fomicz pisze:A jak sobie wyobrażasz? Że ktoś będzie to pokazywał na wodzie ponad 2 m? Gdzie to widziałeś?
bullet pisze:Co do warunków wiatrowych w niedzielę (pływałem w Jastarni)
Ziomek. pisze:apek pisze:Ze zgrozą czytam dywagacje.
..ze zgrozą to jest patrzyć, jak bliską Ci osobę kiteloopująca na leashu 7mka przy ponad 30 węzłąch ciągnie w ułamkach sekundy w stronę pomostu, a TY już NIC nie możesz zrobić, ponad to , co wkładałeś do głowy miesiącami i latami wcześniej
..ze zgrozą jest ściągać przyjaciela z płotu, który nie czuje nóg i ..nigdy już ich nie poczuje ..
..ze zgrozą jest żegnać na cmentarzu bliskich znajomych, z którymi jeszcze kilka dni wcześniej pływałeś..
..za zgrozą jest zobaczyć człowieka bez twarzy ..że aż musiałem przysiąść na chwilę, bo opadłem z sił..
TYLE..
jeśli nie chcecie korzystać z cudzej kaszy - jedzcie swoją![]()
---------------------------
znam JEDEN przypadek , kiedy odlatujący latawiec chwycił deskę WS, nic wielkiego się nie stało
to tylko sprzęt
OCZYWIŚCIE przed samym startem w ogóle już patrzę, czy w razie wu - kogoś potencjalnie nie ma na zawietrznej..
peace
apek pisze:
peace
użycie zrywki na leashu w sytuacji krytycznej to jest właśnie ten ułamek sekundy na który każdy powinien być przygotowany i to niezależnie czy przy starcie, czy nieudanym manewrze, czy nawet białym szkwale.
apek pisze:ten na płocie, ten na pomoście, ten na drzewach na szóstce wylądował zapięty na haku, a nie na leashu.
Nie rozumiem skąd ta nieufność do zrywki na leashu, która jest zawsze na wyciągnięcie dłoni, szczególnie przy starcie.
unhooked pisze:fomicz pisze:unhooked pisze:BTW. Plywam na roznych spotach w PL. Albo ja za malo zwracam uwagi, albo jestem slepy, aleprzez ostatnie 3-4-5 lat nie widzialem, zeby w szkolkach kursanci cwiczyli na praktyce: a) odpalanie zrywki przy wietrze 25+kts b) skladanie tratwy na glebokosci powyzej 2m.
a)- nie wiedziałem przy takim wietrze - nie zauważyłem
b)- widziałem, albo kite.pl albo Molo pokazywali co zrobić z latawcem. Oczywiście nie ćwiczono tego na ponad 2 m.
Pokazywali od strony zatoki stojac w wodzie po pas czy w Cumbuco po kostki?
unhooked pisze:Pokazywali od strony zatoki stojac w wodzie po pas czy w Cumbuco po kostki?
Krzysztof-L pisze:
Da się szkolić na głębokiej wodzie!
Widziałem w Chorwacji szkółki na motorówce z delikwentami 500 m od brzegu.
.
Ziomek. pisze:unhooked pisze:Pokazywali od strony zatoki stojac w wodzie po pas czy w Cumbuco po kostki?
..w wannie w pokoju kąpielowym oraz w brodziku pod prysznicem - a drugi raz na Maui na łejwie, dla pewności, że nikt nie napisze, że w zbyt łatwych warunkach ..
peace
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości