Wymiana linek switchblade

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Młody Stona
Deska: Nobile
Latawiec: Zeeko Notus

Post28 wrz 2009, 22:43

Witajcie,
mam prośbę o pomoc, zerwałem linkę nośna w switchblad'ie ( model 2006) w konsekwencji czego wymieniłem wszystkie...i tu pojawia się problem...przy ustawianiu odpuściłem taśmę depawera do "0", linki są równe przy barze wypadającym w połowie.
Kite po takich ustawieniach zachowuje sie jakoś dziwnie, w zenicie szarpie, zdarza się że nagle przepada.
Proszę bardziej dośwaidczonych kolegów/koleżanki o info co mogłem zchrzan....
z góry wielkie dzięki
pzd

Awatar użytkownika
zooyork
Kontaktowanie:

Post28 wrz 2009, 22:58

Ja swojego switcha 07, jak i wszystkie inne bary z ktorymi mialem doczynienia trymuje tak aby przy maksymalnie odpuszczonej tasmie depowera i barze zaciagnietym maksymalnie do chicken loop'a linki byly rowne.

Gdy pierwszy raz to robilem wygooglowalem strone na ktorej pisali wlasnie ze optymalnie powinno byc tak jak zrobiles - czyli rowno gdy bar znajduje sie na srodku linki depowera. Niestety z tego co wiem to jest to bledne. I w rzeczywistosci taki bar przy UH troche slabo smiga ;)
Ta porada dalej gdzies wisi na necia i wprowadza w blad.

Z pomoca przyszedl wtedy Bracuru i przedstawil to tak jak napisalem.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2009, 17:07

zooyork pisze:Z pomoca przyszedl wtedy Bracuru i przedstawil to tak jak napisalem

Potwierdzam i przychodze kolejny raz z pomocą :wink: :lol:

Zooyork ma absolutna racje - zrob tak jak pisze a latawiec bedzie normalnie smigal.

PS. Czy to tylko uzytkownicy Cabrinnhy maja takie problemy z rozciającymi sie linkami?
Zwykle czytam ze zdarza sie to na SB lub CB.
Natomiast nie slyszalem o takim problemie w Omedze lub rewolverze :idea:

Czy tylko mi sie tak wydaje? A jak to wygląda u Besta?

Awatar użytkownika
waldir
Deska: ZEEKO
Latawiec: ZEEKO Krush
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2009, 18:19

BraCuru pisze:Czy tylko mi sie tak wydaje? A jak to wygląda u Besta?
Marek nie prowokuj bo za chwile się zacznie ;) no chyba że źle zrozumiałem :D
Muszę sprawdzić swojego Switcha choć nie przypuszczałem że tak się dzieje z linkami może w modelach z 2010 już tak nie będzie :roll:

paralizator
Deska: Joke
Latawiec: Razor 13,11,9
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2009, 19:33

Powiedzcie proszę czy takie trymowanie tyczy się wszystkich latawek?
Jestem na etapie trymowania f-one tribal 2 9m bo mi linka nośna walnęła.
Rozumiem że wszystkie muszą być równe przy zaciągnietym barze i odpuszczonym depowerze.
Ja robiłem to znając długości każdej z linek[nadmienię że nośna nowa(Y) ]ale finalnie wyszło mi że linki sterowe były dłuższe od mośnych i była dupa :cry:

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post29 wrz 2009, 20:24

PS. Czy to tylko uzytkownicy Cabrinnhy maja takie problemy z rozciającymi sie linkami?

Czy tylko mi sie tak wydaje? A jak to wygląda u Besta?

mam bar besta '07 linki rozciagnely sie do tego nierowno. w jednym barze zmienilem na linki z baru gaastry - rozciagnely sie, w drugim barze na linki northa - rozciagnely sie (nie wiem z ktorych lat byly linki, nie '09) . Znajomy plywa na liquid force '08, '09 - linki sie rozciagaja.

Oczywiscie linki rozciagaja sie nie po tygodniu, i byc moze dodatkowo duzym problemem jest to, ze ja kajtloopy robie w 90% w jedna strone.

RAFAŁ

Post29 wrz 2009, 20:42

Nie mam pojęcia czy na pewno we wszystkich się w taki sposób trymuje ,
ale możesz sprawdzić jeszcze w inny sposób:
-podczepiasz linki startujesz kita do zenitu przy słabym wietrze wypinasz
się z haka i jak latawiec składa się i zaczyna spadać to znaczy że jest
przebrany i musisz wydłużyć linki sterujące lub skrócić nośne.
-a jak po wypięciu się jeszcze nie składa i czujesz że jest mało mocy
to skracasz sterówki(podpinasz bliżej kita na supełkach).

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2009, 21:07

RAFAŁ pisze:-podczepiasz linki startujesz kita do zenitu przy słabym wietrze wypinasz
się z haka i jak latawiec składa się i zaczyna spadać to znaczy że jest
przebrany i musisz wydłużyć linki sterujące lub skrócić nośne.
-a jak po wypięciu się jeszcze nie składa i czujesz że jest mało mocy
to skracasz sterówki(podpinasz bliżej kita na supełkach).

