kto/gdzie/kiedy z Białegostoku?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2006, 23:27

Witam!

jak w temacie. czy ktoś z Białegostoku/Podlasia lata? gdzie (oprócz Siemianówki)? Może udałoby sie stworzyć większą grupę wyjazdową? Pozdrowienia i czekam na odzew!

peg

Awatar użytkownika
w@riat
Kontaktowanie:

Post28 wrz 2006, 00:02

Zawsze, wszędzie i wszyscy :) Daj znać: 3762246
A chodzi dokładnie o: wodę, ląd czy śnieg ?

Awatar użytkownika
SZERYF
Kontaktowanie:

Post28 wrz 2006, 14:34

hej . Lecimy do El Gouny w listopadzie , jedziesz z nami ?:)

Obrazek

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post28 wrz 2006, 16:35

Witam!

widzę, że mamy już 3-osobową grupę! ;) Mariusz - rezygnuję z Egiptu - nie mam banku także z kasą krucho (poza tym z 12 to musiałbym chyba włożyć do plecaka sporo ołowiu ;)). Będę pływał w tej naszej zimnej wodzie tak długo jak się da.

Chciałbym byśmy podzielili się doświadczeniami odnośnie spotów w okolicy - Siemianówka (byłem i jest ok), Nowe Guty (nie byłem) - to te, o których słyszałem. Czy jest coś oprócz tego? Może stworzymy ekipę wyjazdową dzięki czemu łatwiej, taniej i weselej będzie podróżować i latać na spotach? ciekawie byłoby od czasu do czasu wybrać się wspólnie na północ - Rewa, Hycel Celpski. Piszcie!

peg

Awatar użytkownika
SZERYF
Kontaktowanie:

Post28 wrz 2006, 20:12

Wpadaj na siemianówke na weekend pogadamy przy piwsku i ognisku :)

Obrazek

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2006, 09:27

cześć
jestem z ełku więc na Nowe Guty mam rzut beretem. Jestem początkującv więc trudno mi się wypowiadać o tym spocie jako fachowiec, ale podzielę się taką opinią laika:
dojazd bardzo dobry od strony orzysza, albo na pisz. albo na mikołajki, można dojechać z obu stron
- warunkiem pływania jest wiatr zachodni lub zbliżone
- wiadomo to śniardwy więc wieje prawie zawsze
- ja uczę się na takiej ogólnie dostępnej plaży wiejskiej, ale widziałem że WS zatrzymują się na początku wioski przy dużym kempingu
- spotakałem się z opiniami że strasznie tam kradną ale dla mnie jeszcze nic nie zginęło
- dosyć płytka cała zatoka więc można daleko wyjść w wodę
- czasami przeszkadzają zacumowane na bojkach łódki, ale ostatnimi cxzasy jest ich coraz mniej
Jak powieje ( na co się nie zanosi) to będę tam w sobotę i niedzielę
pozdrawiam

Awatar użytkownika
dzygit

Post30 wrz 2006, 12:45

Przyjezdżam na Siemianówkę lub Nowe Guty na prognozy. Zależy od kierunku wiatru. Kierunek zachodni to Śniardwy, kierunki wschodnie na bank pływanie nad Siemianówką. Lubię Śiemianówkę ze względu na doborowe towarzystwo weekendowe :wink:
Pozdrowienia dla Szeryfa, W@riata i wszystkich walczacych na tym akwenie.

Gość

Post01 paź 2006, 13:45

Oto dowód - Dzygit wstrzelony w wróżbę wiatrową na maxa :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Tajdżi

Post01 paź 2006, 19:48

plywa moze z Wami czasem Marek , ok 40-45 , "Suchy" ?

Awatar użytkownika
SZERYF
Kontaktowanie:

Post02 paź 2006, 14:18

prezes powoli przesiada sie na kajta ;) z wiekiem Marka troche przesadziłes :)

Awatar użytkownika
123
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post02 paź 2006, 14:59

W którym miejscu na Siemianówce pływacie? Jaki tam jest dojazd?[/list]

Awatar użytkownika
SZERYF
Kontaktowanie:

Post02 paź 2006, 21:34

Obrazek

Zbiornik wody Siemianówka zlokalizowany w dolinie górnej Narwi w województwie podlaskim postał w latach 1977-1990 w wyniku spiętrzenia wody zaporą ziemną zbudowaną w przewężeniu doliny w 367,38 kilometrze biegu rzeki w rejonie Łuka i Rybaki. Powierzchnia zlewni w tym przekroju wynosi 1094 km2. Zbiornik znajduje się na terenie gmin Michałowo i Narewka - obszarze objętym projektem Zielonych Płuc Polski.
Przy maksymalnym poziomie spiętrzenia 145,00 m n.p.m. jest to 79,5 mln m3 wody zgromadzonych na powierzchni 32,5 km2. Długość zalewu wynosi 11 km, szerokość od 0,8 km w rejonie zapory do 4,5 km w jego części środkowej, a średnia głębokość 3,5 m. Pojemność użyteczna zbiornika równa jest 62 mln m3. Przy spiętrzeniu maksymalnym - na poziomie korony progu stałego budowli upustowej równym 142,30 m n.p.m. - powierzchnia zalewu wynosi 11,7 km2, pojemność zbiornika 17,5 mln m3, a średnia głębokość 1,5 m.
Wybudowany zbiornik spełnia znaczącą rolę w gospodarce regionu. Do jego funkcji należą: zasilanie wodą w okresach niżówkowych Narwiańskiego Parku Narodowego na powierzchni ponad 20 tys. ha, nawadnianie ok. 6000 ha użytków rolnych w dolinie Narwi i ok. 7000 ha na obiekcie Bagno Wizna, wykorzystanie spiętrzenia dla celów energetycznych, prowadzenie zorganizowanej gospodarki rybackiej, rozwój turystyki i rekreacji.

