Buggy Paradise - wypad na najlepsze miejscowki w Europie

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
toomaj
Kontaktowanie:

Post06 mar 2006, 22:21

W Teamie PKD powstał projekt fajnego wypadu na najlepsze miejscowki do jazdy na buggy i mtb w Europie :D

zapraszamy wszystkich zainteresowanych wspolnym wyjazdem!!!

Mamy zamiar wybrac sie na 2 miejscowki:
wyspe Romo w Danii oraz SPO - Sankt Peter Ording w Niemczech - jedne z najlepszych miejscowek do uprawiania naszego ulubionego sportu :D

Przewidywany termin wypadu to mniej wiecej 14-19 Kwiecień 2006. W terminie 14-17 kwietnia odbywaja sie starty Buggy w SPO (tam rozgrywane byly miedzy innymi MŚ).

A teraz po krotce plany i zalozenia:
W zwiazku z tym ze w czasie startow w SPO nie bedzie za duzo mozliwosci na jazdy, a jedynie raczej na podziwianie w akcji profesjonalistow myslimy o tym zeby spedzic tam 1-1,5 dnia zeby zobaczyc z bliska jak to sie robi w wydaniu PROsow i pokrecic sie troche miedzy fajnym sprzetem 8), no i oczywiscie jak da rade to posmigac oczywiscie. (czyli prawdopodobnie jeden nocleg w SPO)
Na reszte czasu (2-3) dni wbic sie na wyspe Romo (www.romo.dk)

Kwestia czy najpierw skoczyc na Romo czy do SPO jest do ustalenia. Byc moze warto by byc 16 w SPO, bo na ten termin przewidziane sa finaly.

Kilka waznych kwestii:
- na terenie plazy w SPO wymagana jest licencja buggy aby sobie posmigac, natiomiast nie wolno smigac na mtb :(
- takie obwarowania nie dotycza lepszej miejscowki, jaka jest ROMO - tu mozna dawac bez papierow do woli na mtb i buggy :)

Jesli wszystko pojdzie po naszej mysli i wyjazd dojdzie do skutku, prawdopodobnie pojedziemy razem z Tomkiem z samum.com; moze wiec warto skoczyc najpierw na ROMO i tam zrobic u niego licencje na buggy :)

Projekt jest w fazie poczatkowej i mamy nadzieje ze sie rozwinie. W najgorszym wypadku robimy wypad weekendowy tylko do SPO.

Bardzo prosze piszcie co sadzicie o tym pomysle i zapraszam jeszcze raz wszystkich zainteresowanych.

ok jeszcze kilka faktow:
dystans: Poznań-SPO - ok. 720km
dystans: SPO-ROMO - ok 150km
(polecam stronke www.mappy.com)

- cena zakwaterowania w SPO (powoli trzeba by rezerwowac - albo szybko??) - w pokoju 4 osobowym wychodzi ok 50zl za osobe
- cena zakwaterowania na wyspie ROMO - w schronisku mlodziezowym :lol: niestety trzeba miec jakas karte zeby tam spac (nie wiem dokladnie jaka, ale ja nie mam zadnej), mozna ja kupic na miejcu w schronisku, koszt to ok 22euro jednorazowo - na rok, a noclegi to wedlug dzisiejszej informacji telefonicznej 13 euro od osoby.

Mila Pani Helle powiedziala ze nie trzeba robic przedplaty, ale zarezerwowac lepiej miejsca, bo moze nie byc wolnych. Z tym ze wspomniala tez ze jak zarezerwujemy i nie przyjedziemy to sie wkurzy i wysle nam rachunek :twisted:

Ok, troche dlugi post, ale temat dosc zlozony jak widac. Plan jest ambitny, cel szczytny :roll: wiec wbijajcie!!!

oxygen licze ze zrobisz jakies wrzuty miejscowek :D

jakby ktos przegapil to mozna obejrzec jak wyglada SPO na filmach:
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=6658

pozdro :!:

Awatar użytkownika
oXy
Kontaktowanie:

Post06 mar 2006, 23:59

już coś znalazłem moi drodzy :!:

Najpierw fotka ogólna na której widać mniej więcej gdzie są te spoty:

Obrazek[/img]

A teraz już kolejne... :arrow:

Zacznijmy od SPO:

1 fotka przedstawia teren na którym odbywaja się regaty buggy 8)

