Mierzeja Wislana

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
Belzebub_Wro

Post04 cze 2006, 12:37

Elo

Gdzie mozna dobrze poplywac przy kierunku PN na Mierzej Wislanej GDzie jest sensowny dostep do plazy itp Chetnie dowiedzialbym sie rowniez czegosc na temat Kadyn lub Tolkmicka

Pozdr

T

.

Post04 cze 2006, 19:31

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post05 cze 2006, 07:48

O właśnie - miałem dzisiaj zapytać - czy w Kadynach lub okolicach jest jakeiś pole namiotowe :?: I równocześnie może wiecie czy można tam wynająć jakis pokoik (to w przypadku gdyby lato było takie jak za oknem :( )

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post05 cze 2006, 08:52

W Kadynach pole namiotowe kiedyś było, ale jak jest teraz nie wiem, (na 100% jest w Elblągu przy Starówce) co do pokoi w "centrum" to jest hotel, ale ceny mogą porażać, ponieważ hotel jest nastawiony na turystów z zachodu. Ze znalezieniem pokoju u lokalesów nie powinno być problemu, jeśli w Kadynach nic nie ma to można próbować w Suchaczu lub Tolkmicku...

Co do plaży, najlepsza miejscówka jest w Kadynach, plaża jest dość długa i szeroka, w Suchaczu jest maleńka i zarazem zatłoczona, co do tolkmicka się nie wypowiadam, bo tam nie byłem na plaży :)

kilkanascie fotek z kadyn

rok 2005
rok 2006

Kadyny są rewelacyjnym spotem dla początkujących, uważam nawet ze lepszym od Helu, minus to duża płycizna (głębia do kolan zaczyna się kilkaset metrów od brzegu) ale dla początkujących to zaleta nie wada, dla średnio zawansowanych może stanowić problem...

Kolejny minus to brak jakiejkolwiek infrastruktury sanitarnej, jeśli nam się zachce to trzeba "walić" w trzcinach lub w pobliskim lasku :(

Mierzeja wiślana...

Tu do wyboru mamy kilka miejscówek, jeśli jedziesz z wawy i na mierzeje zjeżdżasz w Nowym dworze gdańskim to pierwsza miejscowość to Stegna, następnie Sztutowo, Kąty Rybackie, Krynica Morska i Piaski.

Ze względu na zarośnięty brzeg zalewu wiślanego miejscówki te średnio nadają się do pływania na zalewie, w krynicy morskiej za portem w kierunku Piasków (na wysokości Ośrodka wczasowego Bursztyn) niby jest długa na 100 m piaszczysta plaża ale jej szerokość to 3-4 m, do tego dostęp do niej jest utrudniony trzeba się przebijać przez mokradła i trzciny ...

W/w miejscówki raczej stworzone są do pływania na Bałtyku, najszersza plaża jest w Krynicy i Piaskach ...
Dostęp do Plaży:
Niby miejscówki są położone nad sama plaża, ale np. w Stegnie od centrum do plaży jest 3 km, można niby podjechać samochodem, ale w sezonie znalezienie miejsca na zaparkowanie graniczy z cudem, w Krynicy i Piaskach można dojechać do samej plaży (trzeba przejść tylko przez wydmy)

Infrastruktura

Z racji tego ze są to Miejscowości wczasowe przy plażach ulokowane są bary i toalety, w centrach są sklepy spożywcze i z pamiątkami J oraz Kościoły (tak na marginesie pamiętam czasy jak w Piaskach był tylko sklep spożywczy SPOLEM i Kościół :D)
Ze znalezieniem miejsc noclegowych nie powinno być problemu, mamy do wyboru Ośrodki wczasowe lub prywatne kwatery, cenny różne, trzeba dzwonić i się dowiadywać ...
Dla pływających mogę polecić dwa Ośrodki w Krynicy Morskiej ulokowane nad sama plażą (od bramy do plaży jest może 100 m) Tęcza i Cukropol (stara nazwa, nie wiem jak teraz się nazywa ośrodek)...

To by było na tyle... Jeśli cos sobie przypomnę postaram się dopisać...

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post05 cze 2006, 09:06

Czyli całkiem całkiem, chociaż z drobnymi mankamentami. Najbardziej mnie korcą Kadyny ze względu na bliskość i chyba lepsze ulokowanie geograficzne pod wzgledem przeciętnych wiatrów u nas. Z tym, że to co piszesz - brak infrastruktury. Jest to do zniesienia chociaż czasami przeszkadza. Druga sprawa to właśnie nocleg. Jeżeli cięzko coś znaleźć to może być kiepsko gdy się pojedzie i nagle się okaże że nie ma gdzie spać a na zewnątrz przeciętne 13C w ciagu dnia :(

Z drugiej strony chcę tam podjechać bo dojeżdżanie w weekendy z Wawy na płw. to tragedia - właściwie chyab tylko w nocy da się przejechać spokojnie i z krótkimi postojami. Po pracy wieczorem albo z samego rana będzie zawsze ciasno. A przecież jadę popływać a nie postać w korku...