Obrazek

Walory

Dolina Górnej Narwi jest bardzo bogata przyrodniczo. Zachowała wiele naturalnych cech. W tym rejonie o nierozwiniętym przemyśle i niskim zagęszczeniu ludności pozostały miejsca o wysokich walorach przyrodniczych. Powstały zbiornik retencyjny "Siemianówka" ma szczególne znaczenie dla gospodarki wodnej doliny. Na obrzeżach, a szczególnie za nasypem kolejowym jest mocno rozwinięta roślinność wodna. Tworzą ją różne gatunki turzyc: trzcina pospolita, mozga trzcinowata. i inne i gatunki błotne i szuwarowe. Na zalewie "Siemianówka" i terenie przyległym stwierdzano 164 gatunki ptaków, z czego 112 gnieździ się na tym terenie. Najliczniej występuje mewa śmieszka, łyska, rybitwa czarna, z kaczek czernica i krzyżówka. W szuwarach występuje potrzos, rokitniczka i trzcinniczek. Znajduje się tutaj 50 gatunków ptaków zagrożonych w skali globalnej i europejskiej. Są to między innymi: bąk świstun, błotniak zbożowy, błotniak łąkowy, kureczka kropiatka, batalion, dubelt, perkoz rdzawoszyi, cietrzew; derkacz, mewa mała, rybitwa białowąsa, rybitwa białoskrzydła, wodniczka, wąsatka. Najcenniejszym gatunkiem jest rybitwa białowąsa. W 1991 r. zanotowano 62-70 jej par, co stanowi gonad 50% krajowej populacji. Również tutaj zanotowano większość populacji rybitwy białoskrzydłej. Na tym akwenie gnieździ się 18 gatunków ptaków łownych. Liczba kaczek na jesieni dochodzi do 200 000 szt. Zbiornik Siemianówka wg Lewartowskiego Z.( 1991r.) posiada największą koncentrację ptaków w całym regionie Niziny Północno-podlaskiej. Obrzeża zbiornika są ostoją łosi jelenia europejskiego, sarny, dzika, lisa. Często odwiedza południowy brzeg żubr. Na polowanie swoje przybywa wilk. Stałymi mieszkańcami zalewu i rowów dopływowych są bobry, norka europejska i amerykańska, wydra, jenot, kuna, borsuk.

[img]http://www.wrotapodlasia.pl/NR/rdonlyres/A85A2807-2474-4EE4-B39E-FE9AEF642DB7/2749/konsiemianówka1.jpg[/img]

Obrazek

Rezerwat Gorbacz
W odległości 8 km od zbiornika, jadąc na północny zachód znajduje się rezerwat utworzony w 1966 r. Zajmuje on powierzchnię 113,73 ha. Prawie całą jego powierzchnię pokrywają torfy niskie oraz wysokie o miąższości 5 - 6 m. Stwierdzono w nich dużą zawartość boru, manganu, jodu, związków bitumicznych, które mają dużą właściwości lecznicze. Znajdujące się w środku rezerwatu reliktowe jezioro olgotroficzne o pow. 12,71 ha i głębokości 0,2 - 1,0 metrów posiada bogatą i rzadko występującą florę. Dno jeziora porastają ramienice, rdestnice, grzybienie północne, a brzegi - pływające pło, szuwar trzcinowy, łazowisko. Duże połacie pła pokrywa żurawina tworząc zwarty kobierzec. W pobliżu jeziora spotyka się niektóre gatunki Chamedafne rzadko występujące w Polsce. Występują tutaj mszaki: tujowiec, skorpionowiec, !#!parzęchlin!#!. Bogata jest również fauna rezerwatu.

Zapraszamy :)

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post02 paź 2006, 21:51

No toś mi chłopie zaimponowaaaałłłłł!! ;)

Właśnie tam pływamy. Serdecznie zapraszamy!!

Awatar użytkownika
SZERYF
Kontaktowanie:

Post02 paź 2006, 22:34

" bąk świstun " hahhaa . A te konie to na wejku ciągają jak nie wieje za garnek zboża :)

Awatar użytkownika
Tajdżi

Post14 paź 2006, 16:33

wybiera sie ktos moze jutro na Buggy jutro ?? ? Krywlany ? ?

prognoza gada ze 4 ma wiac

? :?: ?

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”