Skorzęcin - Powidz

Miejscówki Kitesurfingowe
Awatar użytkownika
Trusek
Deska: Su2
Latawiec: North Rebel 9 i 12

Post19 cze 2005, 21:11

Skorzęcin jez.Niedzięgiel i jez. Powidzkie
Obrazek
1. Skorzęcin ośrodek - generalnie nie jest to bardzo popularny spot wśród windsurferów a jeśli chodzi o kitesurferów to tylko lokalesi z Witkowa narazie tam pływają. Użyteczny kierunek wiatrów to - od Pn-Zach do Pd. Startować najlepiej na Kicie z pd strony tzw. "złotej plaży". Trzeba uważać na pomosty i raczej nie wpuszczać się w ich pobliże zbytnio.
2. Mielizna przed przybrodzinem - dobre miejsce ze względu na całkiem ładną mieliznę, najlepsze kierunki wiatru to Pd-Wsch do Pd.
3. Rotunda - Powidz - popularny spot wśród windsurferów. Najlepszy na wiatry wschodnie. Nie ma tam jednak zbyt dużej mielizny i przy ostrzejszych wiaterkach trzeba uważać żeby nie wylądować na ośrodku.
4. Biskaje - najpopularniejszy chyba spot windsurfingowy na Powidzu. Idealny dla kierunków od Wschodniego do Pn-zach. Wada dla kitesurferów to niezbyt wiele miejsca na rozwinięcie sprzętu i jeszcze mniej na przdostanie sie na plaże. Ale ja zawsze sobie dawałem radę. Zaleta to w miarę długa i szeroka jak na to jezioro mielizna ciągnąca się wzdłuż brzegu.
Można też pływać od strony Kosewa czyli wschodniej częsci jeziora powidzkiego jednakże nigdy stamtąd nie startowałem.
Przy zachodnich wiatrach z reguły wybieram Skorzęcin a przy całej reszcie Powidz.

Wróć do „Spoty”