wentyl czy pompka czyli powietrze mi ucieka

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Krawiec
Deska: Naish Haze 132
Latawiec: Naish Helix 12

Post10 sie 2010, 09:58

Witam.
Ostatnio stałem sie szczęścliwym posiadaczem Naish'a Helix'a 12 z 2008 roku oraz pompki Naisha (tej dużej, zielonej).
Podczas pompowania tuby całe powietrze ładnie wchodzi, zadne poprzeczne tuby nie puszczają, octopus nie sprawia żadnych problemow ale pojawił sie jeden malutki problem. Otóż gdy przerywam pompowanie (pompka nadal wciśnieta w zaworek inflate) pwietrze radośnie sycząc wysącza się z tuby głównej przez pompkę przez otwór opisany jako deflate na pompce. I stąd moje pytania, po pierwsze czy zawór inflate w tym latawcu nie powinien mieć jakiejś membrany czy kulki uniemozliwiającej powietrzu cofnięcie się (a jeżeli producent tego nie przewidział to jak mogę ten problem rozwiązać? wymiana zaworu?), a po drugie czy pompka nie powinna mieć jakiegoś patentu (zaworek czy coś) coby powietrze nie uciekało.
Pozdrawiam.
Krawiec

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post10 sie 2010, 11:58

Krawiec pisze:Witam.
Ostatnio stałem sie szczęścliwym posiadaczem Naish'a Helix'a 12 z 2008 roku oraz pompki Naisha (tej dużej, zielonej).
Podczas pompowania tuby całe powietrze ładnie wchodzi, zadne poprzeczne tuby nie puszczają, octopus nie sprawia żadnych problemow ale pojawił sie jeden malutki problem. Otóż gdy przerywam pompowanie (pompka nadal wciśnieta w zaworek inflate) pwietrze radośnie sycząc wysącza się z tuby głównej przez pompkę przez otwór opisany jako deflate na pompce. I stąd moje pytania, po pierwsze czy zawór inflate w tym latawcu nie powinien mieć jakiejś membrany czy kulki uniemozliwiającej powietrzu cofnięcie się (a jeżeli producent tego nie przewidział to jak mogę ten problem rozwiązać? wymiana zaworu?), a po drugie czy pompka nie powinna mieć jakiegoś patentu (zaworek czy coś) coby powietrze nie uciekało.
Pozdrawiam.
Krawiec

Kulki nie ma, jak dla mnie nie jest potrzebna, bo one i tak nie działają. W RRD mam, to po jakiś 3-4 pompowaniach przestała działać.

Przez pompkę raczej powietrze nie powinno uciekać, przynajmniej nie w dużych ilościach. Ważne, żeby rurka od pompki była przekręcona na bagnecie, a nie po prostu włożona.

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post10 sie 2010, 12:42

Kup nowa pompkę będzie si.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post10 sie 2010, 13:50

W manometrach które są w pompkach RRD
jest patent z membraną która nie wypuszcza
powietrza z latawca do pompki i działa bardzo fajnie :thumb:
latawiec to już inna sprawa czasem piasek, wilgoć itp. sprawiają,
że zaworek „kulka” w tubie głównej nie działa jak trzeba
ale to chyba nie duży problem :wink:

Krawiec

Post10 sie 2010, 14:04

Brak kulki czy innego systemu w wentylu nie byłby problemem gdyby nie pompka. Problem jest w tym, że zamin wyciagne węzyk z zaworu w tubie, powietrze zdazy troche uciec pompką i tuba mieknie, zeby utrzymać cisnienie muszę ciagle pompować, nie jestem w stanie pompować i jednocześnie wycigac pompki z tuby i jeszcze zatykać wentylka zeby powietrze nie uciekło, chyba ze konczyny dodatkowe wykształce :idea:

Zalezy mi na informacji czy pompki Naish'a tak po prostu maja czy mam z nią zgłosić sie do człowieka, który mi ją sprzedał i ją zwrócić.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post10 sie 2010, 14:53

Krawiec pisze:Zalezy mi na informacji czy pompki Naish'a tak po prostu maja czy mam z nią zgłosić sie do człowieka, który mi ją sprzedał i ją zwrócić.

Nigdy takich problemów z pompką Naisha nie miałem.

Krawiec

Post10 sie 2010, 15:55

jedi1 pisze:Nigdy takich problemów z pompką Naisha nie miałem.

No tak mi sie wydawało że to nie jest sposób w jaki pompka powinna działać.

Dzięki za rozwianie wątpliwości ;)

A tak na marginesie. Czy ktokolwiek, kiedykolwiek wymieniał zawór przy pomocy zestawu kitefix'a? Jeśli tak to z czym to się je?

kitefix
Postawił piwka: 2 razy

Post13 sie 2010, 18:13

A tak na marginesie. Czy ktokolwiek, kiedykolwiek wymieniał zawór przy pomocy zestawu kitefix'a? Jeśli tak to z czym to się je?

poniżej manual do wymiany zaworu

Obrazek

pzdr

toma

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”