Vimeo HD - Twoje filmy z GoPro krok po kroku

Dyskusje nie związane z profilem forum.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post21 gru 2010, 20:09

Proponuję, aby fachowcy pomogli użytkownikom takim jak ja ogarnąć bezkresne głębie obróbki video i umieszczania filmów na vimeo.com.
Od bodajże 28 godzin czekam na upublicznienie mojego filmiku i nie wiem czy to moja czy vimeo winna :cry: Co gorsza nie wiem co mam z tym dalej zrobić :?
Może ktoś by się wysilił i napisał instrukcję jak umieścić film np z coraz bardziej popularnych kamerek GoPro w HD. Chodzi oto, aby to co oglądam w szalonej rozdzielczości na moim lapie mogli również oglądać ludzie na necie.
Czemu ludzie sobie tak skomplikowali życie? Czemu nie jest to tak standardowe jak np w przypadku zdjęć? Chyba 99% jest w JPEG i wszystko jest jasne. W przypadku video to jest jakaś czarna dziura. W sumie mam już 3 cyfrową kamerę i nigdy nie udało mi się zrobić normalnego filmiku a nagrania leżą gdzieś na jakiś taśmach i wogóle nie są używane - już przepadły w niepamięć przez tak skomplikowane formaty, kodeki, fpsy, rozdzielczości i inne cholerstwa.
Do rzeczy:
1.Mam kamerkę GoPro. Zgrywam sobie wszystko na twardziela - jasne.
2. Zakupiłem Pinnacle Ultimate Studio HD wersja 14 - już jakoś sie w nim poruszam oprócz faktu, że jak zrobie jakiś projekt w Full HD to przy odtwarzaniu wygląda on jakby był Zero HD. Po stworzeniu filmu oglądany obraz w żaden sposób nie ma się nijak do oryginalnego materiału. O co chodzi?
3. Vimeo ma swoje optymalne wymogi czyli:
a) kodec H.264 / AAC - jak to ustawić w Pinnacle?
b) 30FPS - Pinnacle ustawia 29,97 FPS - o co k***tfa chodzi?Czemu nie może być od razu 30?
c) Data rate 2000 kbits/sec (SD) / 5000 kbits/sec (HD)
d) Rozdzielczość 640x480 (SD) / 1280x720 (HD) - czemu nie ma 1920x1080??? Po jaki hugon mi kamera z taką dużą rozdzielczością??
e) Deinterlacing YES -to już czarna magia :twisted: Jak mam to ustawić?
f) Audio 320 kbps / 44.100 kHz - tutaj jakoś sobie bym poradził 8)
g) najlepiej format MP4 czyli MPEG4 - czy nie mógłby mieć on jednej nazwy? :idea:

Czemu nie ma formatu np .vimeo lub .yt? Zamiast ogarnąć nieogarnięte kliknąłbym sobie : stwórz film vime i koniec kropka.

Gumi$
Deska: Cabrinha Custom + LF Vantage
Latawiec: Torch
Kontaktowanie:

Post22 gru 2010, 00:06

Ja ostatnio sie troche też zacząłem bawić i faktycznie, zwykłe vimeo jest do dupy. Gdy masz vimeo Plus nie ma czekania i innych bzdet. Względem pinnacla Ci nie podmogę bo robie w iMovie i Final Cut Pro tyle że to tylko na Mac.
Raczej nigdy nie ma pełnych fps ala 30fps tylko zawsze są jakieś przecinki. U mnie 60fps to tak na prawde 59.94.
Poza tym myśle że nie ma co sie spinać z tym vimeo. Na YT masz normalne 1080 czyli full HD. Bez czekania i płacenia.

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post22 gru 2010, 23:04

fakt, obróbka wideo to tajemmniczy proceder...
Jeszcze chyba nie czas na real (a nie virtual) hd w sieci, nawet przy konwersji materiału do formatu wmv 1 sek to prawie 1 MB w pliku wyjściowym.
Do publikacji w internecie trzeba pójść na kompromis i przeskalować film do trochę mniejszego rozmiaru klatki, który po powiększeniu do full screen będzie do przyjęcia. Technicznie vimeo obsługuje bez problemów filmy 1920x1080/30fps. Przed chwilą to przetestowałem, trochę na moim łączu szarpie ale działa, 9 sekund filmu zrobionego Wave'm Samsunga (1920x1080/30fps, format mp4) przekonwertowałem Premiere Pro do wmv o tych samych parametrach co dało na wyjściu 8,5 MB.
Pinnacle kiedyś próbowałem - to jednak program dla gospodyń domowych :D
Pewnie są tu bardziej doświadczeni w temacie koledzy, którzy dorzucą swoje 3 grosze.

ps. chyba jednak vimeo skaluje 1920 do 1440

Wróć do „Offtopic”