Kitesurfing okolice Poznania

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
syska

Post26 mar 2015, 09:27

Witam. Chciałabym wykupić kurs mężowi z kitesurfingu najlepiej w okolicy Poznania. Odległość może być nawet 200 km od Poznania. Chałupy czy Jastarnia trochę za daleko. Proszę o pomoc gdzie znajdę szkołę która prowadzi kurs IKO I + II gdzieś nad pobliskim jeziorem. Przeszukałam forum, ale niestety nic nie znalazłam :( wszystkie zamieszczone linki są niestety ze szkół które prowadzą kursy wyjazdowe. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
nindza
Deska: paździerz
Latawiec: pompowany
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2015, 09:31

a co boisz się męża za daleko wypuszczać od bazy :)

Awatar użytkownika
syska

Post26 mar 2015, 09:49

Hi hi :) nie w tym rzecz. Niedługo urodzi nam się maleństwo, więc z tego powodu nie jest wskazane by był za daleko od domu :)

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post26 mar 2015, 09:52

Rozsądne spoty do nauki najbliżej Poznania to Miedwie i Wolin. Poniżej linki do przykładowych szkółek
http://www.kiteinstruktor.com.pl/index.php/lokalizacja/
http://www.miedwiesport.pl/
Jak go wciągnie i tak będzie jeździł na półwysep ... :twisted:

Awatar użytkownika
syska

Post26 mar 2015, 09:55

Jak maleństwo będzie troszkę większe sama będę go wyciągać bo też chcę spróbować :) Ale termin na czerwiec więc w tym sezonie mi się nie uda. Chociaż mąż ucieszy się z prezentu urodzinowego :) Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2015, 10:52

mazar pisze:Rozsądne spoty do nauki najbliżej Poznania to Miedwie i Wolin. Poniżej linki do przykładowych szkółek

Jak go wciągnie i tak będzie jeździł na półwysep ... :twisted:

..z Poznania na Wolin jest ponad 300 km (wedle Gogle Maps) - to już serio lepiej dorzucić te 50 km na Półwysep jednak :hand:

1 3 dniowy weekend z mocną prognozą i podstawy na tym łatwym akwenie opanuje :idea:

peace

JanuszD
Deska: TS/Hadlow/Spike
Latawiec: Rebel/Dyno/XR4
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post26 mar 2015, 12:03

W bliskiej okolicy Poznania jedyne miejsce, które moim zdaniem nadaje się do nauki to Żnin, krowia łączka przy prognozie wiatru z południa. Nie mam pojęcia czy ktoś tam szkoli, na bank nie ma szkółki więc tylko prywatne inicjatywy.
To jest jedyne miejsce, które znam w pobliżu, gdzie jest dość długo płytko.
Dwa podstawowe problemy z tym miejscem to sam osobiście rozciąłem sobie palec na szkle (jak to w polskich jeziorach) i czystość wody. No i krowy, które czasami lubią wpaść na wypas spocik :)

Jeśli miałbym wybierać między Wolinem, a półwyspem to zdecydowanie wybrałbym półwysep. Na Wolin na jeden dzień bym się nie wybierał, a na dwa dni wolałbym półwysep.

Natomiast Mazar dobrze prawi, że Miedwie jest jakimś pomysłem pośrednim (na upartego można na Miedwie wyskoczyć na 1 dzień, na półwysep bez sensu.

Brutus
Deska: Nobile, SU2
Latawiec: RRD, NKB, Nobile
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 21 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2015, 13:33

Syska, szkolenie prywatne jeziorowe może i trwać cały sezon albo i dwa...bo to wiatr się skończy, bo zbyt porywisty, bo głęboko, bo w ogóle przez miesiąc go nie będzie...a i z tych samych powodów jest niebezpieczne + drzewa, porty, brak asekuracji więc powinno bardziej zależeć Ci na obecności męża w całości juz po porodzie niż 100-u km drogi.

Nic nie znajdziesz bo nic nie ma ...dlaczego nie ma wytłumaczyłem wyżej.

mazar

Post26 mar 2015, 13:53

Po wydłużeniu S-ki w zeszłym roku na Wolin i Miedwie jedzie się bardzo sprawnie, zdecydowanie szybciej niż na półwysep, nie porównując już czasu w sezonie letnim, gdzie już na autostradzie można utknąć.
Wyjeżdżając z rana ma się furę czasu na pływanie i spokojny wieczorny powrót - kwestia chęci, czasu i ekonomiki takiego jeżdżenia - w większym gronie jest bardzo OK :D .
Co do Żnina to nie polecam na początek, moim zdaniem płytkiego jest tyle co na Bytyniu w Gorszewicach, już lepsza Kamienica przy kierunku z północy (choć jej również nie polecam na sam początek) - po prawej stronie dalej od plaży, co widać na mapach googla jest sporo miejsca i część osób wykorzystuje je właśnie do nauki pierwszych startów, spływając do brzegu.

Brutus
Deska: Nobile, SU2
Latawiec: RRD, NKB, Nobile
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 21 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2015, 14:24

Janusz, ta łączka na Żninie to tu ?
Załączniki
znin.jpg
znin.jpg (45.13 KiB) Przejrzano 1622 razy

JanuszD
Deska: TS/Hadlow/Spike
Latawiec: Rebel/Dyno/XR4
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post26 mar 2015, 14:34

Brutus pisze:Janusz, ta łączka na Żninie to tu ?

Si, si. dokładnie ta łączka. Nie pływałem na Bytyniu więc ciężko mi porównać. Moim zdaniem na Żninie da się szkolić. Wiadomo, że są lepsze miejsca.

Awatar użytkownika
Wiktorek
Deska: Skywalker, OR Mako!
Latawiec: RRDs, Rally
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 11 razy

Post26 mar 2015, 15:52

Nie wiem, czy da się bezpiecznie szkolić w Żninie, ale na pewno wie Yanosik http://www.topkite.pl/. Z tego co wiem, stamtąd pochodzi, ale szkoli też i na półwyspie. Poza tym nie znam innej szkółki uczącej w okolicy (jest sporo innych, ale rezydują na półwyspie).

PS. Co do półwyspu i Wolina, półwysep lepszy, Wolin ZNACZNIE szybciej (dystans, jakość drogi, korki). W sumie i tak ważna jest PROGNOZA.

Awatar użytkownika
syska

Post27 mar 2015, 11:15

Dziękuję za tak liczne odpowiedzi :) teraz to już sama się zastanawiam gdzie będzie dobrze. Oczywiste że półwysep lepszy, ale jak wygląda trasa z Poznania?

mazar

Post27 mar 2015, 18:30

Dobrze będzie na półwyspie, urodzić zawsze możesz w Pucku lub w Wejherowie :D

Awatar użytkownika
nindza
Deska: paździerz
Latawiec: pompowany
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie: