Kilka uwag na początek:
1.to czego nie uzupełniłem albo nie jest zapisane w OWU, albo jest niejasne i muszę dopytać, albo...już byłem zmęczony - uzupełnię, chyba że będzie mało istotne
2.wyjeżdżając z osobami, które jadą turystycznie kupujcie oddzielne polisy - po co płacić zwyżkę za wszystkich
3. jadąc z osobami które nie są waszą rodziną (chłopakiem, dziewczyną, bratem, żoną.....dziadkiem) kupujcie oddzielne polisy - chociaż są tańsze za grupę, to wszyscy mają wyłączenia szkód wyrządzonych osobom z tej samej polisy. Rodzina z zasady jest wyłączona, więc wtedy można razem, bo taniej chyba że - pkt2
4. jeżeli kupicie polisę bez rozszerzeń np. o sporty ekstremalne, a na wyjeździe napadnie was chęć popływania za motorówką ze spadochronem (tylko przez 5 minut) to w razie szkody nie ma odpowiedzialności ani za koszty leczenia, ani OC, ani inne
5.nie ma cen bo te mnie nie interesują - ja kupuję ochronę, nie papierek
6. kupując wycieczkę często dostajecie ubezpieczenie gratis - często bardzo okrojone, z niskimi sumami - pytajcie o OWU (ogólne warunki ubezpieczenia) - w razie wątpliwości piszcie, jak bedę dostępny przeczytam i podpowiem
7. podstawowa zasada - im dalej jedziecie, tym wyższa powinna być suma kosztów leczenia
i ostatnie
jak będziecie mieli szkodę zanim wszystko opowiecie ubezpieczycielowi (macie określony czas na zgłoszenie) napiszcie - czasami to samo powiedziane inaczej może nie być objęte ochroną

http://www.sendspace.pl/file/fe09525323d069481ce0229
pozdrawiam
Robert