Skoki... ale jak?

Buggy, Mountainboard, Powerkiting, Dirtsurfer i inne lądowe cuda.
Awatar użytkownika
pawelekgnas
Kontaktowanie:

Post24 sie 2006, 00:52

Szukalem w necie i na kiteforum.pl, ale znalazłem tylko na wodzie. Więc zadaje pytanie: jak wykonać skok na lądzie? Znalazłem poradnik na kiteportal.pl (znalazłem pytanie chłopaka takie samo jak moje, ale wszyscy go zbyli, mowiąc że to niebezpieczne- ja działam na wlasna odpowiedzialność;)) szukałem też na kitesurfing.pl, niestety to dotyczy tylko wody- napewno technika jest podobna;). Widziałem na filmikach, jak ktoś biegł i zaraz wykonywał skok. Wiem o tym że latawiec powinien byc zaparkowany na 10.30, a później złapać szybko zenit i wykontrować;) Ale po co było te bieganie na filmach? Wytłumaczcie mi, co zrobić żeby skoczyć. Znam windwindow, wiec mozecie sie nim posłużyć.

enozo
Kontaktowanie:

Post24 sie 2006, 10:44

pawelekgnas pisze:... Widziałem na filmikach, jak ktoś biegł i zaraz wykonywał skok. ...

Zasada prosta:
im szybciej biegniesz tym wyżej lecisz :twisted:

know how:
na początek ustal który hals preferujesz(ja lubie prawy). Jak już ustalisz. Stoisz z latawcem w zenicie, dajesz latawiec w parawo i biegniesz w tym samym kierunku, pilnując latawca aby był gdzieć koło godziny 13.00. Ważne jest abyś podczas biegu stawiał opór latawcowi(biegł ostro na wiatr), czuł że latawiec Cię ciągnie. Cofasz latawiec w lewo nie zmieniając kierunku w którym biegniesz. Kiedy poczujesz że latawiec zaczyna wyrywać wyskakujesz do góry kontrując równocześnie.

Skrótowo:
w prawo: biegniesz z latawcem na 13.00->zaciecie lewą ręką->11.00 wyskok z równoczesnym kontrowaniem prawą ręką->lądowanie, latawiec na 13.00
w lewo:biegniesz z latawcem na 11.00->zaciecie lewą ręką->13.00 wyskok z równoczesnym kontrowaniem prawą ręką->lądowanie, latawiec na 11.00

Zauważyłem, że najczęstszym błędem jest zapominanie o kontrowaniu latawca w trakcie lotu, czego konsekwencją jest szybkie spadanie.

P.S. najlepiej żeby Ci ktoś pokazał

FILMIK INSTRUKTARZOWY (zrobiony na szybko w pracy :lol: )

Awatar użytkownika
oXy
Kontaktowanie:

Post24 sie 2006, 10:53

..no i kolejny dzień w pracy enozo jedyne co zrobi to wypije kubek wody mineralnej :lol:

...dobrze to wytłumaczył...i pamiętaj o tej kontrze :idea:

Awatar użytkownika
maciekt1000
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post24 sie 2006, 11:13

Nie ma jak praca urzędnika :wink:

enozo
Kontaktowanie:

Post24 sie 2006, 11:14

nie no co Wy, chłopaki zrobiłęm to wszystko rano o 4:07:35 tylko na forum wrzuciłem podczas przerwy śniadaniowej. Zrezygnowałem z jedzenia żeby chłopakowi pomóc :wink:

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post24 sie 2006, 11:51

No i Enozo mnie wyręczył, a już pisałem odpowiedź kiedy to nadszedł boss i wciągnął mnie do Ciechanowa.

Wszystko się zgadza :)

ps. jak w tym kraju ma być dobrze jak wszyscy siedza na forach, gg, skypach, kurnikach itp stronach - kto tu pracuje? :think:

ps2. tylko cicho bo się wyda :pray:

Awatar użytkownika
pawelekgnas
Kontaktowanie:

Post24 sie 2006, 16:42

Niezależnie z której strony (lewa/ prawa) zawsze przed skokiek jest zacięcie lewą ręką, a poźniej kontrowanie prawą? Myślałem że w lewo, będzie odbiciem lustrzanym "w prawo". Na filmie jest zacięcie prawą ręką i kontrowanie lewą;). Zobacze... spróbuje zaraz w realu;)

Awatar użytkownika
pawelekgnas
Kontaktowanie:

Post24 sie 2006, 16:54

Już chyba wiem jak to się robi. Na youtube.com jest film into the powerzone- czy jakoś tak i tam chłopak uczy się skoków;) Dzięki enozo.
<qoute="enozo">nie no co Wy, chłopaki zrobiłęm to wszystko rano o 4:07:35 tylko na forum wrzuciłem podczas przerwy śniadaniowej. Zrezygnowałem z jedzenia żeby chłopakowi pomóc </qoute>Jak będę w wawie to postawie ci śniadanie

Awatar użytkownika
pawelekgnas
Kontaktowanie:

Post24 sie 2006, 16:55

Już chyba wiem jak to się robi. Na youtube.com jest film into the powerzone- czy jakoś tak i tam chłopak uczy się skoków Dzięki enozo.
enozo pisze:nie no co Wy, chłopaki zrobiłęm to wszystko rano o 4:07:35 tylko na forum wrzuciłem podczas przerwy śniadaniowej. Zrezygnowałem z jedzenia żeby chłopakowi pomóc :wink:

Jak będę w Wa-wie to postawie ci śniadanie;)

Awatar użytkownika
FERRER
Kontaktowanie:

Post24 sie 2006, 17:05

Edytuj post "pawelekgnas" a nie wioche robisz :twisted:

Awatar użytkownika
Mariusz33
Kontaktowanie:

Post24 sie 2006, 20:47

FERRER pisze:Edytuj post "pawelekgnas" a nie wioche robisz :twisted:

nieładnie kolego :roll:

Awatar użytkownika
pawelekgnas
Kontaktowanie:

Post24 sie 2006, 23:15

Upss... zapomniałem sprawdzić jak to wygląda, bo szybko wyłączyłem komputer;/ Widocznie przycisnełem nie to co miałem;) Sorry;)
---
PS. Ale na niektórych postach, widac że edytowałem i to kilka razy- więc umiem "nie robić wiochy";)
PS.2. Mariusz33- dobrze.... o porządek na kiteforum.pl trzeba dbać, więc ferrer miał racje;) poprawiając mnie
PS.3. Niestety nie sprawdziłem dzisiaj techniki skoków, bo nie wiało- totalna flauta w porównaniu z ostatnimi dniami:(

Wróć do „Landkiting”