Su-2 119cm - the coolest and lightest board on the Earth?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post19 lis 2007, 12:13

Wlasnie odebralem nowy produkt ze stajni Sudwa.
Na razie opisuje wrazenia wzrokowe. Prawdziwy test za 10 dni w cieplych wodach. Tymczasem oto moje spostrzezenia:
- rozmiar 119 x 37cm.
- deska wazy tylko 1600gr i jest niesamowicie cienka. Odbierajac przesylke juz myslalem, ze Karas zapomnial wsadzic do srodka deske i przeslal mi tylko opakowanie. Lekkosc tej deski jest zdumiewajaca. Kazdy by pomyslal, ze na tym nie da sie plywac bo zaraz polamie sie pod nogami. Jak do tej pory ladowalem grube kiteloopy na big foot o podobnej grubosci przekroju i nic mi nie strzelilo.
- 119cm wydaje sie byc minimalnym rozmiarem jakie Su2 moze wykroic na swoim kopycie. Widac wyraznie, ze brakowalo powierzchni aby wyrzezbic obly ksztalt wzdluz calej krawedzi.
- pojedyncza konkawa, bardzo gleboka przy tej szerokosci - max 8,5mm.
- rocker rowniez bardzo wysoki - 35mm.
- grubosc krawedzi wzdluz calej dlugosci to max 2mm! Dopiero przy tipach krawedz sie pogrubia do 4mm. To chyba absolutna nowosc w konstrukcjach desek kajtowych. Zawsze bylo odwrotnie. Krawedzie oble wzdluz bokow natomiast na tipach wyraznie sa szlifowane od spodu deski.
- burty sa niemalze rownolegle na dlugosci 47cm (oczywiscie w srodkowej czesci deski).
- tipy srednio miekkie.
- deska rowniez srednio miekka jak sie ja wygina naciskajac na gore deski. Jesli wykona sie ten sam test odwracajac deske dnem do gory to deske mozna ugiac nawet do 20cm bez uzywania wielkiej sily! Tak naprawde deska wygina sie w luk az do wyplaszczenia konkawy. Efekt jest niesamowity.
- grafika jest wg mnie genialna.
- pady i footstrapy jedne z najlepszych na rynku choc niektorzy narzekaja ze strapy sa zaszerokie. Ja mam waska stope i nie moge narzekac.
- finy standart g10 4cm wysokie.
Podsumowujac deska wyglada rewelacyjnie i wydaje mi sie ze bedzie najlepiej sprawowala sie jako freeride na polskim Baltyku (duzy rocker, zaokraglone tipy). Obawiam sie ze cienkie jak brzytew krawedzie i gleboka konkawa wykluczaja ja jako deska do porzadnego freestylu.
Jeszcze pare fotek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post21 lis 2007, 16:19

gleboka konkawa wykluczaja ja jako deska do porzadnego freestylu.

Sadzac po mojej suczce mysle ze bedziesz milo zaskoczony.Mialem podobne obawy jak odebralem swoja .Grafa najladniejsza jaka do tej pory widzialem w deskach ale powierzchnia dosyc delikatna i podatna na uszkodzenia.Strapy bardzo wygodne .Jedyne do czego mial bym obiekcje to sruby mocujace stateczniki.Ja wolal bym gwiazdke 8) .

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post21 lis 2007, 20:18

Grafa baaardzo ładna. Cienkie tipy trochę przerażające bo można się nieźle ciachnąć w różnych przypadkach. A co do strapów to jest to główny powód dla którego nie zaprzyjaźniłem się jeszcze bardziej z Su2 - po prostu zawsze mam za luźno.... wokół stopy. No i jak dla mnie 119 to trochę mało

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post22 lis 2007, 08:28

Jeszcze pare dni i zweryfikuje swoje opisy. Cieszy mnie fakt, ze cienkie burty nie przeszkadzaja we freestylu. Moj synek wowczas przeszedlby na SuDwa. Co do grafiki to chcialbym zauwazyc, ze na zdjeciach nie wyglada ona tak atrakcyjnie jak w rzeczywistosci. W realu jest odlotowa. Ciekaw jestem kto jest autorem grafiki. Panie Mariuszu, moze podzielisz sie z nami takimi informacjami.

