jmendys pisze:Cześć
Jeszcze kilka dni temu myślałem, że wiem jaką deskę potrzebuję i mam kupić, ale im dłużej czytam o deskach i dostaję różne oferty tym mniej wiem
O mnie:
- latawiec to Flysurfer Speed III 12std, planuję zakupu większego: FS Speed 19dlx albo Kitech Fly!3 19m
- waże 68kg
- będę pływał na półwyspie helskim (ew. w innym miejscach z płytką wodą), w warunkach do 15kt (powyżej 15kt wolę WS)
- styl: freeride + bigair
- Latam od 3 lat. W ciągu roku nad wodą z kitem jestem 1-2 tygodnie. Łącznie na wodzie z spędziłem może 10-15 dni. W zimie znacznie więcej latam po śniegu
- Pływałem na szkółkowych deskach od 132-142cm. Z 142 przy silniejszym wietrze miałem już problemy z jej kontrolą (myszkowała, zrywała krawędź). Przy 132-134 miałem problemy ze startem przy słabym wietrze.
(- fajnie byłoby gdyby deskę mogła używać też córka (40kg, ogrania kite'a na śniegu, na wodzie próbowała kilka razy))
Do niedawna celowałem w deskę ok. 138cm. Teraz czytam i słucham, że przy freeride duży rozmiar nie ma znaczenia i równie dobrze mogę brac 160cm, a moje problemy z dużą deską to kwestia techniki. To tego dochodzi cała masa różnych modeli w ogromnej rozpiętości cenowej. Głupieję...
Jaką deskę wybrać (rozmiar, model, markę) , żeby:
a/ dało się pływać i skakać w warunkach 8-15kt
b/ było wygodne w transporcie (czytaj: rozmiary powyżej 145 niechętnie)
c/ zakup nie wyszedł kilka razy drożej niż pożyczanie (80 / dzień pływania, 350 / tydzień często, niestety często na niewygodnej lub rozwalonej desce)
Pozdrawiam,
Kuba
Kuba filtruj to co czytasz haha. Z twoim zestawem ogromnych latawcow polecal bym Ci zejsc z rozmiaru deski i wejsc w cos co Mandaro ciagle poleca .Przy twojej wadze i ze speedami 12/19 mozesz z powodzeniem plywac na desce 128(132) +- 40 szerokiej nawet w bardzo slabych wiatrach.Na pewno bedzie Ci bardziej komfortowo w calym zakresie wiatrowym .
Ps dla jasnosci ja propaguje wieksza deske mniejszego latawca ..jest bezpieczniej i przyjemniej ale co kto lubi 19 przy twojej wadze ma uzasadnienie tylko w przypadku startow w rejsingu na desce rejsowej