pomóżcie oceniając layout strony

Dyskusje nie związane z profilem forum.
Awatar użytkownika
K4R0LINA
Kontaktowanie:

Post06 cze 2012, 17:58

Design, polscy projektanci, lubicie?

Oceńcie proszę grafikę na stronie, do kogo wg was jest kierowana, fajna zajawka, coś innego w necie czy raczej sprawa dla młodzieży?

http://www.design4you2.pl/

Z góry dzięki za ocenę, właśnie startuję z tym przedsięwzięciem i grupą docelowa mieli byc ludzie w wieku 20-40lat, a nie wiem czy grafika troche tego nie psuje?

Awatar użytkownika
K4R0LINA
Kontaktowanie:

Post07 cze 2012, 01:14

dzięki...

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post07 cze 2012, 13:09

Jak dla mnie te kolory są takie, że ciężko to się czyta. Jest tak duży kontrast, że wali po oczach...Nie wspominając o tym, że np. na http://www.design4you2.pl/menu,onas jest użyte kilka czcionek w różnych kolorach, co tym bardziej zniechęca do czytania.

TIKKO_aloha
Deska: custom 140
Latawiec: Switchblade/nomad
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post07 cze 2012, 13:51

fajna, przejrzysta nowoczesna layoutowo stronka, mnie pasuje
przedział wiekowy ćwierćwiecze :thumbsup:

Awatar użytkownika
majeranek
Deska: czarna
Latawiec: czerwony
Kontaktowanie:

Post07 cze 2012, 17:04

Według mnie jest parę istotnych wad. Po pierwsze kolorystyka, zbyt duży kontrast jest na stronie przez co źle się ją czyta i strasznie męczy oczy. Druga sprawa to typografia, trochę leży, za dużo użytych czcionek, inna w artykułach menu itd. Wybrać jedną porządną czcionkę i stosować ją wszędzie, co najwyżej zmieniając grubość, szerokość, wielkość.

TIKKO_aloha
Deska: custom 140
Latawiec: Switchblade/nomad
Kontaktowanie:

Post07 cze 2012, 17:19

jakos musi sie wyrozniac, ale rada majeranka z czcionkami trafna ;)

Awatar użytkownika
K4R0LINA
Kontaktowanie:

Post07 cze 2012, 23:13

Dzięki za sugestie, wezmę je pod uwagę,
jeżeli ktoś jeszcze mógłby i chciałby się wypowiedzieć to bardzo proszę :)

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post08 cze 2012, 15:52

Poza szaleństwem czcionkowym w "o nas" (którego zastosowanie rozumiem, jako zapowiedź różnododności prezentowanych propozycji produktowych) layout poprawny i konsekwentny.
Absolutnie powinien celnie trafiać w target:)

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post09 cze 2012, 13:20

K4R0LINA pisze:nie wiem czy grafika trochę tego nie psuje?

Grafika ogólna bardzo fajna :thumbsup: , taka...smartfonowa :wink:

Oczywiście wariactwo z kolorami/krojami i rozmiarami czcionki to "lekki" przerost formy nad treścią :roll: , właśnie treść i jej czytelność [ przesłanie, informacja] powinny wg. mnie być tu priorytetem.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2012, 21:13 przez GURU 10.5, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post09 cze 2012, 15:35

3 kolory max, wiecej robi sie zdeka choinka.

1 czcionka, nie wiecej.

konsekwencja w formie.

i bedzie git.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post10 cze 2012, 13:08

poza tym co powyżej (kompletnie nie pasuje mi białe tło w tym przypadku, chociaż rozumiem korzyści ze stosowania - czemu nie przenieść na tło koloru z logo strony - tej oliwkowej żółci czy jak to tam nazwać?):

ujednolicić czcionkę w menu - zastosowałbym tę samą co jest w menu na górze do tego menu z boku - również w podkategoriach

stworzyć czytelny styl dla wyróżnień - jeżeli chcecie się bawić w takie zabiegi jak w "o nas" to niech będzie, ale niech będą 3 rodzaje wyróżnień a nie 30 - jak już zmieniasz kolor nie zmieniaj czcionki itp. Tak się to łatwiej czyta.