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post22 lis 2007, 22:55

dobra wiadomosc Onzo -sa nowe strapy/pady ktore na pewno nie beda za luzne :)........... i do tego sa znacznie lzejsze od stosowanych w poprzednich latach.

sam plywam w luznych strapach wiec dla mnie rybka, ale jak zacisnałem a je na maxa to moja nie mogla wcisnac swojej subtelnej stopki tak zeby pieta znalazla sie na swoim miejscu na padach

krawedzie w dechach na su-2 2008 owszem sa cienkie ale nie az tak zeby mozna bylo sie o nie pociac- sprawdzalam na wlasnym ciele ;)
dodatkowo sa stosunkowo miekkie w porownaniu do krawedzi z abs'u wiec duzo lepiej amortyzuja ewentualne uderzenia

zmniejszenie grubosci krawedzi poprawilo za to znacznie zdolnosc do ostrego plywania na wiatr

od sierpnia oplywalem w roznych warunkach wszystkie modele suczek na 2008 i na prawde nie tylko grafika w tych dechach jest warta uwagi

póki co pare fotek desek su-2 2008 z nowymi okuciami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post23 lis 2007, 10:35

och jak piękna różowa desia ;)

A tak jeszcze odnośnie krawędzi - pływałem na desce z krawędzią ok 3mm i nic mi się nigdy nie stało poza tym, że przy ewentualnym uderzeniu (najgorsze - piszczelem) robi się po prostu inny kształt siniaka ;) Mam nadzieję, że nic więcej się nie stanie. Lubię cienkie krawędzie właśnie dlatego, że da się idealnie ciąć na wiatr a do tego bardzo przyjemnie wciska krawędź. Jak w przyszłym roku wybiorę się popływać to chętnie wpadnę do Kadyn, chyba, że uda sięcoś ściągnąć do testowania na Zegrzu...

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post10 gru 2007, 09:37

Niestety nie moge opisac moich wrazen z plywania na 119 bo pechowo pekla mi przy ladowaniu wysokiego kiteloopa na powerze w pierwszej godzinie plywania :( :( :(
Jak dla mnie to ta deska musi byc wzmocniona.
W lutym przetestuje wersje upgraded.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post20 gru 2007, 21:03

Rolnik, moze bys napisal cos o nowych cienkich "suczkach". Chyba najdluzej na nich jezdzisz i bys sie troche pochwalil prosze.
Ja bede na Fuercie od 7ego lutego, wiec wtedy dopiero bede mogl porzadnie przetestowac finalny produkt na 2008. Deseczka 119tka, ktora testowalem na Sal byla extremalnie miekkim prototypem zrobionym na moja prosbe. Chcialem miec bardzo miekka deske do ladowan z dwucyfrowych wysokosci. Lekko przegialem :cry:
Mam nadzieje, ze podzielimy sie swoimi doswiadczeniami na Feurcie. Zdaje mi sie, ze bedziemy tam razem dwa dni. CU

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post20 gru 2007, 22:28

Rolnik, moze bys napisal cos o nowych cienkich "suczkach"

Wlasciwie to wszystko zostalo napisane.Ani jednego zlego slowa nie moge powiedziec .Nawet na 135 wysokie kiteloopy laduje sie bardzo miekko i komfortowo nie wiem jak udalo Ci sie zlamac swoja deske z kanalow to wiem ze "wygibaliscie" ja w druga strone :naughty: .
Hehe tez czekam na ten specjalny wypust do baaardzo wysokich skokow no moze nie az tak krotki :wink: .Co do okaleczen od ostrej krawedzi to prawdopodobienstwo jest o wiele mniejsze jak np w nobile czy norcie itp .Krawedz jest bardzo cienka ale okragla .Co do ostrego plywania to Su nigdy nie mialo z tym problemu wiec przyjmuje to za norme .
Grzybowo w tym roku bylo mi nie po drodze to moze wyjdzie spotkanko na fuercie.

Wróć do „Recenzje & Opinie”