Tak czy inaczej - dzięki za obszerne info. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś ciekawe wiadomości -czekam na odp.

Awatar użytkownika
Belzebub_Wro

Post05 cze 2006, 18:28

Jestem wlasnie na Mierzei Odczucia mieszaane Krynica -plaza zapakowana geriartykami z Niemiec Zeby spokojnie sie rozlozyc pojecalem do Katow Rybackich Tam rzeczywiscie plaza pusta ale trzeba kawal dymac na pieszo od drogi (akurat nie pojechalem autem)Plaza ewezsza niz Na Helu ale jest OK Fala taka se moze jutro bedziej lepiej ale raczej na jakas regularna fale nie ma co liczyc Generalnie fajnie bo pusto i jakas odmiana po HElu BRak falochronow rowniez na plus OD strony Katow nie da chyba rady plywac na Zalewie przy innych kierunkach wiec to raczej minus w stosunku do zatoki MImo wszytko jak na plywanie na morzu wyglada to ciekawie Jurto ma byc fala 2,5-3 m moze bedzie ciekawiej Zauwazylem an mapach ze czesto gesto polnoc nie dochodzi na HEl a wieje na Zalewie Wislanym obok powyzszych minusow uwazam ze moze byc to niezla alternatywa w stosunku do zatloczonego i ciezko dostepnego Helu

Pozdr

Awatar użytkownika
Neykon

Post06 cze 2006, 07:36

Proponuje podjechać jeszcze do Piasków (11 km za krynicą) ale tylko samochodem, bo autobusem nie ma sensu, trzeba w pip drogi naginać do plaży. A i po drodze można wpaść na plażę dla nudystów :D ...

Co do alternatywy dla Helu, chyba trzeba wam ostudzić zapał :( mierzeja latem jest zapchana na maksa, w korkach stoi się po kilka godzin. Lepiej już wybrać się do kadyn ale tam o wave trzeba zapomnieć ...

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post06 cze 2006, 07:53

No właśnie ja jeżeli już to tylko do Kasyn. Głównie ze względu na odległość a poza tym mam wrazenie, że dojazd powinien byćłatwiejszy niż na płw lub mierzeję. Z drugiej strony i tak chyba wybór miejsca będzie zależał od kierunku wiatru.

Belzebub - jak jesteśna miejscu to moze wyskoczyłbyś na jeden dzień do Kadyn :?: :D

Awatar użytkownika
Neykon

Post06 cze 2006, 09:03

onzo pisze:No właśnie ja jeżeli już to tylko do Kasyn. Głównie ze względu na odległość a poza tym mam wrazenie, że dojazd powinien byćłatwiejszy niż na płw lub mierzeję.

Dojazd jest bardzo łatwy i za razem szybki ...

Lecą z wwa 7, prawie objeżdżasz Elbląg, następnie na ostatnim zjeździe wbijasz się w miasto (droga na Braniewo ul. Trasa Unii Europejskiej :lol: ) zjeżdżasz z mostu i w lewo na ul. Browarna i cały czas prosto ul. Mazurska, wylatujesz z Elbląga kierujesz się na Jagodno, potem Suchac i Kadyny. Można tez lecieć na Braniewo, Berlinką ale według mnie nie ma sensu...

Jakby ktoś nie wiedział jak dojechać do plaży w Kadynach (chyba nie ma znaków), wpadamy do kadyn, mijamy cegielnie następnie jakiś tysiącletni dąb (po prawej), jedziemy do ostrego zakrętu w lewo (po prawej będzie Hotel Kadyny) i na końcu zakrętu dajemy prosto na dworzec PKP (taki kawał betonu w lesie) i piaszczysta drogą a następnie betonową dojeżdżamy do plaży parkujemy przy wale ochronnym i terrrrrrrreeeeee jesteśmy :wink:

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post06 cze 2006, 09:07

Jak jużjesteś taki uprzejmy ney to napisz proszę jak to jest z Kątami Rybackimi. Piszesz,że mierzeja w sezonie zapchana, ale z drugiej strony Kąty są na samym wjeździe, wiec może jest szansa dojechać tam w jakimś sensopwnym czasie przejazdu. Chyba, że zapchana jest cała droga od Nowego Dworu Gdańskiego :?:

Koniecznie sprawdzę te Kadyny, może nawet w weekend czerwcowy o ile zawieje z dobrej strony.

