Regulamin kiteforum

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2008, 12:22

Tym tematem chciałbym rozpocząć otwartą dyskusję na temat koncepcji regulaminu forum. Do tej pory forum funkcjonowało według niepisanych zasad i dość długo zdawało to egzamin, ale od jakiegoś czasu dostaję coraz więcej mejli z zapytaniami czemu dany topic powędrował do kosza [choć był ewidentnie komercyjny], lub dlaczego niektóre topiki są na forum głównym a według niektórych być nie powinny.

Pierwszą nadrzędną zasadą regulaminu jest stosowanie się do zasad netykiety: http://pl.wikipedia.org/wiki/Netykieta
dlatego nie chciałbym żebyśmy duplikowali te zasady bo są one oczywiste,
bardziej chciałbym żebyśmy skoncentrowali się na zasadach, które powinny dotyczyć naszego forum. Na szybko proponuję kilka punktów [do których dodawajcie następne]:

[1] bezwzględny zakaz umieszczania postów o charakterze komercyjnym na forum głównym
[2] ograniczenia wielkości reklam i treści komercyjnych w podpisach
[3] ostrzeżenia i bany dla użytkowników nagminnie łamiących zasady netykiety, w szczególności antyspołeczne zachowanie na forum

czekam na dalsze propozycje :-) z których wybierzemy w ramach dyskusji najbardziej sensowne :)

Offtopic pozostaje nadal bez moderacji i cenzury...

morlov
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2008, 12:33

[1] bezwzględny zakaz umieszczania postów o charakterze komercyjnym na forum głównym
Mozesz rozwinac ten punkt regulaminu.

Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2008, 12:45

Morlov,

tak jak to jest w tej chwili, czyli:

[a] po pierwsze wszystkie posty typu "sprzedam" są od razu kasowane. może to ewidentne ale jednak od czasu do czasu muszę kasować takie posty po czym dostaję mejle zdziwionych użytkowników... i dotyczy to wszystkich postów, zarówno o sprzedaży kite'ów, desek, latawców jak i domen, szkółek, kursów, itp.

[b] Zakaz publikowania cenników na stronie głównej - w tym celu mamy giełdę.

[c] Zakaz publikowania linków do aukcji internetowych, ofert sprzedaży itp

[d] Używanie bannerów reklamowych w postach zabronione

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2008, 12:55

admin pisze:Morlov,

tak jak to jest w tej chwili, czyli:

[a] po pierwsze wszystkie posty typu "sprzedam" są od razu kasowane. może to ewidentne ale jednak od czasu do czasu muszę kasować takie posty po czym dostaję mejle zdziwionych użytkowników... i dotyczy to wszystkich postów, zarówno o sprzedaży kite'ów, desek, latawców jak i domen, szkółek, kursów, itp.

[b] Zakaz publikowania cenników na stronie głównej - w tym celu mamy giełdę.

[c] Zakaz publikowania linków do aukcji internetowych, ofert sprzedaży itp

[d] Używanie bannerów reklamowych w postach zabronione

mimo wszystko to co wymieniłeś to rzeczy raczej - dla większości i w większości przypadków oczywiste. Wszystko rozchodzi się chyba bardziej o - nie wiem jak to nazwać - agresywny marketing uprawiany w postach, co przynajmniej ostatnio doprowadziło do spięć i zaśmiecania forum.

Co z takim postami? Kasowane? I gdzie jest granica, "tu już przesadziłeś, post idzie do kosza", a kiedy jeszcze post uznany będzie, że "okej, to było tylko porównanie, latawce XYZ rzeczywiście są trwalsze".

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2008, 13:01

Oprócz zakładek przy postach, typu:

Odpowiedz z cytatem

Powrót do góry

powinno się znaleźć coś takiego, jak w innych forach, np:

Zgłoś naruszenie regulaminu

albo

Zgłoś post do usunięcia

Awatar użytkownika
ted
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2008, 13:03

i koniecznie zlikwidowanie anonimów...

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2008, 13:08

za moment ponownie pewnie zostanę "zlinczowany" ale skoro już ten temat powstał to może zastanowić się nad + i -? Niektóre fora mają tzw punkty respektu - może to jest wyjście? Ktoś jest ok, pomaga i zachowuje sie zgodnie z netykietą - każdy może mu przyznać + z komentarzem. Jeśli jest inaczej - dostaje minusik. Może wtedy ludzie będą zwracali większą uwagę na to co i w jaki sposób piszą?

