CORE GT 13.5 info

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post19 mar 2010, 09:10

Jak w temacie . Jestem głodny informacji na temat Core GT w rozmiarze 13.5m
Dokładnie chodzi mi o ten rozmiar jako latawiec słabo-wiatrowy. Na forum znalazłem trochę informacji jednak dotyczą one o mniejszych rozmiarów tej marki.
Wdzięczny będę za wszelkie spostrzeżenia , uwagi od użytkowników i nie tylko.

Marrio
Kontaktowanie:

Post19 mar 2010, 12:22

Jak byś jeszcze określił swoją wagę, docelowe miejsca w których będziesz pływał, a także m/w swoje umiejętności to można będzie sensownie doradzić w sprawie rozmiaru.

Co do 13.5 GT – duży latawiec dla dużych chłopców. Oczywiście w tym rozmiarze dolny zakres będzie imponujący, zależny oczywiście od Twojej wagi i umiejętności.
Moim zdaniem GT w rozmiarach 13.5 oraz 15 jest latawcem typu park and ride, co nie oznacza oczywiście ze już nie skręcają ;) zależy kto co lubi…

Rozważyłbym porównanie z GT 12 mtr, jako że cechuje się on dużo większą sprawnością, a co za tym idzie jest bardziej uniwersalny. Przy odpowiednich umiejętnościach można nim sporo „nadrobić”.

Mam znajomych w słusznej kategorii wagowej którzy używają właśnie 12 mtr GT jako latawca słabowiatrowego (115/120 kg).

Polecam przetestować, porównać i samemu się przekonać co będzie dla Ciebie lepsze.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post19 mar 2010, 13:32

wagowo jestem ok. 90kg mam już dwa latawce 8 i 11 no i brakuje mi właśnie czegoś na słabe wiatry. Najczęściej jednak śmigam na śródlądziu i korzystam z 11m.
Wiem że ciężko pogodzić w latawcu szybkość i duży rozmiar,ale trzeba wybrać jakiś kompromis .
Jak twierdzisz ,że 12m używają jeźdzcy o większej wadze ode mnie jako słabo-wiatrowy to naprawdę musi mieć mega dół :shock:
Gdzie u nas można potestować te latawce :?:

Marrio
Kontaktowanie:

Post19 mar 2010, 14:19

Przy 90 kg polecałbym jednak 12 mtr GT , ale biorąc pod uwagę rozmiary jakie już posiadasz można rozważyć 13.5 GT. Tak czy inaczej polecam potestować.

Najbliższe większe testy odbędą się na „majówkę”. Jeśli chcesz się umówić indywidualnie napisz do mnie na info@core-kites.pl coś wymyślimy.

pozdrawiam

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post19 mar 2010, 21:47

fajny temat - podobnie jak kolega wieloryb mam 2 latawki 11 i 8,5; 5kg mniej i szukam czegoś słabowiatrowego, właśnie na śródlądzie, gdzie rozmiar ma znaczenie :wink: - również zastanawiałem się nad Core GT 13,5 jednak na kf.com było trochę negatywów na temat tego rozmiaru...

Marrio - śmigałeś na tym rozmiarze, jak wrażenia, siły na barze, etc., obiektywnie twoim zdaniem warto się nad tym rozmiarem zastanawiać w Core czy lepiej szukać gdzieś indziej, byłyby możliwe testy 12 vs. 13,5m ?

pozdro

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post19 mar 2010, 22:07

Ja ważę 93kg, pływam dużo na śródlądziu i też swego czasu bylem napalony na większy od 12m rozmiar na słabe wiatry. Niestety w warunkach szkwalistego wiatru takie sesje nigdy nie były komfortowe - albo za mało, albo za chwilę z butów wyrywa. Doszedłem do wniosku, że 12m dla mnie to maks, większy rozmiar to tylko szarpanina. Po prostu nie wychodzę na wodę jak wieje słabo i tyle. Oczywiście są zwolennicy dużych rozmiarów, by wykorzystać każdy podmuch, ale to raczej takie żeglowanie.
pozdrawiam

AdamR

Post04 kwie 2010, 16:21

Wieloryb, bierz śmiało 12 GT, super latawiec.
Ja kupiłem zimą od Marria, ale dopiero teraz przetestowałem go w Hurgadzie.
Mam parę kg więcej od ciebie a możliwe, że zostanie on jako podstawowy latawiec :)

Mamucisko

Post22 kwie 2010, 16:56

Panowie właśnie w takim razie pomozecie jestem po iko 2 i w sumie tak cos tam ogarniam waze sobie tak 95 do 100 kg zalezy czy sroga byla zima i chciałem kupić sobie jakiegoś core'a i tu teraz pytanie 12 na polskę bedzie dla mnie ok czy juz za duzy bo wczesniej plywalem na 12 ozona i tak czasami bylo za malo

Wróć do „Recenzje & Opinie”