Obrazek

2 fotka to widok na całą plaże z kosmosu :lol:

Obrazek

3 fotka widok na plaże z ludźmi w tle :D

Obrazek

4 fotka z buggy w tle

Obrazek

Teraz moi drodzy zobaczmy na ROMO:

Obrazek

Ci co pojadą bedą mieli możliwośc przejechania się taka trasą :lol:

Obrazek

..zobaczą też taki napis:

Obrazek

..a potem normalnie jak w raju :jive:

Obrazek

..i jeszcze kilka fotek plaży na Romo :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nic tylko zbierać pieniążki, pracować i śmigamy :!: :!:

PS przepraszam jesli naśmieciłem tymi fotkami....post równie długi jak toomaja ...ale temat dosc zlozony jak widac. Plan jest ambitny, cel szczytny wiec wbijajcie!!! :lol:

Zapraszam chętnych i pewnych wyjazdu.

POzdrO :!: :!:

Awatar użytkownika
pitoo
Kontaktowanie:

Post07 mar 2006, 00:39

a to przedsmak tego co nas tam czeka :shock:

Obrazek

:shock: :shock: :shock:

Obrazek

:twisted: :twisted: :twisted:

Obrazek

Włodar
Kontaktowanie:

Post07 mar 2006, 08:43

Z tego co mi wiadomo, w Niemczech może być problem dla osób, które nie posiadają licencji pilota buggy. Podobno jest to sprawdzane i egzekwowane. W Danii takich obostrzeń nie ma, jedyne co jest tam obowiązkowe to jazda w kasku.
Jeżeli chodzi o przepisy, to kto zna niemiecki może poczytać o wszelkich przepisach na www.gpa.de i sprawdzić tę informację. Sam niestety nie znam niemieckiego.

toomaj
Kontaktowanie:

Post07 mar 2006, 08:50

Zgadza sie, tak ja jush napisalem w poscie (wiem wiem za dlugi zeby go przeczytac calego :oops: ) , ale nie wiedzialem o obowiazku jazdy w kasku na Romo.

Jesli macie dodatkowe informacje dotyczace tych miejscowek to piszcie prosze - kazde info sie przyda

Co do reszty przepisow to faktycznie cos tam jest :lol: , a tak serio to postaram sie przy chwili czasu przetlumaczyc i wrzuce. Przepisy dotycza na przyklad tego gdzie mozna jezdzic, gdzie na plazy mozna zostawic auto itd itp.

Rozmawialem z jednym z riderow PKD i zaoferowal mi pomoc w jezdzie bez licencji :roll: (wiecie, lewe blachy hehe), ale po pierwsze i tak zalezy mi zeby licencje zrobic, a po drugie to w razie czego.... lepiej nie myslec co by bylo

Oczywiscie trzeba jeszcze blizej zapoznac sie z kwestia ubezpieczenia AC i OC! Tu mam nadzieje na pomoc ze strony Tomka, jako ze ma w tym doswiadczenie

P.S.
oxy: fotki rewelka :shock:

Włodar
Kontaktowanie:

Post07 mar 2006, 10:38

toomaj pisze:wiem wiem za dlugi zeby go przeczytac calego :oops: )

He he, ja też :oops:

Generalnie, jak najbardziej wszystkim polecam taką wyprawę, wrażenia niezapomniane, można się więcej dowiedzieć jak to w innych krajach wygląda, jakiego sprzętu używają ludzie, jakie rozwiązania techniczne stosują. Naprawdę polecam, kto tylko może niech sie podłącza pod wyprawę. Sam byłem w zeszłym roku z Tomkiem na Romo i było to przeżycie niezapomiane (dla Tomka też, jak mu sprzęt trochę pokatowałem :twisted:). Jeżeli by mi środki pozwoliły, to też bym się przyłączył. Chociaż teraz chciałbym pojechać do Francji, tam gdzie pojechał Tomek po tym tygodniu, który na Romo spędziliśmy. Według tego co Tomek opowiadał, to we Francji wszystko wyniosło o wiele taniej (kempingi, żarcie), a miejsca do jazdy było o wiele więcej niż na Romo.

Jakby co, też posiadam kontakt do człowieka z Sopotu, który sprzedaje ubezpieczenia (rozszerzenie OC na szkody sprzętowe wyrządzone innym), naprawdę warto to mieć zarówno w kraju jak i za granicą.

