Wypadek w Chałupach - koloś uderzył w pomost

Wszystko o bezpieczeństwie - dział prowadzony przez BraCuru
fomicz
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 4 razy

Post06 wrz 2013, 14:02

A jak sobie wyobrażasz? Że ktoś będzie to pokazywał na wodzie ponad 2 m? Gdzie to widziałeś?

Awatar użytkownika
bullet
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Cabrinha Vector
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post06 wrz 2013, 14:35

Wiadomo jaką miał szmatę gość, który uległ temu wypadkowi? Bo w nowych Cabrinhach leash moim zdaniem w ogóle nie ma zastosowania przy awaryjnej zwrywce i może być przypięty przy starcie lub nie, bez znaczenia. Ma zastosowanie dopiero w momencie wypięcia się czikena z haka trapezu, żeby nie zgubić latawca (przypadkowego lub przy ewolucjach UH). Także jakby startować taką cabrinhę. To i tak mamy dwustopniowy system bezpieczeństwa - 1. zrywka na czikenie, 2. grzybek na czikenie odpinający linkę latawca. Tylko skoro gość się trzymał baru, to nie uruchomił, pewnie nawet podstawowej zrywki na czikenie. A może działo się to tak szybko, że nawet nie zdążył o tym pomyśleć racjonalnie.
Co do warunków wiatrowych w niedzielę (pływałem w Jastarni), na początku byłem przerażony wiatrem i czekałem ze swoją szmatą w obawie na start. Jak się okazało nie było tak źle. Ważę 90kg i pływałem na zdepowerowanej 12-tce i wcale nie uważam, że był za mocny, mimo że jestem raczej poniżej poziomu średniozaawansowanego. A zaliczam się raczej do osób przezornych.
Szkoda gościa i tyle. Nieszczęśliwy wypadek, panika i pewnie brak wystarczającego doświadczenia/przeszkolenia. Niech to będzie kolejna nauczka dla każdego początkującego, w tym mnie. Ale każde takie zdarzenie powoduje u mnie obawy przed pchaniem się z kitem na wodę.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2013, 16:13 przez bullet, łącznie zmieniany 1 raz.

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post06 wrz 2013, 15:25

fomicz pisze:A jak sobie wyobrażasz? Że ktoś będzie to pokazywał na wodzie ponad 2 m? Gdzie to widziałeś?

To sie nie pokazuje, to sie robi na glebokiej wodzie :doh: Nie chce tu robic offtopu, zalozylem temat http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=53851

śnieży
Dostał piwko: 10 razy

Post06 wrz 2013, 15:53

bullet pisze:Co do warunków wiatrowych w niedzielę (pływałem w Jastarni)

no to chyba na tyle w temacie. ja myślałem że te kilkanaście km od chałup nie robi różnicy i się wypowiedziałem w tym wątku, że wcale nie było tak mocno jak ludzie piszą i już kilka różnych osób napisało że było mocniej niż było faktycznie - wniosek: w Jastarni wiało zauważalnie słabiej

Awatar użytkownika
apek
Deska: Naish
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 48 razy
Dostał piwko: 64 razy

Post06 wrz 2013, 16:03

Ziomek. pisze:
apek pisze:Ze zgrozą czytam dywagacje.

..ze zgrozą to jest patrzyć, jak bliską Ci osobę kiteloopująca na leashu 7mka przy ponad 30 węzłąch ciągnie w ułamkach sekundy w stronę pomostu, a TY już NIC nie możesz zrobić, ponad to , co wkładałeś do głowy miesiącami i latami wcześniej

..ze zgrozą jest ściągać przyjaciela z płotu, który nie czuje nóg i ..nigdy już ich nie poczuje ..

..ze zgrozą jest żegnać na cmentarzu bliskich znajomych, z którymi jeszcze kilka dni wcześniej pływałeś..

..za zgrozą jest zobaczyć człowieka bez twarzy ..że aż musiałem przysiąść na chwilę, bo opadłem z sił..

TYLE..

jeśli nie chcecie korzystać z cudzej kaszy - jedzcie swoją :? :idea:

---------------------------

znam JEDEN przypadek , kiedy odlatujący latawiec chwycił deskę WS, nic wielkiego się nie stało
to tylko sprzęt
OCZYWIŚCIE przed samym startem w ogóle już patrzę, czy w razie wu - kogoś potencjalnie nie ma na zawietrznej..

peace

użycie zrywki na leashu w sytuacji krytycznej to jest właśnie ten ułamek sekundy na który każdy powinien być przygotowany i to niezależnie czy przy starcie, czy nieudanym manewrze, czy nawet białym szkwale.

czosnek
Deska: nobile
Latawiec: rrd
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 17 razy

Post06 wrz 2013, 16:25

apek pisze:
peace
użycie zrywki na leashu w sytuacji krytycznej to jest właśnie ten ułamek sekundy na który każdy powinien być przygotowany i to niezależnie czy przy starcie, czy nieudanym manewrze, czy nawet białym szkwale.

bez urazy , ale chyba jeszcze mało przeżyłeś na kite... kilka podbramkowych sytuacji przy brzegu i sam zrozumiesz , że lepiej nie być podpięty do leash'a

Awatar użytkownika
apek
Deska: Naish
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 48 razy
Dostał piwko: 64 razy

Post06 wrz 2013, 17:00

ten na płocie, ten na pomoście, ten na drzewach na szóstce wylądował zapięty na haku, a nie na leashu.
Nie rozumiem skąd ta nieufność do zrywki na leashu, która jest zawsze na wyciągnięcie dłoni, szczególnie przy starcie.