Dokladnie tak :!:
Przy uzywaniu przez dluzszy czas tego samego latawca, mozna w 100% spodziewac sie pierwszego wariantu czyli wydluzenia nosnych linek.

Przypadek drugi mi sie jeszcze nie zdarzyl ale domyslam sie ze moze cos takiego sie przytrawic jak kupuje sie uzywany sprzet i poprzedni wlasciciel cos namieszal przed sprzedaza.

Pisalem juz o tym pare razy ale jeszcze raz powtorze:
linki nosne wydluzaja sie nierownomiernie jesli ktos skacze lub robi KL tylko na jednym halsie.
Dlatego w powyzszym przypadku powinno zamieniac sie nosne miedzy soba co 30-50h plywania :idea:

Marek nie prowokuj bo za chwile się zacznie no chyba że źle zrozumiałem

Waldir - nie myslalem o rozpoczeciu kolejnej wojny kajtowej ale chcialbym dowiedziec sie czy innym sie to rownie czesto zdarza. Powaga.

Awatar użytkownika
waldir
Deska: ZEEKO
Latawiec: ZEEKO Krush
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2009, 21:14

BraCuru pisze:Waldir - nie myslalem o rozpoczeciu kolejnej wojny kajtowej ale chcialbym dowiedziec sie czy innym sie to rownie czesto zdarza. Powaga.
Spoko taki offtopowy żarcik ;) uprzedzający domysły itd

Awatar użytkownika
SWIRUS
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2009, 21:46

MArcinBe pisze:mam bar besta '07 linki rozciagnely sie do tego nierowno. w jednym barze zmienilem na linki z baru gaastry - rozciagnely sie, w drugim barze na linki northa - rozciagnely sie (nie wiem z ktorych lat byly linki, nie '09) . Znajomy plywa na liquid force '08, '09 - linki sie rozciagaja.

niezly zestaw :lol:
ja kajtloopy robie w 90% w jedna strone.

Moze rzeczywiscie zacznij krecic loopy w obie strony i wszystko wroci do normy.
Albo nie kręć w jedna stronę na zbyt duzym powerze ;)

Pozdr,

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post05 paź 2009, 13:32

ważny temat poruszony, linki (a nosne szczególnie) rozciągały się i bedą rozciągać po to, żeby poprostu nie pękały od razu przy dużym przeciążeniu.To byłoby niefajne :shock:
ciekawa uwaga Bracuru, że warto linki nośne zwyczjnie zamieniać , tak aby się równomiernie rozciągały lewa i prawa. Nie wiem jak tam dokładnie w innych kitach, ale w Cabrinha nie ma problemu w ogóle na odwrót bar podłączyć, w każdym razie IDS i w tedy wszystkie linki wypracowywać się mogą równomiernie.
A najważniejsze , to żeby co jakiś czas trym sprawdzać, często ludzie biorą jakiegoś kita, psy na nim wieszają jak to słabo śmiga, a on poprostu nie może dobrze latać i tyle :idea:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post05 paź 2009, 14:29

Problem jest chyba z każdą marką jaką znam a nie zależy to od marki kite'a tylko od producenta linek. Jak się okazuje jedne linki podczas pływania się rozciągają... a inne kurczą w wodzie :!:

Jedynym rozwiązaniem na to jest wstępne rozciągnięcie linek przez producenta, ale mało kto tak to robi. Tym bardziej, że nie bardzo się da to zrobić gdy linka siękurczy (jeśli w kicie taka występuje)

Wyobraźcie sobie co ja z tym mam u siebie (Flysurfer). ;) Tutaj chłopaki produkują latawca z linkami nieco rozciągniętymi, ale z założeniem, że najlepsze parametry kite uzyska po przepłynięciu na nim iluś tam godzin w dosćsilnym wietrze. Jak ktoś pływa mało i przy słabych wiatrach to może się nieźle nawściekać zanim kite osiągnie swoje możliwości...

Awatar użytkownika
bolo272
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post10 paź 2009, 08:10

mam taki sam problem w switchblade09 i mam pytanie jak te linki teraz wyrowac, myslalem zeby kupic linke w sklepie wspinaczkowym i po prostu dowiązać

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post10 paź 2009, 17:11

Zależy jaka długość?
W 2009 jest opcja regulacji linek zewnętrznych na grubych końcówkach, tych między kajtem, a cienkimi linkami.
One nawet są przygotowane na wypadek wyciągnięcia się środkowcyh, wystarczy odpowiednio przełożyć "zaczepienie" tych grubych linek.

Generalnie twój pomysł na linkę można oczywiście zastosować do każego baru/linek. Kupujesz sobie 0,5m jakieś żeglarskiej 3-5mm i do dzieła.

Awatar użytkownika
bolo272
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post11 paź 2009, 10:49

dzieki, w sumie musiałem całkiem tę grubą linka rozplątać, ale wystarzyło

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”