Psyscho 3 vs Speed 2 vs Pulse 2

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.

Psycho 3 vs Speed 2 vs Pulse 2

Psycho 3
3
33%
Speed 2
2
22%
Pulse 2
4
44%

Liczba głosów: 9

Awatar użytkownika
djdaniel
Deska: SU-2 prorider
Latawiec: Liquid Force
Kontaktowanie:

Post13 gru 2008, 09:51

Siema,
panowie stoję przed wyborem nowego kita w rozmiarze 10 m2,
jeśli posiadacie którąś z tych latawek, lub używaliście wypowiedzcie się:
np;
speed II
na plus:
to, to i to
na minus:
to,to i to

przyda się taki topic z porównaniem, gdyż wiele osób ma problem z wyborem pomiędzy nimi, i zapewne szuka porównania w jednym miejscu.

Osobiście skłaniam się do speed II, ale nie wykluczam tych pozostałych, są wydaje mi się bardziej dostępne :)

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post13 gru 2008, 12:13

Na początek chciałbym zapytać czemu do zestawiania proponujesz psycho3 a nie psycho4?

Z wyżej wymienionych dla siebie wybrałbym pulse2, aczkolwiek jeśli byłby w zestawieniu psycho4 - brałbym psycho4.

To teraz po kolei:
psycho3. Konstrukcja już bodajże dwuletnia, a za kilka miesięcy stuknie jej trzeci roczek. Nie skreślam jej przez to, aczkolwiek pojawiły się już lepsze. Plusem na pewno jest bardzo fajny hangtime, podnosi/opuszcza Cię bardzo gładko, w swoim czasie był to jeden z najszybszych komorowych.

speed2: przez swoje wydłużenie, mam wrażenie trochę wolniejszy od psycho3, ale z tego samego powodu nosi troche lepiej. Chyba ostrzej chodzi na wiatr i na bank wyciska więcej mocy z metra kwadratowego (Speed2 10m miałem wrażenie miał prawie taką siłę jak Pulse2 12m) IMHO najlepsze rozwiązanie na słaby wiatr (mówię w tym momencie o S2 12m) lub na tzw. cruising - pływanie prawo lewo, skoki na hangtime, prosty freestyle typu railey, co nie co na powerze - kiteloopa na tym raczej nie wykręcisz.

pulse2 - w trzech podanych przez Ciebie - zdecydowanie najszybszy, ma troche mniejsze noszenie niż psycho3, moc w zasadzie taką samą. To na nim (P2 10m) zrobiłem pierwszego kiteloopa w życiu. Bardzo go lubiłem. Niestety, albo stety, psycho4 pokochałem jeszcze bardziej ;)

wniosek: uderzaj do airmana i negocjuj zniżki na psycho4 ;)
Ostatnio zmieniony 13 gru 2008, 21:33 przez patron, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post13 gru 2008, 12:21

nic dodać nic ująć
pozdro

patron
Kontaktowanie:

Post13 gru 2008, 12:44

A! i zapomniałem dodać - psycho3 ma jedną dużą przewagę - z racji swojego wieku jest tańszy od wszystkich pozostałych ;)

Awatar użytkownika
djdaniel
Kontaktowanie:

Post13 gru 2008, 20:21

Powód dla którego wybrałem te konstrukcje jest bardzo prozaiczny,

KASA :D
Patron Twój post jeszcze bardziej przekonał mnie do speed 2
miałem speed I 10 m2 i mam speed I 13m2
podoba mi się jak idzie na wiatr, i jego noszenie, i bardzo delikatne lądowania
no może nie zawsze 8)
podoba mi sie jak pracuje bar, a w szczególności gdy go zaciągnę
co do psycho, nie mówię że jest zły, ale.... mam porównanie ps 2 10m i speed I 10...... co mi się nie podoba w psycho 2 to to właśnie jak pracuje bar, nie wiem jak to naukowo opisać, ale jest tam coś takiego że przy skokach nie można zaciągnąć baru do końca(ja nazywam to przeciągnięciem) bo skończy się to utratą mocy, opadnięciem kita do power zone i w konsekwencji skokiem do przodu zamiast w górę i sporym sprintem przy lądowaniu za kitem (nie wiem czy to wina ustawień kita kolegi)
jedno wiem na pewno w speedzie tego nie ma,im mocnej zaciągnę bar tym więcej on ma mocy

powiedzcie mi czy ten problem występuje w psycho 3, bo słyszałem że tak mają właśnie psycho 2 i pulse 1,

co do pulsa i psycho 3, to nie potrzebuje wyścigówki(przynajmniej na razie) i wole prędkość zamienić na hangtime.

piszcie co według Was przemawia za konkretnym kitem
narazie zostaje przy speed'dzie

patron
Kontaktowanie:

Post13 gru 2008, 21:37

mówisz chyba o backstallu (przepadanie, opadanie w linii wiatru przy zbytnim zaciągnięciu baru). Faktycznie w psycho2 dawał się dość mocno we znaki, ale w pulsie1 go nie odczułem za bardzo.
Generalnie, moim zdaniem, wszystkie latawce flysurfera począwszy od pulsa1 są bardzo udane. Wcześniejsze, dla własnej wygody i radości z pływania, lepiej sobie odpuścić.

Awatar użytkownika
djdaniel
Kontaktowanie:

Post14 gru 2008, 12:42

czyli reasumując

psycho 3--> szybkość, ładne noszenie, dobra cena

pulse 2--> jeszcze szybszy, słabsze noszenie, najmniej mocy z m2, najnowsza konstrukcja z wymienionych

speed 2-->najwolniejszy, ostrzenie, noszenie, najwięcej mocy z m2, i najładniejszy :D

Napisałeś że zjawiska backstallu nie odczułeś w pulsie 1, a jak to jest w pulse 2 i psycho 3?

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post14 gru 2008, 14:00

djdaniel pisze:czyli reasumując

psycho 3--> szybkość

no prosze was ;)

Awatar użytkownika
Red
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post14 gru 2008, 14:24

Kosek pisze:no prosze was ;)

I znowu się zaczyna.
Kosek porównując właśnie te 3 latawce to psycho jest szybszy od speeda, i nikt nie napisał innaczej.
Mi osobiście wydawało się że puls 2 jest odrobinę szybszy ale wynikało to z tego że był o metr mniejszy.

djdaniel weź psycho i na pewno nie będziesz żałował

patron
Kontaktowanie:

Post14 gru 2008, 14:44

ja również bym proponował psycho3. Zwłaszcza jak mówisz, że czynnikiem decydującym jest kasa. Zwróc uwagę że wyszedł już następca psycho3, a speeda3 jeszcze nie ma na rynku ==> jak tylko się pojawi, speed2 mocno potanieje.

Wróć do „Recenzje & Opinie”