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post06 wrz 2013, 17:08

99% zapina do leasha HP i ciągnie gościa tyłem .
apek pisze:ten na płocie, ten na pomoście, ten na drzewach na szóstce wylądował zapięty na haku, a nie na leashu.
Nie rozumiem skąd ta nieufność do zrywki na leashu, która jest zawsze na wyciągnięcie dłoni, szczególnie przy starcie.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2013, 21:36 przez kite24.pl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post06 wrz 2013, 21:02

unhooked pisze:
fomicz pisze:
unhooked pisze:BTW. Plywam na roznych spotach w PL. Albo ja za malo zwracam uwagi, albo jestem slepy, ale :arrow: przez ostatnie 3-4-5 lat nie widzialem, zeby w szkolkach kursanci cwiczyli na praktyce: a) odpalanie zrywki przy wietrze 25+kts b) skladanie tratwy na glebokosci powyzej 2m. :doh:

a)- nie wiedziałem przy takim wietrze - nie zauważyłem
b)- widziałem, albo kite.pl albo Molo pokazywali co zrobić z latawcem. Oczywiście nie ćwiczono tego na ponad 2 m.

Pokazywali od strony zatoki stojac w wodzie po pas czy w Cumbuco po kostki? :doh:

Da się szkolić na głębokiej wodzie!
Widziałem w Chorwacji szkółki na motorówce z delikwentami 500 m od brzegu.
Pewnie motywy były inne - na brzegu tłum plażowiczów i złomiarzy. Ale pomysł wart jest przemyślenia.
Czy to problem zabrać na środek zatoki 4 kursantów w kamizelkach i przećwiczyć: start latawca, bodydragi i elementy rescue?
Ktoś powie koszty etc. No to trzeba podnieść standardy szkoleń i ich ceny.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2013, 09:59

unhooked pisze:Pokazywali od strony zatoki stojac w wodzie po pas czy w Cumbuco po kostki? :doh:

..w wannie w pokoju kąpielowym oraz w brodziku pod prysznicem - a drugi raz na Maui na łejwie, dla pewności, że nikt nie napisze, że w zbyt łatwych warunkach ..

peace

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2013, 10:02

Krzysztof-L pisze:
Da się szkolić na głębokiej wodzie!
Widziałem w Chorwacji szkółki na motorówce z delikwentami 500 m od brzegu.
.

bo TAM się nie da na płytkiej
więc robią jak mogą..

peace

what

Post07 wrz 2013, 13:19

Ostatnio oglądałem taki film jak gościa na leashu przeciągnęło po kamieniach
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... GmaGpJChTI
:cry:

Slawek-Kopiec
Deska: Su-2 Custom.Airush Livewire
Latawiec: Airush Varial X
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2013, 14:38

To to jest lepsze
phpBB [video]

- koles jeszcze deske ma na leashu - po prostu jak patrze na takich to mam ochote im zabrac sprzet i dac z liscia...
Szkoda ze jeszcze w leb deska nie dostal.

Doomy
Postawił piwka: 4 razy

Post07 wrz 2013, 15:55

Panowie nie spamujcie, te filmy już wielokrotnie były na forum. A tak w ogóle temat jest cholernie przykry nie tylko dla tego człowieka , któy uległ wypadkowi. Nie rozumiem was i tych epitetów typu "koleś" czy "głupi" odnośnie tego przypadku, znacie go? Może kurs kita powinien się zaczynać od 20 minut spędzonych przed monitorem komputera na youtubie z wpisanym hasłem w wyszukiwarkę typu "kite crash". Ja jestem ciekaw tylko kto mu startował latwiec bo nie był to chyba nieświadomy plażowicz. A może było to tak: "Ty patrz jakiś leszcz lezie do wody ze szmatą jak namiot cyrkowy, choć go wystartujemy będzie niezła brechta". Chyba wszystkim nam przydałoby się więcej pokory szczególnie przy takich okazjach jak ta.

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post07 wrz 2013, 20:54

Ziomek. pisze:
unhooked pisze:Pokazywali od strony zatoki stojac w wodzie po pas czy w Cumbuco po kostki? :doh:

..w wannie w pokoju kąpielowym oraz w brodziku pod prysznicem - a drugi raz na Maui na łejwie, dla pewności, że nikt nie napisze, że w zbyt łatwych warunkach ..

peace

Lap piwko :clap: Mniej brodzika, wiecej Maui :arrow: a bedzie mniej takich tematow :idea: http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=52895

Wróć do „Bezpieczeństwo”