Dobre wieści z konferencji ISAF

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Fred :: TeamKatapa
Deska: RRD Maquina 5'11
Latawiec: RRD Religion
Postawił piwka: 20 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post09 lis 2012, 20:03

BraCuru pisze:Nie uzyskano wymaganych 75% czyli nie ma RSX, nie ma windsurfingu, nie ma miksow etc.
Kiteracing dostaje 2 medale: kobiety i faceci.

Komentarz Tomasza Chamery - dyrektora ds. sportu PZŻ: "Council ISAF właśnie podjął decyzję w sprawie wznowienia głosowania Windsurfing vs Kiteboarding w Igrzyskach 2016. 68% głosowało za wznowieniem, literalnie 26 osób ZA - 12 PRZECIW. Do zmiany decyzji zabrakło 3 głosów. Jutro sprawa stanie na AGM, gdzie zadecyduje zwykła większość; myślę, że warto dostrzec, że taka zmiana spuści Krakena ze smyczy.

wygląda na to, że nie wszystkie możliwości zmiany decyzji zostały już wyczerpane, zabrakło niewiele, 8 osób z maja zmieniło swoją decyzję. Dla mnie kompromitacją będzie jeżeli teraz kiedy 68% rady jest za windsurfingiem, na igrzyskach zostanie kite. Przez czysto formalny zapis o potrzebnych 75% i zwykłą głupotę niektórych wysłanników na majowy zjazd kiteracing trochę psim swędem zgarnie nie swoje medale. Jestem pewny, że kiteracing w normalnych warunkach na pewno wyrósłby bez takich kontrowersji na sport olimpijski.

Żeby nie było, osobiście nie mam nic przeciwko kiteracingowi, wręcz odwrotnie bardzo mi się podoba i sam mam w sobie dużo ciekawości dotyczącej tej odmiany.

pozdro

p.s. Koniu a moze by takie cos na male morze ? ;) http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... redirect=1

surfoteka
Deska: North Gonzales
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 lis 2012, 21:53

Fred, bardzo ladnie to ujales
nie mam czasu sie rozwodzic ale wyraziles dokladnie to co mysle

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post10 lis 2012, 14:21

surfoteka pisze:Fred, bardzo ladnie to ujales
nie mam czasu sie rozwodzic ale wyraziles dokladnie to co mysle

Chyba wiekszosc tak mysli. Fakty sa niezaprzeczalne. Przez nierozgarniecie jednego delegata i zaspanie drugiego powstala cala ta sytuacja w maju i dzieki niej mamy ten rollercoaster.

Monotyp odpadl sromotnie. Mamy zatwierdzone box rules na kolejne 4 lata. Nie ukrywam swojej radochy :D :D :D

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post10 lis 2012, 17:37

ISAF Host - Daniel Smith:
So, in summary... At Rio 2016 we will see Men's and Women's Board - RS:X

No i co teraz ???

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post10 lis 2012, 18:36

Smokie pisze:No i co teraz ???

Jednym zdaniem: spełniają się marzenia nawet ściętej głowy :wink:

Jakoś specjalnie mną to nie wstrząsnęło ani nie ruszyło choć powoli zaczyna do mnie docierać jaki może mieć to wpływ na kiteboarding.
Raczej nigdy się nie dowiemy co naprawdę straciliśmy. Kite oczywiście będzie się rozwijał w box rules jako żywa klasa. Ale na pewno będzie to wolniejszy proces.
Współczuję wszystkim zaangażowanym w kampanie kite w Rio.

Tak naprawdę nie wiem czy się smucić czy cieszyć, bo są także pewne plusy tej decyzji. Plusy dla kite, rejsiarzy, IKA, PKRA i PSKite.

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post10 lis 2012, 18:52

Smokie pisze:No i co teraz ???