No i pytanie - piszecie o designie czy sprzedajecie torebki? Skoro o wzornictwie to czemu widzę same ciuchy?

wiek 30l.

Awatar użytkownika
K4R0LINA
Kontaktowanie:

Post10 cze 2012, 14:09

onzo pisze:poza tym co powyżej (kompletnie nie pasuje mi białe tło w tym przypadku, chociaż rozumiem korzyści ze stosowania - czemu nie przenieść na tło koloru z logo strony - tej oliwkowej żółci czy jak to tam nazwać?):

ujednolicić czcionkę w menu - zastosowałbym tę samą co jest w menu na górze do tego menu z boku - również w podkategoriach

stworzyć czytelny styl dla wyróżnień - jeżeli chcecie się bawić w takie zabiegi jak w "o nas" to niech będzie, ale niech będą 3 rodzaje wyróżnień a nie 30 - jak już zmieniasz kolor nie zmieniaj czcionki itp. Tak się to łatwiej czyta.

No i pytanie - piszecie o designie czy sprzedajecie torebki? Skoro o wzornictwie to czemu widzę same ciuchy?

wiek 30l.

- białe tło jest zastosowane właśnie dla kontrastu z menu, a do tego przedmioty które będą sprzedawane w sklepie będą prezentowane na białym tle co ma sprawić, że strona będzie lżejsza i czytelniejsza - mam wrażenie, że oliwkowa żółć wprowadziłaby już tylko zamęt

- z czcionką w menu sprawa nie jest taka łatwa, bo jest to element edytowalny, a przynajmniej jak twierdzi mój informatyk tej czcionki nie da się tam wprowadzić

- z tym "o nas" to wezmę sobie do serca i to pozmieniam, to było moje wariactwo na temat :) niby mało kto czyta właśnie tą rubrykę i nie jest ona do podobania się lub nie, a wzbudza kontrowersje i wpada w pamięć (chyba) - i taki był cel, żeby się wyróżnić, ale nie myślałam, że będzie to traktowane jako błąd i niewiedza, więc zmienię to bo taka kontrowersja jest nie potrzebna :)

- to będzie sklep promujący polskich projektantów z rożnych dziedzin, to co się tam aktualnie znajduje to przypadkowe zdjęcia, asortyment sklepu będzie od ciuchów poprzez dodatki aż do wyposażenia wnętrz

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post12 cze 2012, 15:44

siema - rzuć jakąś lżejsza czcionka.. najlepiej moja ulubiona Kozuka / Helvetica New... ewentualnie myriad pro . ta czcionka jest tragiczna Zbyt duzy kontrast jak juz koledzy stwierdzili.. w windowsie dla niedowidzących jest podobna. Czcionki poroznij raczej wielkościa i DRUK/ pisane a nie modelem konkretnej czcionki. Musi byc jedna ta sama wszędzie :) Zamist czarnego użyj szarego... juz będzie lepiej.. ewentualnie INVERT ( tło szare napisy biał .. tło czarne napisy białe ). Przyciski bardzo fajne, ale mogly by byc lżejsze.. wszystko ciensze i 2 razy mniej widoczne :D .. no chyba, że ma być obsługa głownie z tabletów i komórek... Logo ni cholery nie pasuje do reszty.. niech przynajmniej nie bije po oczach.. nie mowie juz o komponowaniu. Wszystko jest jakby za mocno przyciesniete do siebie - potrzeba wiecej luzu .. moze zmniejszyc wszystkie ikony.. zrobic nieco przestrzeni.. takie luzne mysli .. ofkors to tylko moje zdanie ! powodzenia !

witaminka

Post30 sie 2012, 10:06

strona ogólnie jest fajna, dość nietypowa i odważna ale w tym przypadku to raczej atut.
Ja poprawiłabym jedynie podstronę z listą projektantów bo w porównaniu do całej stronki wypada ona dość blado. Warto zastanowić się czy nie można przedstawić tego w bardziej atrakcyjny, graficznie lepszy sposób. Po za tym ok . Pozdrawiam

Wróć do „Offtopic”