Naprawdę świetny pomysł z tą wyprawą, polecam wszystkim :!:

toomaj
Kontaktowanie:

Post07 mar 2006, 13:14

To ja poprosze kontakt do tego kolesia od ubezpieczen, pogadam sobie z nim zobacze co i ile kosztuje itp.

Mozesz mi wrzucic na maila? info@paracontrol.pl

Awatar użytkownika
oXy
Kontaktowanie:

Post10 mar 2006, 11:46

Włodar pisze:Generalnie, jak najbardziej wszystkim polecam taką wyprawę, wrażenia niezapomniane, można się więcej dowiedzieć jak to w innych krajach wygląda, jakiego sprzętu używają ludzie, jakie rozwiązania techniczne stosują. Naprawdę polecam, kto tylko może niech sie podłącza pod wyprawę.(...) Naprawdę świetny pomysł z tą wyprawą, polecam wszystkim :!:

...patrząc na statystyki zainteresowania wyjazdem...stwierdzam,że najwyraźniej poza Tobą ,Twoimi znajomymi...i nami nikt inny nie traktuje poważnie tego sportu....cos trzeba z tym zrobić :?
.. a moze ludzie poprostu nie lubią się ujawniać na forum...znam osobiście takich....(może po tym poście ktoś sie odezwie :twisted: )

toomaj
Kontaktowanie:

Post10 mar 2006, 20:23

No poza Włodarem, i oczywiscie Tomkiem z samum, zainteresowanie praktycznie zerowe :(

Coz, mniemam ze wszystko zawarlem w pierwszym poscie i nie ma o co pytac, a nikogo chetnego po prostu nie ma :(

Tak czy tak ciagniemy temat, mysle ze w nadchodzacym tygodniu pomyslimy nad rezerwacja miejsc i zaczniemy zbierac na baterie do aparatu :lol:

pozdro

Awatar użytkownika
pitoo
Kontaktowanie:

Post11 mar 2006, 00:33

toomaj pisze: i zaczniemy zbierac na baterie do aparatu :lol:

pozdro

ładowanie baterii in progress.... :twisted:

Awatar użytkownika
pitoo
Kontaktowanie:

Post11 mar 2006, 00:51

toomaj pisze: i zaczniemy zbierac na baterie do aparatu :lol:

pozdro

ładowanie baterii in progress.... :twisted:

Awatar użytkownika
Mariusz33
Kontaktowanie:

Post15 mar 2006, 09:25

Witam,

Pomysł zacny, jestem zainteresowany wyjazdem najlepiej jakiś rozszerzony weckend. Sprzęt posiadam i używam :D . Zastanawiałem sie tylko nad rozmiarówką szmatek. Z tego co mi wiadomo wiaterek tam nieźle hula a ja mam tylko 10m Frenziaka.

PZDR

Awatar użytkownika
Mariusz33
Kontaktowanie:

Post15 mar 2006, 09:33

toomaj pisze:No poza Włodarem, i oczywiscie Tomkiem z samum, zainteresowanie praktycznie zerowe :(

Coz, mniemam ze wszystko zawarlem w pierwszym poscie i nie ma o co pytac, a nikogo chetnego po prostu nie ma :(

Tak czy tak ciagniemy temat, mysle ze w nadchodzacym tygodniu pomyslimy nad rezerwacja miejsc i zaczniemy zbierac na baterie do aparatu :lol:

pozdro

apropo zainteresowania myślę, że warto umieścić linka do tej informacji w Landingu. Bo tu ciężko znaleźć, rzadko przeglądam ten dział.

Włodar
Kontaktowanie:

Post15 mar 2006, 10:06

Mariusz33 pisze:Zastanawiałem sie tylko nad rozmiarówką szmatek. Z tego co mi wiadomo wiaterek tam nieźle hula a ja mam tylko 10m Frenziaka.

Mariusz, tam rzeczywiście dmuch jeżeli chodzi o szmatki, to ja sam jeździłem głównie na ok. 4.0, przy czym ja wymiataczem nie jestem, także ktoś bardziej zaawansowany może spokojnie śmigać na powierzchniach do 7-8 m2. Twoje 10m może okazać się trochę za duże jak na tamte warunki.

toomaj
Kontaktowanie:

Post20 mar 2006, 10:50

Kolejne informacje dotyczące wyjazdu:

po pierwsze termin:

tak sie niestety stalo, że mam kontuzje kolana i czeka mnie zabieg, w zwiazku z tym na reke jest mi zeby wyjazd odbyl sie lepiej troszke pozniej, niz wczesniej :lol:
Poza tym w schronisku na Romo nie ma już miejsc na termin 13-14 Kwietnia, a ja nie moge na razie zarezerwowac, poniewaz nie wiem dokladnie ile osob pojedzie.

