyscy, w tym ja, taka trafiali.
wypozycz sobie malego latawca i dawaj na wode a nie sie zastanawiasz czy tu czy tam.
kwestia dobrania sprzetu.

Awatar użytkownika
bellaiza

Post30 kwie 2010, 00:03

march_in pisze:jak ja ci zazdroszcze tej pogody.oby wszyscy, w tym ja, taka trafiali.
wypozycz sobie malego latawca i dawaj na wode a nie sie zastanawiasz czy tu czy tam.
kwestia dobrania sprzetu.

Nikt nam nie wypożyczy tu kite'a bez IKO3. Na całej wyspie nie ma dealera naish'a, więc też niczego nie dokupimy. Dlatego szukamy miejsc, w których 9 i 12m da radę. Dla takich, jak Ty to idealna pogoda - dla mnie to są za trudne warunki. Dziś strasznie sponiewieraliśmy nasze kite'y. Wystarczy, że latawka wpadnie do wody, a fale natychmiast ją poskręcają. Ciekawostką jest to, że np. na Flag Beach nie ma rescue. Jeśli Cię wywieje, nie ma Cię kto przywieźć.

Na moje pytanie, gdzie jest najbliższy spot dla początkujących usłyszałam "w Egipcie". Zatęskniłam tu za El Gouną. Chociaż miejsce jest cudne. Btw - dla tych, co chcą jechać do Costa Calma polecam hotel R2 Rio Calma. Tu mieszkamy i strasznie nam się podoba :)

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post30 kwie 2010, 00:26

a jak jest z tym iko 3. powiedzmy ze jak sie ma iko 2 to mozna wziac u nich iko 3 tylko?na stronie to nie bardzo widzialem.oni daja tam iko?ile to kosztuje?

czareka
Deska: SU2 Carbon foilboard
Latawiec: Flysurfer Peak4 i inne
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post30 kwie 2010, 00:31

Chociaż miejsce jest cudne. Btw - dla tych, co chcą jechać do Costa Calma polecam hotel R2 Rio Calma. Tu mieszkamy i strasznie nam się podoba :)

A moze by zrobic jakas liste hoteli przy Sotavento tak, zeby innym bylo juz latwiej. Ja osobiscie mialem okazje zabawic juz w

- Los Gorriones 8/10 Punktow
- Golden Beach 7/10 Punktow
- Sotavento Beach Club 6/10 Punktow dobre jedzenie, czyste pokoje ale kiepskie lozko i starsze wyposazenie.
- H10 7/10 Punktow
- Hotel Paraiso 8/10 (wlasne wyzywienie, najblizej spotu)
- "1, 2 - Fly" 4/10 (W prospekcie 4* na miejscu zrobily sie 3*, a w rzeczywistosci jakies moze 1,5* - nie polecam)

To taka krotka punktacja bez dluzszego opisu.

Jest sporo opisow hoteli na HolidayCheck ale nie pasuja jednak do kiterow. Moim zdaniem, wiec taki watek o hotelach moglby sie przydac?

W Hotelu Los Gorriones w sklepie Rene Egli mozna kupic 7m2 Cabrinha Convert z barem i linkami za 250,-€ Stan jest calkiem calkiem i maja podobno wymienione Tuby na nowe. Obok sklepu jest warsztat, w ktorym prauje Andrzej (mowi po polsku) i on te kity doprowadza do porzadku. Zna historie kazdego z kitow.

Co do wypozyczania kitow bez licencji to najlepiej udac sie do Hose na stacji Rene Egli i z nim pogadac. Jak mu sie pokaze, ze potrafi sie doplynac do brzegu to pozyczy kite. Innym nie chce sie chyba tym zajmowac i zbywaja, ze trzeba miec licencje. Ja wlasnie w ostatni dzien plywalem na pozyczonej 7m2 i nie mam rowniez licencji.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Woo
Deska: Nobile
Latawiec: Slingshot (x2)

Post30 kwie 2010, 09:02

bellaiza pisze:Dostaliśmy aż w plecy i ja się przewróciłam, szorując po piachu gołymi plecami.

