zbrochaty pisze:
Wolalbym pojsc do szkolki w ktorej np przy bezwietrznej pogodzie podczepia mnie do motorowki, ktora plynie raz wolniej, a raz przyspiesza (symulacja kiteloopow) i wtedy probowac sie zerwac...
..zapraszamy
TomekS pisze:Niestety Ziomek,
od nas samych nie zależy nieraz to co na nas spadnie na spocie, nie jesteśmy w stanie kontrolować wszystkiego
stety: ..na spocie - TAK. pływając w gąszczu ktoś może mnie ustrzelić, choć "dziwnym trafem" nie zdarza się to
ale uwierz mi, że nawet jeśli CELOWO będziesz chciał podczas lądowania posadzić latawiec na mojej głowie - nie uda Ci się to
bo akurat TO - zależy w conajmniej takim samym stopniu ode mnie

przerabiałem już takie dyskusje, np z Egzaminatorami IKO, którzy nakazują uczyć kursantów bodydragów - poprzez spływanie w dół wiatru OD instruktora
podczas gdy nikt nie wmówi mi , że jest to w jakikolwiek sposób bezpieczniejsze dla nich "idea: - kursant "ucieka" zaaferowany pięknymi przeżyciami - a instruktor nie ma szans Go dogonić - gdy sobie najpierw zapracuje na wysokość podchodząc upwind - widzi Instruktora i do Niego dopływa
JEDYNYM argumentem Egzaminerów jest , że w oknie wiatrowym kursanta NIC nie powinno być = nawet instruktor - bo jest "zagrożony"
..ja nie czuje się "zagrożony" w takiej sytuacji, bo podobnie jak z Waszym sadzeniem latawca na głowie podczas lądowania go - MAM NA TO WPŁYW

a stawianie "bezpieczeństwa" Instruktora , który panuje nad sytuacją i wie/przewiduje co się dzieje ponad bezpieczeństwo kursanta, to dla mnie jakieśkuriozum
TomekS pisze:
czasami niestety możemy stać się ofiarami zachowań innych, które to Ty w sposób nonszalancki promujesz i to przy okazji takiego przykrego wydarzenia, które spowodowało ciekawą dyskusję, a w która wniosłeś jak często, jedynie element buty i gwiazdorstwa
..możesz mi zcytować choć JEDNO moje zdanie promujące niebezpieczne zachowanie

..daremnie - nie ma tu takich

..więc kontynuujcie może nadal wzajemne stawianie piwek w grupie opozycji
TomekS pisze:I to powinna byc jedna z pierwszych puent tej dyskusji, która dotyczy bezpieczeństwa, czyli na jakie miejsca uważać i je omijać by chronić siebie i jesli się da to przynajmniej swoich bliskich

..z tegoż właśnie powodu - "chronienia bliskich" - kolega Rucin dostał bana na Ekolagunę i tak za późno , po aż kilka lat przyglądałem się Jego "wyczynom"..
peace