Dzięki ney

Awatar użytkownika
Neykon

Post06 cze 2006, 09:36

Obrazek

:roll: Onzo Kąty akurat nie są pierwsze wjeżdżając od strony Nowego Dworu, na mierzeje można wjechać dwoma drogami przypuszczam ze będziesz jechał z wwa wiec masz do wyboru zjazd za Nowym Dworem Gdańskim mimo tego ze od paru lat jest zainstalowana sygnalizacja świetlna, która to niby miała usprawnić ruch w tym miejscu robią się korki, w sezonie często ruchem na tym skrzyżowaniu kieruje Policjant ... druga droga: to jedziemy na Gdańsk, mijamy Nowy Dwór i przed lub za mostem na Wiśle (nie pamiętam) zjeżdżamy na Mikoszewo. W Stegnie obie drogi się łączą i żółwim tempem poruszamy się do wyznaczonego celu. Jeśli chcesz szybko i bez problemów dojechać na mierzeje to radze wybrać się np. w czwartek w nocy, jak jest ciepło to w piątek ciągnie cala Polska, a wracać w Poniedziałek rano.

Kąty Rybackie według mnie to tak większa dziura :) daleko do plaży itd. szczerze polecam Krynice Morską a miejsce do Pływania to plaża w okolicach jednostki wojskowej lub Piaski (odludzie na maksa), szeroka plaża o wiele większe zafalowanie itd. A i najważniejsze w Piaskach przebiega granica tak wiec za bardzo się nie rozpędzaj na lewym halsie heheheh

jak znajde płyte to zapodam fotki plaż na mierzeji

pozdr

Awatar użytkownika
Belzebub_Wro

Post06 cze 2006, 09:51

Elo Onzo

Dziei za zaproszenie ale rozp***,,, kondona na glownej tubie o jakis jeb... patyk czy cos ,takze o plywaniu moge zapomniec ..Milego plywania choc ten wiatr dzis nie jest zachwycajacy

Pozdr

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post06 cze 2006, 09:54

To ja dorzuce swoje 3 grosze. Wiec tak jak pisal Ney, Stegna jest najbliższą nadmorska miejscowościa. Plaża nie jest jakaś mega szeroka, chociaż nie wiem jak to wygląda przy spokojnym morzu. Tutaj masz fotkę plaży :arrow: http://www.kiteportal.pl/galerie/displa ... =367&pos=1
Podejrzewam ze w sezonie to plaża jest napchana, ale my nie zaobserwowaliśmy.
Jeśli nie ciągnie Cię na morze to rzeczywiście Kadyny są najlepszym rozwiązaniem. Miejscówka krajobrazowo urzeka. A w zasadzie dojazd do niej. Samo plywania po czopie to jak kto lubi. Jak dla mnie to bez rewelki. Najwiekszym minusem jest zasyfiala woda. Nie zycze przypadkowego "łyczka". Chociaż myślę, że w dużej mierze jest to zależne od siły wiatru i zafalowania.
Na pewno warto tam pojechac wiec nie ma co sie zastanawiac ;)

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post06 cze 2006, 10:41

Wiesz Smokie - morze mnie ciągnie bo to supełnie inne pływanie poza tym skakanie z fali jest miodzio :D :D Ale moja druga połowa musi mieć ląd pod nogami żeby popływać, więc nie przekonam jej do jechania w miejsce gdzie będzie mogła pływać tylko na morzu. Po prostu nie wejdzie do wody. A wtedy to już tylko krok do zaniechania wyjazdów w ogóle, a przecież taka kobieta (która chce jeździć i pływać i moknąć w deszczu pomagając spakować latawiec, czekająca z ręcznikiem na brzegu i pomagajaca zdjąć piankę i do tego nie wymagająca spania na kwaterce) to skarb :D Trzeba zachować to jak najdłużej ;)

Dobra - jadę do tych Kadyn, a jak będzie inny kierunek to morze wbiję sięna mierzeję - zobaczymy.

Belzebub - skoro rozwaliłeś tubę to i tak nie masz jak plywać - zrób sobie wycieczkę krajoznawczą i powiedz jak było ;)

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post06 cze 2006, 11:30

Belzebub_Wro pisze:... ale rozp***,,, kondona na glownej tubie o jakis jeb... patyk czy cos ,takze o plywaniu moge zapomniec....

a już się prawie przekonałem do pompowańców...

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”