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2008, 13:09

o anonimach: co to da? porobia sobie "fejk" konta ;/
@ Peg: swietny pomysl

Awatar użytkownika
ted
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2008, 13:45

a co z kolei dadzą plusiki i minusiki? ci z fejk kontami zaraz zaczną wrzucać ziomkowi i po co mu tyle minusików? co to zmieni?
z kolei nie wyobrażam sobie żeby chciało mi się komuś dawać plusa. to nie allegro albo forum o komputerach, gdzie rzeczywiście ktoś mejlowo naprawił mi windowsa i zainstalował nie wiadomo co, więc mu się odwdzięczę "+" , a on zyska "respecta" w sieci ;) ....bo chyba o to chodzi w plusowym systemie ;)

co do anonimów, ich zlikwidowanie na pewno, chociaż trochę, utrudni. poza tym opcja - jeden mejl - jedno konto.
nie każdemu będzie się chciało zakładać 100 kont tylko żeby kogoś zdissować.

Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2008, 14:15

ted pisze:co do anonimów, ich zlikwidowanie na pewno, chociaż trochę, utrudni. poza tym opcja - jeden mejl - jedno konto.
nie każdemu będzie się chciało zakładać 100 kont tylko żeby kogoś zdissować.

Nie bardzo łapię,

Przecież na głownym nie mogą pisać anonimowi użytkownicy i nie można się zarejestrować z tym samym kontem e-mail:

"Ten adres email został już zarejestrowany wraz z innym użytkownikiem"

Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2008, 14:18

ted pisze:mimo wszystko to co wymieniłeś to rzeczy raczej - dla większości i w większości przypadków oczywiste.

Ted, to prawda ale trzeba dodać taki zapis żeby było jasno :)

ted pisze:Wszystko rozchodzi się chyba bardziej o - nie wiem jak to nazwać - agresywny marketing uprawiany w postach, co przynajmniej ostatnio doprowadziło do spięć i zaśmiecania forum.

To prawda, aczkolwiek myślę, że nie powinniśmy iść tak daleko jak niektórzy proponowali i zabraniać publikowania postów o nowych latawcach, choć często to niewiele więcej informacji jak przepisana broszurka reklamowa..

Awatar użytkownika
ted
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2008, 14:21

w takim razie ja nie łapię.
myślałem, że "goście" mogą pisać zawsze i wszędzie, i myślałem, że to są anonimy :think:
a skoro jedej mejl, jedno konto już istnieje, to :oops:

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2008, 14:52

ted pisze:w takim razie ja nie łapię.
myślałem, że "goście" mogą pisać zawsze i wszędzie, i myślałem, że to są anonimy :think:
a skoro jedej mejl, jedno konto już istnieje, to :oops:

goscie moga pisac w gieldzie i offtopic, ja bym tam wylaczyl ich wszedzie, jak ktos chce cos sprzedac/kupic to poswieci chwile na zarejestrowanie sie

Awatar użytkownika
ted
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2008, 15:03

admin pisze:
ted pisze:Wszystko rozchodzi się chyba bardziej o - nie wiem jak to nazwać - agresywny marketing uprawiany w postach, co przynajmniej ostatnio doprowadziło do spięć i zaśmiecania forum.

To prawda, aczkolwiek myślę, że nie powinniśmy iść tak daleko jak niektórzy proponowali i zabraniać publikowania postów o nowych latawcach, choć często to niewiele więcej informacji jak przepisana broszurka reklamowa..

w żadnym razie! wręcz przeciwnie, moim zdaniem od tego to forum jest, żeby było info nt. nowości.
przepraszam, że personalnie, ale mnie osobiście info od np. "kitemovemente" w pełni odpowiada. krótka zajawka, że firma taka wypuściła model taki.

Zed
Deska: Nobile NhP
Latawiec: Best Nemesis
Lokalizacja: Jestem z Wrocka, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2008, 18:12

ja jestem za + i minus, ale od osób które są minium np. tydzien na forum?

Wróć do „Forum Główne”