Mysle o ulozeniu planu wypadu w nastepujacy sposob:
- wyjazd z Polski od rana 15-stego do SPO, tak zeby być tam po poludniu, jest to ponad 700km z Poznania, sprawdzona mam taka stronke, i nawet mozna mniej wiecej przyjmowac za prawdziwe wartosci dotyczace kosztow paliwa i czasu przejazdu (oczywiscie w pewnych granicach):
http://www22.mappy.com/sidzAfsmS9juWfMn ... 0&x=17&y=8

- dojezdzamy na miejscowke, obczajamy co sie da tego dnia i nocleg na przyklad tutaj: http://www.campingplatz-biehl.de/
wlasnie dzwonilem do: appartments/utholmer strasse 1 - jest to chyba najtansza opcja; sa podane ceny; podobno nie trzeba rezerwowac miejsc, bo beda wolne na pewno (jesli nie to trzeba bedzie jakos sobie radzic na miejscu, a jesli zgramy sie konkretnie co do terminu i ilosci osob w odpowiednim czasie, moge zrobic rezerwacje jesli nie wymaga wplaty)
- niedziele 16.03.2006 spedzamy w SPO -przewidziane sa finaly; na miejscu podejmujemy decyzje o ktorej wyjazd na Romo
- jest to 150km i ok 2,5h jazdy
- wbijamy sie zatem na Romo i zostajemy ok 3 noclegow?
- wracamy do Polski - ok 850km i 9h jazdy

W tej chwili pozostaje bardzo wazna kwestia: ilość osob i co za tym idzie -ilość samochodow (pewnie 1 lub 2), najprawdopodobniej 2, raczej nie ma opcji zebysmy weszli do 1, chocby sprzetu troche bedzie...

Ja kalkuluje teraz mniej wiecej na duzego diesla, ktory wezmie 5 osob.
Liczac z grubsza tylko sama podroz tam i z powrotem: powiedzmy 1700km, 10l/100km to jest 170L x 4zl czyli 680zl. Wychodzi ok 130zl/os

Oczywiscie trzeba przyjac ze zrobimy powiedzmy ok 2tys km, poza tym nie wiem czy faktycznie bedzie jechalo w tym aucie osob 4 czy 5? Mysle ze w najbardziej pesymistycznej wersji mozna przyjac max 200zl na paliwo/os

Zakwaterowanie w SPO: coz, znowu zalezy od tego ile osob i jakie pokoje - ceny tu wahaja sie od ok 40zl/os do nawet 80zl/os w przypadku SPO
zakwaterowanie na ROMO: wychodzi ok 20euro/os za noc czyli 60 za 3 noclegi - ok 240zl
Ubezpieczenie: tego jeszcze nie rozpracowalem, nie wiem jaki to koszt, jesli ktos sie orientuje bardzo prosze o informacje - chodzi oczywiscie o ubezp obejmujace sporty ekstremalne oraz OC!

Podsumowujac koszty, liczone mysle na max i z rezerwą:
- paliwo 200zl
- noclegi 320zl
- ubezpieczenie:?
- wyzywienie: (a komu to potrzebne :roll: ) - tak serio to mysle ze duze zapasy ze soba...
- dodatkowe koszty, jak np wjazd na plaze w SPO oraz inne nieprzewidziane wydatki: 100zl? (powiem szczerze nie mam pojecia, ale zawsze jakies takie wydatki sa :wink: , taka rezerwa po prostu)

Jak widac kalkulacje sa orientacyjne i mysle ze w miare trafne; nie podejme sie jednak zagwarantowania ze do konca prawdziwe. Jest to troche spontan, ale mam nadzieje ze wyjdzie OK, a na tyle ile sie da chcialbym to zaplanowac

Bardzo prosze o odpowiedzi, sugestie, propozycje i ew. pomoc, oraz o potwierdzenie mozliwosci wyjazdu w sugerowanym terminie lub ew. innych odpowiadajacych terminow, co jednak moze byc trudne do realizacji.

pozdro :!:

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”