Teraz to już na bank nie kupie deski Race :twisted:

surfoteka
Deska: North Gonzales
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post10 lis 2012, 19:27

a ja jak sie poducze to pewno kupie... bo jak mowia w srodowisku zlomiarzy kite race i kite ogolnie to bardzo fajna dyscyplina i ta przygoda z igrzyskami na pewno dala duzego kopa tej dyscyplinie
predzej czy pozniej kite bedzie na igrzyskach
i zgadzam sie z Bracuru : Dobre wiesci z konferencji ISAF <piwo> - jesli kiedys sie spotkamy ja zapraszam
bo to naprawde dobre wiesci dla polskich klubow, i co najwazniejsze trenujacej mlodziezy, czesc z nich pewnie i tak przejdzie na kite a i tak 2 dyscypliny spotkaja sie na IO w 2020 roku, nie mam co do tego watpliowsci

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post10 lis 2012, 19:41

surfoteka pisze:i zgadzam sie z Bracuru : Dobre wiesci z konferencji ISAF <piwo> - jesli kiedys sie spotkamy ja zapraszam
bo to naprawde dobre wiesci dla polskich klubow, i co najwazniejsze trenujacej mlodziezy, czesc z nich pewnie i tak przejdzie na kite a i tak 2 dyscypliny spotkaja sie na IO w 2020 roku, nie mam co do tego watpliowsci

Spotkamy się na pewno :thumb: Kupuj deskę i do zo w pierwszych regatach PP 2013.
PS. Pisząc "dobre" miałem na myśli wspólny występ już Rio. W emocjach odebrałem wieści o miksach z blogu ISAF parę dni temu. Byłoby to najlepsze rozwiazanie
bo obie konkurencje udowodniłyby konieczność swojej obecności i wszyscy byliby zadowoleni.
Teraz nie napisałbym "dobre". Raczej "pomieszane" :wink: Mimo tego piwka z Tobą z przyjemnością się napiję.

Awatar użytkownika
jacamakajta
Postawił piwka: 135 razy
Dostał piwko: 74 razy

Post10 lis 2012, 20:20

Zaczynam doceniać PZPN ze Zdziśkiem i Grześkiem :wink: po tym co ten cały ISAF prezentuje :lol: w "sporcie" wszystko jest możliwe sie sprawdza :mrgreen:

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post10 lis 2012, 20:38

:pray: :clap: :clap:

traq

Post10 lis 2012, 20:52

Cała ta zabawa jest niepoważna, ale aż samo się ciśnie na usta o akcji i reakcji.
Winne są osoby które w swojej źle pojętej miłości (do kite, a może do $), były motorem akcji wykopania windsurfingu i to im możecie dziękować.
Oczywiście "reakcja" jest tak samo niepoważna jak podjęta wcześniej akcja.
Mam nadzieję, że emocje opadną i jednak zostanie podjęta rozsądna decyzja, która nie będzie antagonizować obu środowisk.
Nie mniej jednak jest to jasny przekaz: TAK SIĘ NIE ROBI !

Awatar użytkownika
Fred :: TeamKatapa
Deska: RRD Maquina 5'11
Latawiec: RRD Religion
Postawił piwka: 20 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post10 lis 2012, 21:18

BraCuru pisze:
Jakoś specjalnie mną to nie wstrząsnęło ani nie ruszyło choć powoli zaczyna do mnie docierać jaki może mieć to wpływ na kiteboarding.
Raczej nigdy się nie dowiemy co naprawdę straciliśmy. Kite oczywiście będzie się rozwijał w box rules jako żywa klasa. Ale na pewno będzie to wolniejszy proces.
Współczuję wszystkim zaangażowanym w kampanie kite w Rio.

Owszem, szkoda ich, ale ta decyzja to jednak mniejsze zło.

KIteracing generalnie potrzebuje jeszcze paru lat, żeby stworzył i sprawdzil się system szkolenia młodziezy. Niech powstanie pare klubow, niech to sie zacznie krecic, a za 4 lata ... bede sie modlil, zeby nie postawili moich dwoch ulubionych dyscyplin sportu naprzeciwko siebie.

Windsurfing olimpijski potrzebuje zmiany, konkretnej, mam nadzieje, ze czasu wystarczy i ktos sie w to zaangazuje.

pozdro

p.s. jestem ciekawy co zrobi teraz Pont, wroci do Rs'a czy... ?