Iza, ale nic Ci się nie stało ?!?!? :)

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post30 kwie 2010, 09:42

Kod: Zaznacz cały

Na moje pytanie, gdzie jest najbliższy spot dla początkujących usłyszałam "w Egipcie".

gdybys przeczytala inne watki o Fuerte, to bys wiedziala, ze Fuerte nie jest dobrym miejscem dla poczatkujacych.
Poludnie - super laguna (czasem za plytka, lub w ogole jej nie ma), ale wiatr mega nierowny i czesto mega mocny - czyli slaba opcja,
na otwartym morzu wiatr prawie ze centralnie offshore, wiec powodzenia jezeli jestes sredniakiem
polnoc - flag beach niby wiatr rowny, ale za to skaly przy brzegu (pod woda) i wiatr lekko off shore... - jeszcze gorzej dla poczatkujacego
polnoc - Cottilo, fala - odpada dla poczatkujacych, ale po drugiej stronie latarni sa lagunki,
jezeli ktos sie nie boi skal to jest rowny wiatr i plaska woda, ale lagunki w miare male i dookola pelno skal z lawy powulkanicznej...

rok temu pisalem o Fuerte, gdzie bylem mocno rozczarowany ta wyspa - wlasnie przez TRUDNE warunki do kajta, moja dziewczyna poplywala bardzo malo, ja wiecej - wysokosc jakos juz trzymam.
Co prawda dzisiaj jeszcze raz bym tam pojechal. Fala w Cottilo super sprawa, lagunki gdy puste tez, urok Sotavento jest ogromny, widoki na flag beach bardzo ladne... tak wiec i plusy i minusy, ale na pewno nie lajtowe plywanie dla poczatkujacych sredniakow.

Awatar użytkownika
robinm
Deska: Nobile, North
Latawiec: Nemesis, Bandit
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post30 kwie 2010, 10:23

Jesteśmy na Lanzarocie i miejsce na kite wave chyba jedno z lepszych na Kanarach. Wiatr równy, a fale duże i długie. Fale się fajnie załamują, dno piaszczyste, jeździ się na jednej po 200m. Oczywiście absolutnie wyspa nie nadaje się dla początkujących.
W porównaniu z Fuerte nie ma tak wielu opcji pływania praktycznie tylko Famara lub jak wieje z drugiej strony playa Honda.
Także miejsce specyficzne poleciłbym tym którzy chcą się nauczyć surfować, a jak wieje to pojeździć na kite na falach.
Jeżeli tak się nastawisz to nie będziesz rozczarowany.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2010, 10:24 przez robinm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
robinm
Deska: Nobile, North
Latawiec: Nemesis, Bandit
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post30 kwie 2010, 10:23

Powodzenia na Fuerte

Awatar użytkownika
bellaiza

Post30 kwie 2010, 23:27

march_in pisze:a jak jest z tym iko 3. powiedzmy ze jak sie ma iko 2 to mozna wziac u nich iko 3 tylko?na stronie to nie bardzo widzialem.oni daja tam iko?ile to kosztuje?

Zasady są takie same, jak te, odnośnie rescue, o których pisałam na początku - musisz mieć iko3 lub umiejętności równe iko3. Sprawdzą jak pływasz i wypożyczą Ci, co zechcesz, więc nie masz się o co martwić :)

Awatar użytkownika
bellaiza

Post30 kwie 2010, 23:37

czareka pisze: A moze by zrobic jakas liste hoteli przy Sotavento tak, zeby innym bylo juz latwiej(...)

R2 Rio Calma - 10/10 :)

czareka pisze: W Hotelu Los Gorriones w sklepie Rene Egli mozna kupic 7m2 Cabrinha Convert z barem i linkami za 250,-€ Stan jest calkiem calkiem i maja podobno wymienione Tuby na nowe. Obok sklepu jest warsztat, w ktorym prauje Andrzej (mowi po polsku) i on te kity doprowadza do porzadku. Zna historie kazdego z kitow.

Dziś już byłam bliska kupienia Cabrinha 5m2. Tylko ich szef ostrzegał przed kupowaniem Convert, bo są poszkółkowe i często się rozpadają tuż po zakupie. Polecał w zw. z tym Switchblade - te są tylko z wypożyczalni. Andrzeja poznaliśmy i bardzo nam pomógł.

czareka pisze: Co do wypozyczania kitow bez licencji to najlepiej udac sie do Hose na stacji Rene Egli i z nim pogadac. Jak mu sie pokaze, ze potrafi sie doplynac do brzegu to pozyczy kite. (...)

Gdybym tylko umiała odpłynąć od brzegu, na pewno potrafiłabym również do niego dopłynąć, hehehe. Mi ten kite jest potrzebny do tego, aby nauczyć się chociaż tego pierwszego. Potem mam jeszcze limit na karcie, który wystarczy na te wszystkie akcje ratownicze, za które się płaci bez wykupionego rescue.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”