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post10 lis 2012, 21:32

traq pisze:Winne są osoby które w swojej źle pojętej miłości (do kite, a może do $), były motorem akcji wykopania windsurfingu i to im możecie dziękować.

Witam na forum.
Wybacz nie wiem kto jesteś ale już chyba wszyscy, którzy mnie tutaj znają wiedzą, że nie pozwolę na bezpodstawne rozpowszechnianie bzdur.
Pisząc powyższe rozumiem, że przeanalizowałeś historię ostatnich dwóch lat, poznałeś ludzi, organizacje i ich pobudki w dążeniu za $.
Proszę wskaż choć jedną osobę w IKA czy w PSKite, której intencją w kampanii olimpijskiej było wywalenie windsurfingu.
Potem możemy podyskutować dalej, bo w tej chwili jeszcze nie jesteś partnerem do rozmowy.

Przy okazji pozwolę sobie napisać dla mniej zorientowanych, że to kajciarze pukali grzecznie do olimpijskich drzwi i próbowali dogadać się z windsurferami. Usłyszyliśmy ECHO i poczuliśmy, że nie jesteśmy mile widziani. Uważano nas za bandę amatorów na spadochronach. Kompletnie nas ignorowano, bo wiara w nietykalność RSX była klapkami na ich oczy. Potem był maj i zaczęła się najbrudniejsza i desperacka kampania złomiarzy. Nadal nie chcieli współpracować i niech dowodem będzie fakt, że do Dublina pojechały gotowe zastępcze wnioski o wspólny udział ale bez konkretów. Sami autorzy nie wiedzieli o co im dokładnie chodzi. Nikt tego nie konsultował na poważnie z IKA. Priorytetem złomiarzy i PZŻ było wywalenie kiteracingu.
Tutaj oficjalne stanowisko PZŻ co oprzeć się na faktach a nie szerzeniu pomówień:
http://pya.org.pl/aktualnosci/komunikat ... zz-do-isaf
Jakby komuś się nie chciało czytać całości to zacytuję:
Sporo radykalnych wniosków mających na celu "odwrócenie" decyzji Rady ISAF (czyli wycofanie Kiteboardingu na rzecz Windsurfingu) zostało już złożonych. Ustalając strategię działań takie stanowisko będziemy popierać w pierwszej kolejności! Znak wykrzyknika na końcu...

PS.
Za złomem głosowało 51,9% Niezły cyrk co? :lol:
Przy takim podziale głosów i dotychczasowej "współpracy" jakoś nie chce mi się wierzyć w zakopanie toporu RSX i miłych stosunków z kajciarzami.

traq

Post10 lis 2012, 22:22

1. Złomiarze - określenie niebyt miłe i w zasadzie wszystko mówi o Twoim nastawieniu i zdaniu o kolegach na wodzie.
2. Nie ma dymu bez ognia. Zdrowy rozsądek podpowiada, że za wykopaniem windsurfingi stał mocny lobbing i raczej nie w skali naszego kraju, czy PZŻ.
Decyzja była na tyle nie rozumiała, że jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o .... (no przecież wiadomo, że o promocję obu sportów, czyż nie ?)
Są to oczywiście moje osobiste wynurzenia, bez żadnych podstaw dowodowych.
Środowisko "złomiarzy" odebrało tą decyzję jako bardzo krzywdzącą i stąd pewnie taka reakcja (nie zbyt mądra, gdyż daje ludziom o Twoim nastawieniu argumenty).

Zarówno wykopanie windsurfingu było głupotą jak i obecna decyzja.
Kite będzie miał prędzej czy później swoje miejsce na IO, ale jest tam również miejsce dla windsurfingu.
Przykro mi, że antagonizujesz i obrażasz ludzi którzy podzielają tą samą pasję, do wody, wiatru i słońca.

Do zobaczenia na wodzie.

Lachon
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post10 lis 2012, 22:54

To moze teraz bardZiej skupimy sie w PL na zawodach WAVE?;) (sorky musialem)

Wróć do „Forum Główne”